nešto novo

Kultura, nacionalizam, mediji i demokratija: Posetite Šabac za vikend zbog uzbudljivog programa Zone Novog optimizma!

0

Od 29. jula do 2. avgusta, na centralnom trgu u Šapcu biće realizovano pet tribina u okviru serije tribina u Zoni Novog Optimizma!

novi optimizam
novi optimizamfoto: Promo

Šabac je proglašen gradom Novog Optimizma, jer se dokazao kao grad u kom je sloboda najvažnija vrednost gde se građani i građanke zaista pitaju, a vlast se vrši na pravedan/drugačiji način. Prepoznavši jedinstvenost ovog grada odlučili smo da iskoristimo ovaj potencijal i organizujemo nekoliko javnih rasprava, u kojima će učestvovati eminentni ljudi iz našeg društva.

 

Očekuje nas sledeći program:

 

Corax i Petričić u Šapcu
Corax i Petričić u Šapcufoto: promo

29. jul / NEDELJA / 20.00h / KARIKATURE OD NAŠIH ŽIVOTA – Corax i Petričić – Ogoljavanje trenutka

 

Prvi put zajedno, na jednom mestu, naši najpoznatiji karikaturisti, Corax i Petričić, izlagaće i govoriti o svojim delima i aktuelnim društvenim temama.
Učesnici: Predrag Koraksić Corax, Dušan Petričić, Želimir Žilnik, Dragan Velikić, Vladimir Pištalo, Milan Ćulibrk, Filip David, Janko Baljak, Mile Delić, Nikola Čuturilo, Mijat Lakićević… Program će voditi Igor Brakus i Nenad Kulačin.

30. jul / PONEDELJAK / 20.00h / POVERENJE JE REŠENJE! Šabački primer i inicijative iz cele Srbije

 

Ovaj dan je posvećen inicijativama iz cele Srbije koje delaju na lokalnom nivou i šire. Učesnici će biti predstavnici inicijativa iz: Pančeva, Požege, Kraljeva, Mladenovca, Novog Sada, Niša, Šapca, Beograda. Razgovor vode: Nikola Ćurčin i Dragan Popović.

31. jul / UTORAK / 20.00h / SKANDALOZNO U ŠAPCU! (FOTO) – Slobodni mediji na slobodi!

 

Ovaj razgovor posvećen je slobodnim medijima koji su uspeli da opstanu u našoj državi i šire. Učesnici: NIN, Vreme, NUNS, NDNV, CINS, BIRN, FoNet, Beta, Podrži RTV, KRIK, Pančevo SITI, Glas Podrinja, Podrinske novine, TV Šabac, Grupa za slobodu medija. Gost tribine: Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva.

 

1. avgust / SREDA / 20.00h / GOVORITE LI ZAJEDNIČKI? Jezik i nacionalizam.

 

Razgovor o tome da li se o jeziku može razmišljati izvan političkog konteksta. Učesnici tribine "Govorite li zajednički?’" su: Ranko Bugarski, Srđan Milošević, Svetislav Basara, Đuro Radosavović, Aleksandar Đuričić, Jasmina Ahmetagić.


2. avgust / ČETVRTAK / 20.00h / ZABRANJENO, ALI NE U ŠAPCU!

 

20.00h OMLADINSKI KLUB ŠABAČKOG POZORIŠTA - MLADI OD 1840 – Milena Bogavac i glumci i glumice iz ansambla zvanično otvaraju konkurs za podmlađivanje šabačkog pozorišta.


20.30h "Stvar izbora: zašto slušam Marčela?", zabranjena predstava, ali ne u Šapcu.

 

program tribina
program tribinafoto: promo

Vidimo se u Šapcu, zona Novog Optimizma je otvorena i slobodna za sve posetioce!

 

 

makonda-tracker