jeste li znali?

Napadali su je i vređali — morala da ODUSTANE: Pobednici Evrovizije umesto nje predstavljali Ukrajinu u Torinu

0

Kaluš orkestra je na nacionalnom takmičenju zauzeo drugo mesto. 

foto: Matteo RaseroGRM FOTO / LaPresse / Profimedia
foto: Matteo RaseroGRM FOTO / LaPresse / Profimedia

Prvenstveno je za ukrajinskog predstavnika za Evroviziju 2022. u Torinu izabrana pevačica Alina Paš, ali se ona povukla sa takmičenja nakon što je prošla temeljno ispitivanje zbog izveštaja da je posetila Krim, koji je Rusija okupirala 2015. godine.

 

 

Paš je bila odabrana da predstavlja Ukrajinu na takmičenju sa pesmom "Shadows of Foreign Ancestors".

 

Nakon toga, ukrajinska televizija UA:PBC, izabrala je novu pesmu, a reč je o pesmi "Stefania", koju izvodi Kalush Orchestra.

 

Ukrajina
foto: Youtube Printscreen

 

Kalush Orchestra bili su drugoplasirani na ukrajinskom izboru za predstavnika na Evroviziji. Iako im je publika dala maksimalan broj bodova, žiri ih je stavio tek na treće mesto. Pesma "Stefania" spaja tradicionalno pevanje i instrumente s modernim repom, a posvećena je majkama.

 

Pevač ove grupe Oleh Psiuk oduševio se kada je čuo ovu vest.

 

Zahvalni smo svima koji su nas podržali u finalu i dali nam mesto na sceni Eurosonga. Obećavamo svakom čoveku iz Ukrajine da ćemo njihovu odluku opravdati. U ovim teškim vremenima za našu zemlju, pokazaćemo svima ko smo. Spremni smo da predstavimo Ukrajinu čitavoj Evropi — rekao je Psiuk za zvanične kanale Evrovizije tada. 

 

Pomenuta grupa osvojila je drugo mesto na Vidbiru, odnosno bili su odmah iza Aline Poš.

 

Ukrajina
foto: Youtube Printscreen/Суспільне Євробачення | Eurovision Ukraine

 

Državljanka sam Ukrajine, sledim zakone Ukrajine i pokušavam da pokažem svetu tradiciju i vrednosti Ukrajine. Ono kako se ova priča razvila nimalo nije ono o čemu moja pesma govori. Ja sam umetnica, a ne političarka. Nemam vojsku PR-ovaca, menadžera i advokata da mogu da se oduprem svim tim napadima i pritiscima, kao ni pretnjama — napisala je nakon pobede.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alina Pash (@alinapash)

 

Ne želim da učestvujem u ovom virtualnom ratu i mržnji. Ne želim više da budem u ovoj prljavoj priči. Teška srca povlačim svoju kandidaturu za predstavnicu Ukrajine na Eurosongu. Zaista mi je žao. Želim da se zahvalim svima koji me podržavaju — istakla je.

 

Ovakva situacija je nastala kada je u javnost procurela informacija da je već pomenuta Alina 2015. godine posetila Krim, te su se na društvenim mrežama pojavile pretnje upućene njoj. Takođe, poručivali su joj da je naprijatelj Ukrajine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alina Pash (@alinapash)

 

Rusija je preuzela kontrolu nad poluostrvom 2014. godine, a putovanje u tu oblast - iako nije bilo preporučljivo za Ukrajince - moglo se ostvariti samo preko zvaničnih kontrolnih punktova u Ukrajini.

 

Paš je dostavila zvaničnu dokumentaciju koja dokazuje da nije ušla na Krim preko Rusije, što je ilegalno po ukrajinskom zakonu, a vlasti su to pokušale da provere kod graničnih službenika, prenosi Kurir.

 

 

makonda-tracker