Život posvećen igri i porodici

Aja Jung: Kad me neko sputava, nastaju nevolje

0
Nekadašnja balerina Aja Jung otkriva s kojim se preprekama suočava da bi ostvarila svoje profesionalne ciljeve, da ni od koga, pa ni od supruga, ne očekuje pomoć i podršku, već samo razumevanje i objašnjava zbog čega u njenom domu još nije zavladala praznična euforija
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Dolazak Nove godine u većinu domova obično unosi euforiju, retki se suoče s prazničnom depresijom, a porodično gnezdo nekadašnje balerine i osnivača Beogradskog festivala igre Aje Jung (44) ovih dana ispunjava drugačiji ambijent.


- Još uvek svi radimo – kaže ova uspešna žena i objašnjava da njen suprug, grčki građevinski inženjer Fotis Kenelopulos, tek za nekoliko dana stiže iz Italije, gde inače radi.


- Tek kad se moj muž vrati, bavićemo se planiranjem zajedničkog vremena, slaviti Hanuku, kititi jelke i postavljati božićne dekoracije... Euforije nema, osim kod naše mlađe ćerke Zoi kojoj Božić Bata uvek donese najviše poklona. Mi praznujemo srpske, jevrejske i grčke praznike. Lično ne volim rođendane, beskrajne i bezvezne grčke imendane, kao ni srpska cirkularna novogodišnja čestitanja od nemila do nedraga. Otkriću vam da obožavam Božić i Uskrs, između ostalog, zbog toga što su to bili zabranjeni praznici kada sam bila mala. Baš zato žurila sam da ih čestitam svima u školi, po cenu ukora.


Neobično ime Aja je dobila po rođenju, jevrejskog je porekla, a porodično prezime Jung vratila je izostavljajući za ove prostore karakterističan nastavak ić koji su njeni preci, poreklom iz Diseldorfa, dodali kada su se doselili u Srbiju. U njenoj porodici bilo je zlatara, juvelira, časovničara, trgovaca najfinijom robom, tako da Aja uz osmeh kaže da je genetski predispozicionirana da bude radoholik.


- Već u januaru najavljujemo Dane igre u Kinoteci, a reviju će otvoriti film Mr. Gaga o čuvenom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman. Sledi nekoliko radionica savremene igre i veliki majstorski kurs baleta maestra Marka Ferinija iz Akademije Teatra milanske Skale. Iako tek 24. marta počinje glavni program 14. Beogradskog festivala igre, prvim gostovanjem Baleta BC iz Vankuvera u Sava centru, već sada sam okupirana kupovinom avio-karata za trupe koje će gostovati. U Beograd stižu velike zvezde: Mihail Barišnjikov, Đuzepe Pikone, Akram Kan, Kristal Pajt, Šaron Ejal, Damijel Žale, Tero Sarinen i mnogi drugi. Obećavam, kako i sam slogan kaže, Veliku igru.


Sve to ne bi postigla da svoj privatni život nije organizovala po sopstvenoj meri i u skladu s principima koji nisu preterano uobičajeni za Balkan.

 

Nastavak teksta i fotografije pogledajte na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker