rekordna posećenost

Više od 500 posetilaca na vođenju Biljane Srbljanović kroz izložbu ”Taština malih razlika“ Grejsona Perija

0
Večeras je novosadski Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) otvorio vrata rekordnom broju posetilaca na jednom vođenju koji su uz književnicu Biljanu Srbljanović imali priliku da bolje upoznaju život i rad Grejsona Perija
foto: Promo
foto: Promo

Na početku ovog specijalnog događaja, o značaju međunarodnih kulturnih veza govorio je i globalni direktor za oblast umetnosti Grejam Šefild iz londonske kancelarije British Council-a.


Biljana Srbljanović nije izvela klasično kustosko vođenje kroz izložbu, već je, kroz autorski pristup, osvetlila narativne strukture koje inspirišu ovog multimedijalnog umetnika da govori o klasnom i rodnom identitetu, njegovim pojavnim i ekonomskim oblicima, jednako kao i estetskim i medijskim. Poseban osvrt bio je na seriju „Neukus ni slučajno sa Grejsonom Perijem“, dokumentarni televizijski format koji je umetniku doneo i BAFTA nagradu, a koji je polazna tačka u stvaranju izloženih dela u MSUV. Položaj umetnika, umetničko tržište, inspiracija socijalnom strukturom savremene Engleske, jednako kao i radovima osamnaestovekovnog engleskog slikara Vilijama Hogarta, bili su okosnica tumačenja Biljane Srbljanović.

foto: Promo

Ovo je prvo u nizu stručnih vođenja kroz izložbu „Taština malih razlika“ petkom uveče, a o velikom interesovanju svedoči i podatak da je 7000 ljudi ovaj događaj pratio uživo na Facebook-u. Nakon Biljane Srbljanović, publiku će u ovim vođenjima istaknute ličnosti iz javne sfere pozvati na razgovor o položaju savremene umetnosti u društvu, klasnim razlikama, rodnom identitetu i drugim temama koje svojim radom pokreće Grejson Peri. Naredno vođenje zakazano je za petak, 28. april.

foto: Promo

Izložba „Taština malih razlika“ se održava u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu do 20. maja. Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.

 

Nakon velikog uspeha „Nove religije“ Dejmijana Hersta, ovom izložbom, British Council nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava naših i stručnjaka iz Velike Britanije.

makonda-tracker