presekli

Nije UKRAJINA, nego... Evo koja zemlja će biti domaćin EVROVIZIJE 2023. godine

1

Ukrajinci su se našli u nezbognoj situaciji nakon pobede jer se najveće muzičko takmičenje u Evropi neće održati u zamlji pobednika.

foto: EPA/ ALESSANDRO DI MARCO
foto: EPA/ ALESSANDRO DI MARCO

Pesma Evrovizije 2023. definitivno neće biti održana u Ukrajini, s Bi-Bi-Sijem počinju da se vode razgovori o tome ko će da bude domaćin muzičkog takmičenja u Velikoj Britaniji.

 

Uprkos pobedi na takmičenju u maju, ovo je „jedino pravo rešenje zbog ruske invazije na Ukrajinu — oglasila se ponovo EBU.

 

Tradicija nalaže da pobednik takmičenja bude domaćin sledeće godine, ali uz obezbeđenje određenih kriterijuma, uključujući obezbeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost — navodi se u najnovijem saopštenju.

 

1 / 3 Foto: Youtube Printscreen

 

S obzirom na rat koji je u toku zbog ruske invazije na ovogodišnju pobedničku zemlju, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa ukrajinskim PBC (ukrajinskim javnim emiterom) i stručnjacima trećih strana, uključujući i pitanja bezbednosti — kaže se dalje.

 

Kako je Pesma Evrovizije jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svetu, sa hiljadama koji rade na događaju i prisustvuju događaju, dodaju da je potrebno 12 meseci za pripremu.

 

— Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije u skladu sa pravilima ESC-a – PBC ne može da ispuni ove uslove.

 

Evrovizija
foto: Niels Wenstedt / POOL

 

EBU je ujedno zahvalio UA:PBC na njihovoj „posvećenoj saradnji“ u istraživanju svih mogućih scenarija.

 

Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa Bi-Bi-Sijem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu Pesme Evrovizije 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, ističe se, puna je namera EBU-a da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama tokom sledeće godine.

 

makonda-tracker