SEĆANJE

Na današnji dan 1920. godine rođen je čuveni Čarls Bukovski: Njegova dela i danas žive, a ove MISLI će vas inspirisati

0

Činjenica koja oduševljava čak i one koji nisu ljubitelji pisane reči ka njegovim delima, jeste stil oslobođen metafora, složenih misli, a tako uverljiv i emocionalno nadahnut.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Legendarni američki pesnik, romanopisac, pripovedač - Čarls Bukovski, svojim nesvakidašnjim stvaralaštvom oblikovao je poglede na svet mnogobrojnih ljubitelja neformalne kinjiževnosti, literarne slobode, nekonvencionalne stvarnosti koja je pružala beg od nemaštine, ustaljenosti i marginalizovanog društva.

 

Bukovski se danas smatra jednim od najuticajnijih pisaca svog vremena, koji je književne motivatore pronalazio u Dostojevskom, Robinsonu Džefersu, Luisu Ferdinandu Selinu, Hemingveju, a lični pečat i posebna satira bilo ono što ga je izdavajlo od ostalih vanvremenskih kreatora budućnosti.

 

Čarls je svoja viđena sveta nivelisao delima koja su u većini slučajeva bila autobiografska, tematike su bile svestrane, ali je bit koja je osnaživala njegova uverenja plasirala nedaće običnog čoveka, patnje, osobenosti, marginalizovano stanovništvo sklono poročnom načinu života.

 

Činjenica koja inspiriše čak i one koji nisu ljubitelji pisane reči ka njegovim delima, jeste stil oslobođen metafora, složenih misli, a tako uverljiv i emocionalno nadahnut. Bukovski je važio za andergraund pisca, koji nije uživao zaslužene pohvale svojih čitalaca, ali se to s godinama znatno promenilo.

 

Čarls Bukovski
foto: Profimedia

 

Najpoznatiji romani koji i danas izazivaju pažnju i skriveni bunt sa sopstvenom realnošću svakako su "Bludni sin", "Holivud", "Šund", "Pošta", "Faktotum".

 

Čals je jedan od najcitiranijih stvaralaca svih vremena, čemu svedoči i digitalna era, koja je savremen način poimanja sveta usporila barem na tren, kako bi shvatila istinsku nit njegovih misli.

 

"Intelektualac kaže jednostavnu stvar na komplikovan način, umetnik kaže komplikovanu stvar na jednostavan način."

 

"Ono što je zlo i što su nas učili da je zlo, mogu biti sasvim različite stvari. Društvo nas uči da su određene stvari zle da bi nas držalo u pokornosti."

 

"Moraš da imaš sreće sa ženama, jer se sa njima uglavnom slučajno upoznaš. Ako skreneš desno iza ovog ugla, srešćeš tu ženu, ako skreneš levo, srešćeš onu ženu. Ljubav ima formu slučajnosti. Populacija se meša i dvoje ljudi se nekako sretnu. Možeš da kažeš da voliš neku ženu, ali postoji žena koju nikada nećeš sresti i koju možeš da voliš neuporedivo više." - samo su neki od citata koji sećaju na neponovljivog pisca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker