Intervju

Aja Jung: Čuda su moguća, vredi igrati dalje

0
Direktorka Beogradskog festivala igre otkriva da već 13 godina pliva uzvodno, zašto otpozdravlja nepoznatim ljudima na ulici i kako je uspela da Jiržija Kilijana dovede u Srbiju
Aja Jung
Aja Jung, Foto: Vladimir Šporčic

Posle 12 održanih festivala i 13. pripremate gotovo sami, odnosno sa vrlo malim timom i neznatnom podrškom državnih i gradskih institucija. Šta vas još vuče napred i ne dozvoljava vam da odustanete? 

Na koji način se Festival igre percipira u inostranstvu, a kako kod nas?

Zašto poznate strane kompanije odlučuju da dođu baš na Beogradski festival igre, naročito kada se ima u vidu da su ulaznice kod nas znatno jeftinije nego u svetu?

Iako se čini kao da kod nas nema dovoljno publike za savremenu igru, Velika sala Sava centra tokom trajanja festivala uvek je puna, a za predstave na manjim scenama traži se karta više. Kako ovo tumačite? Ima li festival neku svoju publiku?

Koju biste predstavu iz programa 13. Beogradskog festivala igre preporučili najširoj i najmanje potkovanoj publici, a koju biste izdvojili kao biser za sladokusce i poznavaoce?


Jasno je da je BFI tokom 12 godina postojanja uticao na srpsku kulturnu scenu, formiranje publike, ali i na naše igrače i koreografe. Njegov društveni značaj je nesumnjiv, a šta ovaj festival znači vama lično?


Razgovarala: Vera Nikolić


makonda-tracker