kultura i nauka

Velika misterija živog sveta - zašto umiremo i da li je smrt neizbežna?

0
U Srbiji između dva popisa stanovništva nestane grad veličine Novog Sada...
foto: Promo
foto: Promo

Na prvoj CPN tribini u 2017. godini, u četvrtak, 19. januara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, pod naslovom " Zašto umiremo: demografija, biologija i medicina", ugledni gosti govoriće o velikoj misteriji živog sveta.

 

Za razliku od većeg dela sveta , 2015. godine je u Srbiji po prvi put u poslednjih dvadeset godina zabeležen pad očekivane dužine životnog veka, sa 78, 3 na 77, 9 godina, kako govore kombinovani podaci iz statističkih zavoda UN, Srbije, Eurostata i SAD.

 

U međuvremenu, svetska populacija raste i dostići će brojku od 10 milijardi do kraja veka, a umesto infektivnih bolesti, gladi i nasilja, glavni uzroci smrti postaju hronična oboljenja, rak i druge tzv. bolesti u vezi sa starenjem.

 

Savremena medicina postaje sve uspešnija u produženju života i odlaganju smrti, mada nastavlja da raspravlja o tome šta je zapravo smrt i kada ona tačno nastupa.

 

Smrt nas je čudila i plašila od davnina. Od religija do bajki, učili smo da smrt treba prihvatiti, a želju za besmrtnošću odbaciti kao proizvod našeg straha i taštine. Kako god je definisali i kad god da nastupa, smrt je neizbežna činjenica svih živih stvari...

 

Na tribini razgovaraju dr Valentina Arsić Arsenijević, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista mikrobiolog i od istraživača zaposlenih u Srbiji autor najcitiranijeg naučnog rada u 2015. godini, dr Miodrag Gužvić, molekularni biolog sa Univerziteta u Regensburgu koji se bavi mehanizmima širenja raka, autor zapaženog istraživanja o novom načinu oplodnje koji je izazvao kontroverze u svetskim i domaćim medijima i dr Vladimir Jovanović, naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Odeljenju za genetička istraživanja, i rukovodilac programa biologije u IS Petnica.

 

makonda-tracker