kako je ovo moguće?

Počela prvo polufinalno veče evropskog SPEKTAKLA: Na Evroviziju se uvukao jedan PROBLEM— iznenadio takmičare

0

Ovo je 66. izbor za Pesmu Evrovizije na kojoj će se predstaviti ukupno 40 zemalja. 

foto: EPA/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN
foto: EPA/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ovo će biti 66. izbor za Pesmu Evrovizije koji će po svemu sudeći biti sprektakularan i učestvovaće 40. zemalja među kojima će se naći i Jermenija i Crna Gora posle nekoliko godina pauze. 

 

Evrovizija se održava u 3 takmičarske večeri, tj. u polufinalima 10. (koje je u toku) i 12. maj, dok će se finale održati 14. maja.

 

 

Još pre nekoliko meseci na zvaničnom sajtu Evrovizije pojavile su se fotografije dvorane u kojoj će učesnici nastupati. Naime, dvorana u Torinu koja se naziva Palasport Olimipico, izgrađena je za potrebe zimskih olimpijskih igara 2006. godine koje su državane u Italiji. Od tada pa do sada, ova dvorana je jedna od najbukiranijih prostora za održavanje raznih sportskih i muzičkih aktivnosti.

 

 

Torino je uspeo da se izbori za ovogodišnjeg domaćina ovog prestižnog muzičkog takmičenja u konkurenciji od 16 drugih gradova u Italiji. Ranije su domaćini ovog takmićenja bili Napulj i Rim. Poslednji put Italijani su bili domaćini 1991. godine.

 

 

Međutim, pred samo takmičenje ispostavilo se da organizatori imaju problema sa scenom. Evropska radiodifuzna unija izdala je svoje prvo saopštenje u vezi sa pitanjima vezanih za binu za Evroviziji 2022. za koju se samo tri dana pre prvih proba ustanovilo da ne radi dobro.

 

U razgovoru za dansku radiodifuziju, Evropska radiodifuzna unija je objasnila probleme koji utiču na scenu za Pesmu Evrovizije 2022.

 

 

Tokom tehničkih testova u Torinu, produkcijski tim je iskusio izazove koliko je vremena potrebno da se „sunce“ podesi na različite pozicije u vremenu između različitih izvođenja. Zajedno sa RAI, stanicom domaćinom, odlučeno je da sunce ostane u istoj poziciji tokom svih 40 pesama, kako bi se obezbedila fer konkurencija za sve zemlje učesnice.

 

 

Kreativni direktor danske predstave Birig Nes-Šmit objasnila je da sunce ima dve strane. Jedna strana ima svetla, druga je formirana od LED ekrana, a sunce je trenutno postavljeno tako da svetla budu okrenuta ka publici. Kao rezultat toga, brojne zemlje koje su nameravale da koriste LED ekrane na suncu morale su u poslednjem trenutku da izvrše prilagođavanje svojih performansi, prenosi Kurir. 

 

1 / 5 Foto: Matteo RaseroGRM FOTO / LaPresse / Profimedia

Ovogodišnja predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije je već svima dobro poznata Ana Đurić Konstrakta koje je oduševila Evropljane. Ona će se takmičiti za prolaz u finale sa Finskom, Izraelom, Azerbejdžanom, Gruzijom, Maltom, San Marinom, Australijom, Kiprom, Irskom, Severnom Makedonijom, Estonijom, Rumunijom, Poljskom, Crnom Gorom, Belgijom, Švedskom i Češkom Republikom.

 

 

makonda-tracker