upijajte znanje!

Lakše sagledajte život i ljubav: Citati američkog psihijatra će vam promeniti pogled na svet

0

Skot Pek je u svojoj prvoj knjizi kombinovao znanja iz psihijatrijske prakse koje je stekao i time rasvetlao način lepšeg življenja

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Skot Pek bio je američki psihijatar rođen je 22. maja 1936. godine.

 

Sa trinaest godina roditelji su ga poslali u prestižnu internatsku školu Phillips Exeter Academy u Ekseteru u Nju Hempširu. Govorio je kako su mu dani provedeni u Ekseteru bili najgori te se za vreme letnjeg raspusta posle treće godine vratio kući i odbio da ponovo krene u školu. Njegovi roditelji su tražili psihijatrijsku pomoć, pa mu je dijagnostikovana depresija i prepisano boilničko lečenje ukoliko ne želi da ide u školu. Ovaj splet životnih okolnosti mu je kasnije u životu bio zabavan za prepričavanje. 

 

 

Ali on se 1952. prebacio u Friends Seminary privatnu školu da bi 1954. godine tu diplomirao, a kasnije 1958. na Harvardu, pa doktorske studije završio 1963. godine na Univerzitetu Case Western Reserve.

 

knjige
foto: Profimedia

 

Pek je tokom svoje karijere psihijatra radio u administrativnim funkcijama u vladi, služio je u američkoj vojsi, a njegovi vojni zadaci obuhvatali su dužnosti šefa psihijatrije u Medicinskom centru vojske na Okinavi u Japanu itd. Umro je 2005. godine u svom domu u Konektikatu od Parkinsonove bolesti.

 

Napisao je brojna dela, a njegovo najpoznatije jeste "Put kojim se ređe ide". Izdvajamo vam 5 citata koji će vam pomoći da lakše sagledate život:

 

  • Kada zaista shvatimo da je život težak – kada to stvarno jednom shvatimo i prihvatimo – tada on prestaje da bude težak.

 

  • Osećanje lične vrednosti – "Ja sam vredna osoba" – esencijalno je za mentalno zdravlje i predstavlja stub samodiscipline.

 

  • Što sam čuda više tražio, više sam ih i nalazio.

 

  • Osnovni oblik delovanja ljubavi je pažnja. Kada nekoga volimo, poklanjamo mu svoju pažnju i posvećujemo se njegovom razvoju. Kada volimo sebe, mi se bavimo sopstvenim razvojem.

 

  • Ljubav je prevelika i preduboka da bi ikada bila shvaćena, izmerena ili ograničena rečima.

 

 

makonda-tracker