petogodišnjica

Poznati svetski fotografi na festivalu Vizualizator

0

Festival VIZUALIZATOR petu godinu svog održavanja slavi otvaranjem izložbe Igora Čoka u Ustanovi kulture Parobrod 22. novembra

foto: Promo
foto: Promo

Festival će se nastaviti kroz još 9 izložbi, 5 tribina i 5 radionica u dvonedeljnom vremenskom periodu na različitim lokacijama širom Beograda.

 

“Nadamo se da ćemo edukacijom podići svest i razvoj kritičkog mišljenja pri tumačenju i razumevanju fotografije i vizuelnih umetnosti. Implementacija fotografije u osnovno obrazovanje je dugoročni cilj kojem stremimo,” rekao je Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije još 2013. godine kada se Srbija po prvi put srela sa festivalom fotografije na svojoj teritoriji - Festivalom fotografije VIZUALIZATOR. I danas, 2017. godine, ubeđeni da će dugogodišnji i marljiv rad rezultirati neminovnom ostvarenju tog cilja, nastavljamo borbu.

 

Gosti festivala su Elsa Okazaki, austrijska vizuelna umetnica francusko-japanskog porekla i međunarodne reputacije, Edvard Kiting, dobitnik Pulicerove nagrade i dugogodišnji prijatelj festivala, Miloš Bičanski, naš međunarodno i višestruko nagrađivani fotograf, Ken Kobre, najpoznatiji profesor foto-žurnalizma, profesori fakulteta (“profesori okruglog stola”) kao i mnogi drugi stručnjaci, umetnici i predstavnici medija.

 

Centar za razvoj fotografije i organizatori festivala posvećeni su i istrajni u svojoj želji da regulišu probleme sa kojima se medijska fotografija i medijski radnici u Srbiji susreću. Akcenat je stavljen na sferu samoregulacije i etike same fotografske zajednice. Medijska pismenost i edukacija javnosti su ključne stavke čitavog procesa, pa im se zato pridaju značajan trud i pažnja.

Na rešavanju ovih pitanja radi se tokom cele godine, dok je festival prilika za okupljanje medijskih fotografa i publike širom zemlje. Kroz debate i otvoren razgovor sa medijima, stručnjacima i predstavnicima iz različitih oblasti, tribine i radionice biće svojevrstan način povezivanja i komunikacije sa publikom. Obrazovana publika je imperativ za dalji napredak.

 

Fotografija je moćno izražajno sredstvo, vizuelna umetnost i socijalni fenomen koji društvu i svojoj svrsi najbolje služi u okvirima profesionalne i etičke atmosfere rada. Odgovornost prema publici, poruka i sadržaj fotografije ključni su parametri za razlikovanje profesionalne od amaterske fotografije.

 

Zakon i društvo rigorozni su po pitanju krađe lične imovine, dok za prava intelektualne svojine u praksi i dalje ne važi ista kultura. Ruku na srce, u jednoj demokratski uređenoj državi vladavine prava, ne bismo imali ovakve poteškoće ni u jednoj grani profesije. Imali bismo i ažurniji obrazovni sistem, potpunu slobodu medija, bolje uslove za rad, a nabrajanje može potrajati unedogled. Onda bi se gotovo sigurno poštovala i ova prava kao što su autorska.

 

Trenutno stanje tek je u fazi tranzicije ka tom idealu. Sa vedrije strane, dok god postoje predani zaljubljenici u svoje profesije, dosledni etičkim kodeksima i doprinosu koji pružaju društvu, možemo se nadati pobedi kvaliteta, integriteta i profesionalizma. Ispunjavajući svoj poziv i prenoseći poruke na ispravan, moćan i sebi svojstven način, oni nikada neće prestati da poboljšavaju uslove i streme ka progresu, jer to im je jednostavno u prirodi.

 

I tako, pravimo korake ujedinjeni- i umetnost i teorija, i profesionalci i amateri, i mediji i građani, stremeći ka vrlini i funkcionalnom sistemu opšteg dobra za sve.

Puni optimizma i vedrih misli organizovali smo kulturno-obrazovnu vitaminsku bombu - kaže se u saopštenju povodom festivala.

makonda-tracker