jasan stav

Nije prva zemlja koja je IZBAČENA sa EVROVIZIJE: Pored Rusije i ove zemlje bile su isključene sa ovog takmičenje

2

Zvanični predstavnici ovog takmičenja su na zahtev zemalja koje su tražile da Evropska radiodifuzna unija (EBU) onemogući nastup Rusije zbog napada na Ukrajinu (Danska, Estoinija, Finska, Island, Litvanija, Holandija, Norveška, Švedska i Ukrajina) doneli konačnu odluku. 

foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images, Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images, Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizatori Evrovizije su objavili da se Rusija neće takmičiti na ovogodišnjoj manifestaciji u Torinu. Oni su izdali saopštenje u kom objašnjavaju razloge takve odluke.

 

 

Zbog velike osude Norveške, Finske i Estonije koje su tražile da se Rusija izbaci sa takmičenja, EBU (The European Broadcasting Union) je donela odluku koja je poništila njihove prethodne izjave da će se Rusija takmičiti na Evroviziji.

 

 

— Ova odluka odražava zabrinutost da će uključivanje Rusije u ovogodišnje takmičenje dovesti do zaoštravanja sukoba. Pre nego što su doneli odluku, EBU je konsultovao sve svoje članove.

 

— Ostajemo verni našem cilju da štitimo kulturne vrednosti koje promovišu razmenu razumevanja te spajuju publiku iz svih delova Evrope i slave različitost kroz muziku — stoji u saopštenju, između ostalog.

 

EBU je u prethodnom periodu rekao da Rusija neće biti izbačena iz takmičenja s obzirom na to da je Evrovizija apolitični, kulturni događaj. Međutim, shvatanje da su mnoge evropske zemlje zabrinute zbog napada na Ukrajinu, smatrali su da je najbolje Rusiju isključiti iz tačkmičenja.

 

Evrovizija
foto: Youtube/printscreen

 

Inače, Rusija još uvek nije odličila o svom predstvniku u Torinu, a sudeći po najnovijim informacijama ni neće.

 

Podsetimo da pored Rusije ono nije jedina situacija kada je EBU isključila nekoga iz takmičenja:

 

Belorusija 2021. godine

 

Prošlogodišnji fokus je bila Belorusija. Ona je izbačena sa Evrovizije 2021. zbog stihova koje je EBU smatrao neprihvatljivim. Organizatori su tražili od Belorusije da dostavi drugu pesmu, što su oni i uradili. Tada se i to smatralo neprihvatljivim.

Organizatori Evrovizije su 26. marta 2021. objavili saopštenje u kom se zaključuje da je "nova prijava takođe bila u suprotnosti sa pravilima takmičenja koja obezbeđuju da takmičenje ne bude instrumentalizovano ili dovedeno na loš glas. Pošto BTRC nije dostavio prihvatljivu prijavu u produženom roku, nažalost, Belorusija neće učestvovati na 65. takmičenju za pesmu Evrovizije u maju".

 

Evrovizija
foto: promo

 

Gruzija 2009. godine

 

Posle rusko-gruzijskog rata 2009. godine, takmičenje je održano u Moskvi. Planirani ulazak Gruzije, Stephane & 3G, krenuli su u Rusiju sa pesmom "We Don't Wanna Put In" sve dok se EBU nije usprotivio stihovima jer se činilo da kritikuju Putina. Gruzijci su rekli ne kada su zamoljeni da promene reči.

 

Jugoslavija

 

Takođe, tadašnjoj SR Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) je bilo zabranjeno da učetvuje na Evroviziji. Jugoslavija je poslednji put učestvovala 1992. godine, da bi zatim zbog uvođenja sankcija i ratova bilo zabranjeno da nastupaju naši izvođači. To je trajalo do početka 2000-ih kada se SRJ vratila na evrovizijsku scenu.

 

makonda-tracker