Veliki uspeh Vladimira Pištala u Ljubljani

0
Knjiga Vladimira Pištala, Tesla, Portret među maskama, za koju je ovaj autor dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju i najčitaniju knjigu, izazvao je neočekivano veliko interesovanje u slovenačkoj javnosti.
Agora, promofoto
Agora, promofoto

Nekoliko meseci nakon izlaska na slovenačkom jeziku u izdanju Založbe Modijani i prevodu Đurđe Strsoglavec, ovaj roman je postao jedna od najčitanijih knjiga u Sloveniji, a na promociji koja je u sredu, 21. maja, odražana pred punom salom Modrijanove knjižare u centru Ljubljane, autor je doživeo prave ovacije. Promociji je prisustvivao i ambasador Republike Srbije, Aleksandar Radovanović, kao i predstavnici srpske zajednice.

Simona Mehle, urednica prestižne ljubljanske izdavačke kuće, Modrijan, izjavila je da je srećna što će slovenački čitaoci imati u rukama knjigu Tesla, Portret među maskama.

- U Pištalovoj knizi se kao u malo kojoj vezuju retka erudicija i dar originalne književne iluminacije. To je proza koja začarava i svetli iznutra - rekla je Simona.

Po Pištalovim rečima, interes slovenačkih medija je bio toliki da ga je mogao uporediti samo sa beogradskim medijima neposredno nakon dobijanja NIN-ove nagrade, pre četiri godine. Dao je preko desetak intervjua za skoro sve slovenačke elektronske medije i Mladinu, a ljubljansko Delo mu je pre nekoliko nedelja, na udarnom mestu poslevtilo čak tri strane.

Nakon povratka iz Slovenije, Pištala očekuje susrt sa publikom, u okviru tradicionalnih književnih susreta Savremena srpska proza u Trsteniku, 31. maja i 1. juna na kojima će glavna tema upravo biti književno delo Vladimira Pištala. A već naredne sedmice, od 4. do 7. juna, Pištalo će biti gost izdavača Kaligram u Bratislavi i Budimpešti, koji je objavio roman Tesla, Portret među maskama, na slovačkom i na mađarskom jeziku.

makonda-tracker