“MILENA DRAVIĆ ILI KLJUČ SNOVA”

Promocija monografije o Mileni Dravić 22. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci

0

Promocija nove monografije o divi srpskog glumišta, Mileni Dravić, pod nazivom „Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika, održaće se u četvrtak, 22. novembra u 19 sati, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1. Ulaz na promociju je besplatan za sve posetioce.

foto: promo
foto: promo

Na promociji će govoriti Zdravko Šotra, reditelj, dr Nevena Daković, profesor filma na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomir Putnik, teatrolog i dramski pisac, Predrag Pega Popović, filmski i TV snimatelj, Miodrag Krivokapić, glumac, i autorka monografije, Anita Panić. Razgovor će voditi Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije.

 

Prisutnima će se u ime izdavača obratiti Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije i Jelena Trivan, direktor Službenog glasnika.

 

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autora i priređivača Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti. Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strana.

 

Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Monografija „Milena Dravić ili ključ snova„ sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti.

 

U prvom poglavlju koje je posvećeno Mileninoj filmskoj karijeri, tekstove su pisali reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik; glumci Rade Šarbežija, Mira Furlan, Nikola Djuričko, Milena Zupančić, i mnogi drugi. Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu „Bitka na Neretvi’’.

 

Drugo poglavlje nosi naziv Filmske impresije i u okviru njega je autorka istraživala kritički pogled na mnogobrojne filmove Milene Dravić, od prvog filma iz 1958. godine, pa sve do 2018. godine.

 

Treće poglavlje posvećeno je bogatom televizijskom opusu Milene Dravić, u okviru kojeg su svoja sećanja na saradnju sa Milenom sa čitaocima podelili reditelj Zdravko Šotra, pesnik Ljubivoje Ršumović, dramski pisac i dugogodišnji TV urednik Radomir Putnik, scenarista i pisac Siniša Pavić, i dramaturg Mila Stojanović Bajford.

 

Četvrto poglavlje fokusira se na pozorišno stvaralaštvo Milene Dravić, o kome su pisali glumci Miodrag Krivokapić, Jelisaveta Seka Sablić, Anica Dobra, Petar Benčina i pozorišni reditelj Robert Raponja.

 

Peto poglavlje sadrži pozorišne impresije, uz autorkin prikaz i analizu velikog broja tekstova i kritika pozorišnih predstava u kojima je glumila Milena Dravić.

Šesto poglavlje čini kompletan spisak Milenine bogate filmske, televizijske i pozorišne biografije, dok je sedmo poglavlje posvećeno njenim mnogobrojnim nagradama i priznanjima.

 

Uvodni tekst o Mileninom stvaralaštvu napisao je filmski kritičar Milan Vlajčić, a recezent monografije je direktor fotografije Predrag Pega Popović, koji je sa Milenom radio na dva značajna filma „W. R. Misterija organizma„ i „Kako su se volele dve budale’’.

 

„Kada su Godara pitali da definiše film, on je tvrdio da to nije umetnost koja slika život. Film je ono što se nalazi između života i umetnosti. Upravo taj prostor između života i umetnosti čini životni i profesionalni put glumice Milene Dravić“.

                                                                         Anita Panić, autor monografije

                                              

 

„Želim da uživam u poslu, želim radost dok radim. Meni je jako važna atmosfera, ispunjenost čula, onaj osećaj na vrhovima prstiju...Ti kad završiš kadar, završiš scenu, uvek pogledaš celu ekipu. I kada ugledaš kako su svi koncentrisani i čuješ tišinu, znaš da si to što si odigrao, odigrao odlično...’’

                                                              

                                                                    Milena Dravić, citat iz monografije

 

„Uvek sam lakše radio sa ženama, nego sa muškarcima. Kada zavole film koji rade, odgovornije su nego muškarci, koji znaju i piti, skitati i zaboraviti se. U velikoj produkciji, Milena je bila izuzetno disciplinovana, odgovorna“.

                                                        Veljko Bulajić, reditelj, citat iz monografije

 

„Milena Dravić je ikona naše dramske i filmske umetnosti. Dok razmišljam o njoj, padaju mi na um tri ključne reči: Opasna! Opasno dobra, opasno lepa, opasno delikatna i opasno požrtvovana“.

 

                                                 Ljubivoje Ršumović, pesnik, citat iz monografije

 

 

makonda-tracker