otvoreno

Iva Štrljić iskreno o ljubavima i izneverenim očekivanjima: Ne plašim se da ću ostati sama

0
Glumica, voditeljka i spisateljica prvi put priča o jednoj svojoj neostvarenoj emotivnoj vezi koja je ostavila dubok trag u njenom životu, otkriva zbog čega još uvek nije izgovorila sudbonosno "da" i priznaje da još nije pronašla muškarca uz koga bi poželela da se ostvari u ulozi majke.
foto: Miša Obradović, Luka Šarac
foto: Miša Obradović, Luka Šarac

Dogodi mi se da od nekih ljudi odustanem jer ponekad ranjeni odnos ne može da se izleči.

Glumica Iva Štrljić (39) nedavno je objavila svoju treću knjigu, zbirku ljubavnih priča Voleti u Beogradu, a inspiraciju za novo delo pronašla je u Jesenjinovoj rečenici: Sećanje je ponekad jedini dokaz da si imao nekoga ko možda i nije bio tvoj. Osim pisanja, ova umetnica posvećena je neprestanom razvijanju svojih talenata, ali ne zapostavlja ni prvu ljubav – glumu, a paralelno s novim ulogama i projektima, angažovana je i kao voditeljka emisije na Ženskoj televiziji. Iako priznaje da trenutno nema muškarca pored sebe, Iva otkriva kakvu ljubav priželjkuje, mašta li o venčanju, plaši li je pomisao da će ostati sama i da li je vreme da se ostvari u ulozi majke.

 

Milan Štrljić: Supruga je moj čvrst oslonac

 

Story: Šta čitaoci mogu da očekuju od vaše nove knjige Voleti u Beogradu?

 

- To je zbirka ljubavnih priča u kojoj kroz trideset beogradskih ulica pratim isto toliko ljubavi različitih likova. Svako od nas ima mesto u gradu koje ga podseća na nekoga koga je jednom voleo ili na nekoga koga sada voli. Verovatno se i vama dogodilo da prođete pored ulaza u nečiju zgradu koja vam je jednom davno bila važna, pa osetite nekad ugodan, a nekad teskoban potres unutar srca, pogledate u reku i setite se onog tamo juna, a baš ste mislili da ste ga zaboravili, prođete Kosančićevim vencem i nedostaje vam baš onaj neko s kim ste tuda žurili negde prošle zime, možda je baš u Molerovoj bio vaš prvi susret od koga je sve počelo ili se to sasvim iznenada dogodilo u Jevremovoj dok ste besomučno pokušavali da nađete parking, a naišli ste na nekog sasvim svog. Ova knjiga sigurno će vas dirnuti, raznežiti i dobro zasmejati dok je budete čitali, ona čuva jedan šarmantni pravi beogradski šmek koji razume i lako oseti svako ko Beograd voli i ko voli u Beogradu.

 

Story: Gde ste pronašli inspiraciju za najnovije delo?

 

- Volim da šetam i te moje duge šetnje uvek su inspirativne. Kada sam tužna, odmah otpešačim turu da bih to prebrodila, a kada sam zadovoljna, uradim isto jer uz dobru šetnju sreća raste. Grad mi je inspiracija, ta veličanstvena istorija osećanja njegovih stanovnika sakrivena po trgovima, bulevarima, parkovima, skverovima, kafanama, restoranima, šetalištima... Pored toga, podstakla me je i naterala na razmišljanje i jedna Jesenjinova rečenica koja je i moto moje knjige: Sećanje je ponekad jedini dokaz da si imao nekoga ko možda i nije bio tvoj.

 

Iva Štrljić: I septembar te nečim lepim iznenadi... (FOTO)

 

Story: Osim pisanja, angažovani ste i kao voditeljka na Ženskoj televiziji, a aktivni ste i u glumačkom poslu. Kako postižete sve?

 

- Raduje me rad na Ženskoj TV, vodim emisiju o ljubavi Volim te, snimam film u Zagrebu Happy End i usput osmišljavam promociju knjige koja je planirana za decembar. Nisam spavalica, čak često patim od nesanica koje pobeđujem tako što ležeći napišem neku priču ili učim tekst za novu predstavu. Nikad nisam umorna niti mrzovoljna, imam tu milougodnu karakternu crtu, pa sam uvek vedrog duha.

 

makonda-tracker