Stižu Princeza i Žabac

U Domu Sindikata, 24. januara premijerno će biti prikazana nova Diznijeva animirana komedija Princeza i žabac, koja će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru od 28. januara
1
1 / 19 Foto: Promo

Princeza i žabac označava povratak vanvremenskom svetu ručno crtane animacije u Dizniju. To je klasična bajka ali sa svežim obrtom koji kombinuje sve ono što se traži od sjajnih priča: komediju, avanturu, muziku – i najvažnije, onu vrstu emocije koja razdvaja Diznijevu animaciju od svih ostalih – opisuje novo čedo studija Volt Dizni Džon Laseter, izvršni producent.

Studio Volt Dizni nam predstavlja zabavnu mešavinu avanturističke priče, zavodljivih likova, neuobičajene komedije i nezaboravne muzike u najnovijem ostvarenju Princeza i žabac, animiranoj komediji smeštenoj u Nju Orleans. Tvorci Male sirene i Aladina ovoga puta donose moderan preokret klasične priče u kom se pojavljuju prelepa devojka po imenu Tijana (Anika Noni Rouz), princ žabac koji očajnički želi ponovo da bude ljudsko biće i sudbonosni poljubac koji će ih oboje odvesti u urnebesnu avanturu kroz mistične rečne rukavce u Luizijani. Princeza i žabac označava povratak ručno nacrtane animacije uvažene ekipe Džona Maskera i Rona Klemensa, uz muziku kompozitora nagrađenog Oskarom, Rendija Njumena.

Svi znaju priču u kojoj princeza pronalazi pravu sreću tako što poljubi žapca koji se magično pretvori u lepog princa. I u ovoj verziji priče devojka poljubi žapca, ali rezultat je potpuno drugačiji; to je samo jedno od gomile iznenađenja u ovom miksu otkačenog humora, uzbuđenja, melodije i emocija. Ljubav će na kraju pronaći svoj put i doći do princa i princeze... Možda i između žaba, ili možda svica i objekta njegovog obožavanja. Film predstavlja i jednu novu Diznijevu princezu, novu veliku bajku kao i povratak Diznijevog mjuzikla koji podseća na klasike poput Lepotice i zveri, Kralja lavova i Aladina.

Glasove u filmu Princeza i žabac pozajmljuje šarenolika ekipa glumaca. Nagrađena Tonijem, glumica Anika Noni Rouz glumi Tijanu, internacionalna zvezda Bruno Kampos je princ Navin, romantični svitac Rej je Džim Kamings, dok je glas Tijaninoj majci pozajmila Opra Vinfri.

 

Povratak ručnoj crtanoj animaciji

Jednoga dana, pre ne toliko mnogo godina, tradicionalna ručno crtana Dizni animacija ustupila je mesto novoj tehnologiji, ostavljajući za sobom jednu umetničku formu koja se poistovećivala sa samim Voltom Diznijem.

Kad su Džon Laseter i Ed Ketmul 2006. godine preuzeli uzde Volt Dizni studija za animaciju razumeli su da tradicionalna animacija još uvek nije izgubila svoju vrednost kako u umetničkom tako i u zabavnom smislu.

Muzika je još jedan element Diznijeve tradicije koju je kreativni tim želeo da povrati, ali i da ga odvede u nekom novom pravcu. Klements i Masker su predložili da film bude mjuzikl, ali ne u tradicionalnom brodvejskom stilu koji je Dizni uveo 1937. godine. Predložili su ideju da muzika bude mešavina bluza, gospela, džeza i svih ostalih stilova koji su tipično američki.

Povratak tradiciji omogućava publici da još jednom dobije mogućnost da vidi da li će prava ljubav trijumfovati, da navijaju da na kraju svi žive srećno do kraja života i da bioskop napuste pevušeći tu pesmu iz filma koju jednostavno ne mogu da izbace iz glave.

 

Ko je ko u Princezi i žapcu

TIJANA (glas joj pozajmljuje Anika Noni Rouz) zasigurno nije tipična princeza iz bajki. Njena maštanja ne uključuju daleka kraljevstva ili zamkove na nebu, već lični uspeh i biznis koji cveta.

- Njen san je da otvori najbolji restoran u celom Nju Orleansu - kaže scenarista Rob Evans. -Tu ideju joj je usadio njen otac.

