jesen uz knjige

Novo u knjižarama: Frenzen, Linč, Nabokov, Išiguro, Judžinidis...

0

Izdavačka kuća Dereta najavljuje naslove koje će predstaviti na predstojećem 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

 

 

novi naslovi na sajmu knjiga
novi naslovi na sajmu knjigafoto: Profimedia

Iz ovogodišnje produkcije pre svega izdvajamo 27. grad, debitantski roman Džonatana Frenzena, jednog od najznačajnijih pripovedača današnjice, kojim je odmah stekao veliki ugled u književnim krugovima. Svakako treba izdvojiti i kapitalno delo, (auto)biografiju Dejvida Linča Soba za snove, u kojoj proslavljeni reditelj u ovoj neobičnoj knjizi odgovara na tekstove svoje saradnice Kristin Makene, napisane na osnovu intervjua, svedočenja i razgovora s njegovom najbližom rodbinom i saradnicima. Ovo je do sada najpotpunije memoarsko delo o životu ovog kontroverznog i kultnog filmskog umetnika, ispunjenog neobičnom kreativnošću, prijateljstvima i preprekama na koje je naizlazio u svom stvaralačkom radu.

 

Svakako, najvažnija Deretina književna edicija nosi naziv „XX vek”, a dela predstavljena u njoj već su u svetu kanonizovana kao klasici. Međutim, ona dosad ili nisu bila prevođena na srpski ili nisu dobijala zasluženu pažnju književne kritike. Prvi tom Sabranih priča Vladimira Nabokova do danas je najsveobuhvatnija zbirka Nabokovljevih priča. Zvuči neverovatno podatak da dosad kod nas nije bilo prevedeno više od polovine priča koje je ovaj veliki pisac napisao za života. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije prepoznalo je značaj ovog dela i podržalo njegovo izdavanje. Prvi tom sadrži 36 priča, a redakciju većine uradio je sam Nabokov uz pomoć sina Dmitrija, i ta verzija se smatra konačnom. Trenutak slobode: hajligenberški rukopis prvi je deo triologije Istorija bestijalnosti Jensa Bjernebua. Ovaj klasik norveške književnosti manifest je borbe protiv ponovnog rađanja fašizma u posleratnoj Evropi. Mantikora Robertsona Dejvisa drugi je deo „Detfordske trilogije”, koju čine Marginalac (Dereta, 2016) i Svet čuda (izlazi sledeće godine), i smatra se jednim od najboljih dela kanadske književnosti. Ovaj roman dobio je Nagradu guvernera Kanade, najprestižniju kanadsku nagrada za neko prozno delo. U okviru ove edicije izdali smo i roman Ne daj mi nikada da odem, kao i zbirku priča Nokturna: pet priča o muzici i sutonu (prvi put na srpskom jeziku) i dalje aktuelnog nobelovca Kazua Išigura. Ova dela upotpunila su kolekciju Išigurovih knjiga u izdanju Derete koju čine još i: Ostaci dana, Slikar prolaznog sveta i Zakopani džin, a sledeće godine očekujemo i novi prevod njegovog najobimnijeg i, po mnogima, jednog od najuspelijih Išigurovih romana, Bez utehe.

 

Jedna od najiščekivanijih Deretinih knjiga je i roman Ostavljeni Toma Perote, književni predložak za kultnu i svetski popularnu TV seriju u HBO produkciji, a koja je i više nego aktuelna. Perota je jedan od onih ozbiljnih i cenjenih pisaca čiji literarni predlošci uvek dobiju veoma komercijalno uspelu ekranizaciju. Setimo se samo izvanrednog filma Mala deca (Little Children) s Kejt Vinslet i Dženifer Koneli. Midlseks Džefrija Judžinidisa, koji mnogi proglašavaju za jedan od najuspelijih romana XXI veka, ne treba posebno predstavljati: odmah po objavljivanju postao je (ponovo) veliki hit kod naših čitalaca. Blizanačka trilogija Agote Kristof sastoji se od romana Velika sveska (njeno najznačajnije delo, koje ne treba mnogo ni predstavljati), Dokaz i Treća laž, prvi put kod nas objavljenih u jednoj knjizi. Od velikih svetskih hitova Dereta je objavila jedinstvenu postmodernu poetsku bajku Tuga je pernato stvorenje (2015) Maksa Portera. Ovo delo je doživelo četrdeset izdanja i osvojilo Nagradu „Dilan Tomas” 2016, nagradu Sandej tajmsa 2016, kao i Eropese literaturprajs 2017. Zbog velikog uspeha Tuge, Dereta je odlučila da sledeće godine izda još jedno delo ovog autora, Leni.

