150 godina

Završeno snimanje RTS-ovog serijala “NARODNO POZORIŠTE U 10 ČINOVA”

0

Narodno pozorište u Beogradu 2018. proslavlja 150 godina postojanja. Od skromnih početaka do evropskih uzleta, Narodno pozorište je bilo i ostalo matična kuća pozorišne umetnosti.

miško milojević, reditelj
miško milojević, rediteljfoto: Promo

 

Kulturno-umetnički program Radio-televizije Srbije pripremio je dokumentarno-igrani serijal od 10 epizoda NARODNO POZORIŠTE U 10 ČINOVA. Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Narodnog pozorišta ispričaćemo zanimljive priče o njegovim osnivačima, glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, scenografima, kostimografima, koreografima, scenskim majstorima....

 

Serijal ima dokumentarnu formu sa igranim rekonstrukcijama i koristi dokumentaciju Muzeja pozorišne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU itd.

 

branislav zeremski, predrag vasić, nebojša đorđević,  boris pingović, aleksandra đurica, nada blam, miško milojević
branislav zeremski, predrag vasić, nebojša đorđević, boris pingović, aleksandra đurica, nada blam, miško milojevićfoto: Promo

 

U ovoj seriji koja predstavlja mozaik sačinjen od medaljona iz istorije Narodnog pozorišta u Beogradu i u kojoj se prepliće realno i fiktivno, sadašnje i prošlo, učestvovalo je 56 izvođača, kako glumaca koji su oživeli znamenite ličnosti koje su povezane sa istorijom Narodnog pozorišta, tako i umetnika koji su evocirali svoj život u Narodnom pozorištu.

 

nebojša dugalić i igor đorđevoć
nebojša dugalić i igor đorđevoćfoto: Promo

 

Deset činova – deset epizoda. Svaka drugačija, svaka na svoj način u drugom žanru, svaka da živi za sebe, a opet, kada stane pored druge, predstavlja interesantno televizijsko tumačenje istorije nacionalnog teatra. Tako su nastajale sledeće epizode:

 

  1. PROLOG
  2. SMRT PRVAKINJE
  3. OPERSKA DIVA
  4. ŠEKSPIROV SAN
  5. NUŠIĆEV „NAHOD“
  6. BELI LABUD
  7. KLUB NARODNOG POZORIŠTA
  8. SLUČAJ CVETKOVIĆ
  9. TAJNA VEČERA
  10. 10.GARDEROBERKA

 

Gledaoce će, kroz ovih deset epizoda, voditi Narator (Nebojša Dugalić)- svojevrsni istraživač, koji teži da otkrije priče o događajima i ljudima koji čine duh Narodnog pozorišta.

 

Kreator serijala: Nebojša Bradić

 

Dramaturg i scenarista: Tamara Baračkov

 

Reditelj: Miško Milojević

 

Saradnik-scenarista: Kristina Đuković

 

Kompozitor: Božidar Obradinović

 

Scenograf: Miroslava Andrejević

 

Kostimografi: Suzana Gligorijević, Irina Mitrinović, Aleksandra Aleksandrić

 

Direktori fotografije: Milan Grbić, Dejan Trajković, Nenad Cvetković, Periša

Đinđić

 

Montažer: Tihomir Dukić

 

Izvršni producent: Aleksandar Janković

makonda-tracker