Tijana je atraktivna i nezavisna Afroamerikanka koja vredno radi i tvrdoglava je, ali je i dalje odan prijatelj i brižna duša. Obožava svoje roditelje i veruje da može da ispuni svoje ambicije samo ako bude dovoljno vredno radila.

Ona, međutim, nikad ne može da uspori i da jednostavno uživa u životu. Nema vremena za ljubav, i zasigurno neće traćiti vreme maštajući o nekom muškarcu – a kamoli da dozvoli sebi da poljubi neku žabu.

Primamljivosti Nju Orleansa privukle su PRINCA NAVINA (glas mu pozajmljuje Bruno Kampos) iz dalekog kraljevstva Maldonije. Iako je razmažen i neodgovoran, Navin je neodoljivo šarmantan i ima volju za životom koja očarava sve ljude koji ga okružuju.

Navinove mane su u stvari deo njegovih vrlina. I heroina ima mane – ona ne ume da ceni život, ne zna da uživa. I tome je Navin uči. On će je naučiti da se provodi, da uživa, da bude zadovoljna time što je okružuje.

DR FASILIJER (Kit Dejvid mu daje glas) je pokvareni nitkov, mračan lik koji predstavlja opasnost za Princa Navina i Tijanu. On je namazan igrač koji pomoću magije i prijatelja s one druge strane uspeva da dobije ono što hoće.

- On je muzikalan, opasan, visok, mršav. Može da bude veoma drag. Zgodan je. Otmen je. I mislim da su sve te odlike, barem što se tiče savremene animacije, retke kod ovakve vrste zlikovaca - kaže Brus Smit, animator dr Fasilijera.

MAMA ODI (glas joj je pozajmila Dženifer Luis) je svetla suprotnost Fasilijeru, drska, ekcentrična i duhovita 197-godišnja kraljica magije koja navodi Tijanu i Navina u njihovoj misiji da ponište čini dr Fasilijera.

REJ (glas pozajmljuje Džim Kamings) je opušteni, zaljubljeni svitac. Predmet njegovog obožavanja je svitac Evanđelin, najlepši svitac na celom svetu. Njegova zadivljujuća privrženost nedostižnoj ali ništa manje iskrenoj ljubavi učvršćuje celu priču filma.

LUJ (glas mu je pozajmio Majkl-Lion Vuli) je upućen u sve što se dešava u močvari. On je simpatičan i šarmantan aligator čija je strast džez i sviranje trube i čije je pomaganje Tijani i Navinu dodalo zabavu i komediju njihovoj avanturi u rečnom rukavcu.

EUDORA (glas joj je pozajmila Opra Vinfri) je Tijanin oslonac, utočište i inspiracija. Tijana u svojoj majci vidi uspešnu i uglednu poslovnu ženu kakva ona teži da postane. Tijana je bila najsrećnija kad je kao mala provodila vreme s majkom, igrajući se u domu njenog bogatog klijenta s devojčicom po imenu Šarlot. Međutim, Eudora je pragmatična i ona zna s koliko problema će Tijana kao nezavisna žena morati da se suoči.

 

Priča

Film Princeza i žabac je inspirisan istoimenom bajkom braće Grim. Ali filmadžije su morale da daju svoj obrt priči.

Tijana je atraktivna, nezavisna, vredna mlada žena. Nema vremena za romansu i da traći vreme na sanjarenja. Voli kuvanje i planira da postane uspešan vlasnik restorana. Ali bez obzira na to što je ona vredna i marljiva, neke prepreke je sprečavaju da ispuni svoj san.

Rekom Misisipi u Kresent Siti stiže zgodni, društveni džez fanatik i otpadnik kraljevske loze, princ Navin iz daleke Maldonije. Iako pomalo razmažen, neodgovoran i lenj, Navin se kroz život provlačio na osnovu svog dobrog izgleda i šarma. Njegova pozicija će privući zlog dr Fasilijera, koji se bavi crnom magijom i koji će Navina pretvoriti u žabu ne bi li se dočepao njegovih kraljevskih privilegija.

Navin će pokušati da iskoristi pretpostavku iz bajki da će ga poljubac pretvoriti ponovo u čoveka, ali to će rezultirati samo time da će i Tijana biti pretvorena u žabu! Tako će se ovaj neobični dvojac upustiti u neverovatnu avanturu po rukavcima reke Misisipi u potrazi za misterioznom 197-godišnjom kraljicom magije, Mamom Odi. U tome će im pomoći zaljubljeni svitac, Rej i aligator Luj koji uživa u tome da svira džez.

makonda-tracker