ne propustite

"Rapsodija u plavom" 22. aprila na Kolarcu: Solista Matija Dedić

0

Ritam džeza i Njujorka, zvuci mjuzikla sa Brodveja, duh Menhetna - utkani su u muziku velikana američke muzike 20. veka, Džordža Geršvina, čija će dela biti izvedena 22. aprila na Kolarcu.

foto: Promo
foto: Promo

 

Geršvin je rođen 26. septembra 1898. godine u Njujorku u ruskoj emigrantskoj porodici, jevrejskog porekla. Napustio školu u 15. godini i počeo da se profesionalno bavi muzikom. Komponovao je džez, operu, klasičnu i popularnu muziku za pozorišta i filmove.

 

foto: Promo

 

U saradnji sa Badijem de Silvom početkom 1920. godine nastaje eksperimentalna džez-opera pod nazivom Blue Monday, koja predstavlja preteču njegove najčuvenije opere Porgi i Bes komponovane 1935. godine. Pesme u okviru opere poput Summertime, I loves you Porgy, kao i There's a boat dat's leavin' soon for New York su vremenom postali nezaobilazni džez standardi.

 

Njegovo najpoznatije i najveće delo klasične muzike Rapsodija u plavom nastaje 1924. godine u saradnji sa Polom Vajtmenom.

 

 

foto: Promo

Nakon toga Džordž Geršvin boravi u Parizu gde se prijavljuje za časove kompozicije kod Nađe Bulanže i Morisa Ravela, ali je naišao na odbijanje. Smatrali su da će mu izučavanje klasične muzike oduzeti jedinstvenost njegovog muzičkog izraza. U pismu obrazloženja, Ravel je napisao: Zašto želiš da budeš drugorazredni Ravel, kada već jesi prvorazredni Geršvin?

 

foto: Mare Milin

Publika će 22. aprila na Kolarcu moći da čuje Rapsodiju u plavom i Porgi i Bes - simfonijske slike, Džordža Geršvina, u izvedbi pijaniste Matije Dedića iVojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Timoti Redmonda, a time ćemo obeležiti 120 godina od rođenja ovog čuvenog umetnika.


Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 600 i 900 din.

 

 

makonda-tracker