Žarko Laušević: Promocija Druge knjige u Novom Sadu

0
U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu održana je promocija Druge knjige Žarka Lauševića, koju je objavila izdavačka kuća Hipatia iz Beograda. Na promociji su govorili rediteljka Ljiljana Todorović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavlje
Žarko Laušević, foto: promo
Žarko Laušević, foto: promo

Na početku večeri posvećene nekada velikom glumcu, a odnedavno i uverljivom piscu, prikazan je kratak film, u kome Žarko Laušević govori delove iz svoje nove knjige. Rediteljka Ljiljana Todorović prisetila se davnih dana kada je sa Žarkom radila dve predstave u Beogradskom dramskom pozorištu, obe po tekstu Tenesija Vilijamsa: Mačka na usijanom limenom krovu i Staklena menažerija. Te kobne, 1993. godine, dogovorili su se da rade komad Pjera Korneja Sid, i pozvali su Mirjanu Joković da dođe iz Amerike, ali bilo je kasno... Tumačeći Žarkovu Drugu knjigu, Ljiljana Todorović kaže da je to čudesan raskol i dramski sukob jednog plemenitog bića sa vlastitom, nenadoknadivom greškom.

Aleksandar Milosavljević govorio je o složenoj ličnosti Žarka Lauševića, koji je od najranijih glumačkih dana izbegavao da daje intervjue, a ubrzo je i sasvim prestao to da čini. U osvrtu na karijeru velikog glumca, upravnik Srpskog narodnog pozorišta podsetio je na komad Siniše Kovačevića o Svetom Savi, premijerno izveden u Zenici, koji je potvrdio ogroman talenat tada mladog glumca. Nekoliko meseci kasnije, kada je ta predstava izvedena na Sterijinom pozorju, ceo pozorišni Novi Sad ustao je i aplaudirao.

- Laušević piše ozbiljnu beletristiku, sa snažnom strukturom. On nije napisao dnevnik koji se tiče samo njega, već svih nas – istakao je Milosavljević.

Po mišljenju književnika Selimira Radulovića, Laušević u obe knjige otvara proces samosuočenja, samoispitivanja i kajanja, s obzirom na činjenicu da se jedan od najnadahnutijih srpskih dramskih umetnika premestio iz pozorišnog u tamnički svet.

- U mnoštvu knjiga koje se danas nude srpskim čitaocima, Dnevnik jedne robije ukazuje na raskošnost  Lauševićevog umentičkog instinka - naglasio je Radulović.

Predgovor za Drugu knjigu – dnevnik jedne robije napisao je reditelj Zoran Amar, a na ovo delo osvrnuli su se ambasadorka, književnica i rediteljka Vide Ognjenović, umetničke direktorka Cafѐ tetara u Ljubljani Vite Mavrič, reditelj Miloš Radović i književnik Miljenko Jergović. Komentari dve žene, Vide Ognjenović i Vite Mavrič, apostrofiraju njegovu novu, književnu ulogu. Dok Vita upoređuje Lauševića i Marsela Prusta po načinu života koju podrazumeva samoizolaciju i pisanje kojim nastaju najlepše ispisane stranice ozbiljnog književnog stvaralaštva, Vida Ognjenović ističe da je autobiografska tema puna opasnih krivina, ali da ih je Žarko u svom proznom postupku majstorski savladao.

- Uzbudljivo, hrabro, šokantno, dirljivo, duhovito. Ova knjiga je surovi obračun sa tragedijom. Ako tragedija bude preživela, moraće da pazi šta radi. Pojavio se jedan jači i duhovitiji od nje – komentar je reditelja Miloša Radovića.

Nova knjiga Žarka Lauševića u prodaji je od 19. septembra na svim kioscima lanca Moj kiosk, u većim knjižarama i u prodajnim objektima najvećih trgovinskih lanaca širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Izdavačka kuća Hipatia omogućila je i internet prodaju knjige preko sajta – www.hipatia.rs.

makonda-tracker