 

Tu je i novi hit Lorenca Maronea, autora romana Sitnice koje život znače (koji je postigao neverovatan uspeh kod nas, pa je prošle godine bio Deretin najprodavaniji roman), Sutra ću možda ostati. U pitanju je priča o jednoj živopisnoj italijanskoj porodici, osveti i oproštaju, priča bogata ukusima i mirisima Mediterana, duhom i bojama Napulja. Topla i istinita pripovest o prijateljstvu između mačka i čoveka, roman Ulični mačak Bob Džejmsa Bovena prava je senzacija: preveden je na preko 30 jezika, 52 nedelje zaredom bio je na svetskim bestseler listama, a 2016. ekranizovan je u istoimeni film, u kojem je jednu od glavnih uloga tumačio i sam mačak Bob.

 

Najmlađi čitaoci imaće priliku da nabave nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: Dnevnik šonjavka 11 – Iz greške u grešku i Dnevnik štreberke 3 – Priče ne baš tako talentovane pop zvezde. Predstavljamo i izvanredne tinejdžerske romane sa snažnom porukom: Agi i ja autorke R. H. Palasio, neku vrstu nastavka svetskog hita Čudo, po kome je ove godine snimljen i holivudski film sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi, kao i dirljivu priču Noću čujem zvezde Paole Pereti, koji će se dopasti svim ljubiteljima Malog princa, nezavisno od uzrasta. Za one najmlađe pripremili smo Dosije „X”: deca sa Zemlje su čudna, naučnofantastičnu slikovnicu nastalu po televizijskom klasiku.

 

Terapija za uračunljive: kako filozofija može da vam promeni život još jedan je bestseler autora knjige Platon, a ne prozak!. Ovaj svojevrsni terapeutski priručnik Lua Marinofa, koji nas tera da se zamislimo nad ključnim pitanjima moderne egzistencije i uspostavimo zdrav odnos prema sebi i svetu, nezaobilazno je delo popularne psihologije.

 

Od domaće književnosti svakako izdvajamo Pustolovine bačkog opsenara Mirka Demića, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade „Miroslav Dereta”. Proslavljeni srpski autor napisao je svoju najzanimljiviju i najkomunikativniju knjigu do sada o istorijskoj ličnosti Dimitriju Vujiću, tzv. „bačkom Kazanovi”, koji je u XVIII veku žario najznačajnijim evropskim dvorovima. Tu su i Priče o junacima i antijunacima i Priče o smehu Ive Andrića, Istok – Zapad Mome Kapora, kao i roman Fetva Murata Baltića, koji nas podseća na poštovanje svih različitosti i zajedničke korene tri monoteističke religije. Takođe, posebno mesto u ovogodišnjoj produkciji zauzima Milan Vlajčić sa svojom najnovijom „kulturološkom svaštarom” Zvezdana prašina, u kojoj na sebi osoben način, kroz filmove, knjige i aktuelne političke teme, obrađuje neka pitanja koja nas se životno tiču.

 

Ljubiteljima istorije posebno će biti interesantna dela Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka Duška Lopandića, izdanje u tvrdom povezu, bogato kolor-ilustracijama, Krštenje Klio Nikole Giljena, koje izlaže razvitak istorijske nauke u svetu i kod Srba, od nastanka do savremenog doba, ali i razjašnjava neka sporna i škakljiva pitanja savremene istoriografije, dok Pamćenje i samozaborav Bojana Jovanovića predstavlja nezaobilazno štivo za sve ljubitelje antropologije i etnologije.

 

Posetioce Sajma na Deretinim štandovima čekaju i trileri Bašta leptirica Dot Hačison, Ubistvo sultana Ahmeta Umita kao i Modesti Blejz Pitera O’Donela, prvi od jedanaest romana zasnovanih na stripu o jednoj od najuzbudljivijih i kultnih strip-junakinja; Die Brücke über die Drina, delo nobelovca Ive Andrića u prevodu na nemački; Poslednja stanica Beograd Bojana Bosiljčića, polemički eseji o Beogradu devedesetih, i još mnogo toga.

 

 

makonda-tracker