Emina Jahović-Sandal: Sve ono o čemu sam ćutala

17
Kantautorka Emina Jahović-Sandal priznaje da njen izabranik Mustafa Sandal smatra da joj je mesto kod kuće a ne na pozornici, ali i da uprkos tome što je prilično strog, njoj niko ništa ne može zabraniti
foto: Zeynel Abidin
foto: Zeynel Abidin

Pop pevačica, a odnedavno i tekstopisac i kompozitor Emina Jahović-Sandal pre desetak dana došla je sa devetomesečnim sinčićem Jamanom u Srbiju gde će promovisati svoj novi, dugoočekivani CD Vila. Dvadesetosmogodišnja pevačica u intervjuu za Story otkriva neke detalje iz svoje intime o kojima dosad nikad nije pričala: da li joj suprug Mustafa Sandal brani da nastavi sa karijerom, kako bi reagovala kada bi je prevario, koliko je strog prema njoj...
Story: Ove nedelje izlazi vaš novi album za PGP RTS, kakve numere se nalaze na njemu?
- CD nosi naziv po baladi Vila, a osim dueta Još ti se nadam sa Sašom Kovačevićem i Med sa Dinom Merlinom, na albumu mi gostuje i poznata turska pevačica Izel, čiji vokal se pojavljuje na kraju numere Ne zaboravi, koju je napisala Aleksandra Milutinović. Pesme sam pisala tri godine i sve svoje izvore iscrpela sam u tom periodu, a CD sam slala i na postprodukciju i miks u njujorški studio Bojana Dugića.
Story: Jedan tabloid redovno objavljuje kako plagirate numere stranih izvođača i potpisujete ih i prodajete kao svoje...
- Ne uzbuđuju me takve priče jer nikada se nisam koristila plagiranjem, niti sam, kako je taj tabloid napisao, uvalila kopiju Dragani Mirković. U slučaju da dobijem dozvolu za korišćenje neke kompozicije na koju pišem tekst, uvek je uredno i platim u jednom istanbulskom udruženju i nikada se ne kitim tuđim perjem. Nisam ni od onih autora koji pesme rade samo za pare i nikada ne bih prodala pesmu koju i sama ne bih snimila.
Story: Na novim fotografijama nosite drago kamenje, sedite za volanom crvenog ferarija... Čini li vam se to pomalo degutantnim u vreme svetske ekonomske krize?
- Upravo to mi je i suprug rekao, zato što je on tip koji ne voli da provocira, za razliku od mene (smeh). Ništa posebno nisam osećala dok sam nosila tu garnituru safira i dijamanata iz draguljarnice Kafka, koji su na snimanje doneti pod pratnjom obezbeđenja. Ali, jednostavno, želela sam da na fotografijama izgledam što bolje, dok je Mustafa u tom smislu potpuno prizeman tip i nije mu se baš dopala ta moja ideja.
Story: Da li je vaš suprug dao konačan sud o albumu koji izdajete?
- On je, recimo, uticao na odluku da u poslednjem momentu uvrstim pesmu Pile moje na album, iako mu inače ne dozvoljavam da mi se meša u te stvari. Držim se toga da nismo u poslovnim već u ljubavnim odnosima, ali on ipak mora da, shodno svom iskustvu, da konačan sud.
Story: Dakle, niste razgraničili emotivni i poslovni odnos?
- Ne, jer ću se čak i ja naći kao autor nekih kompozicija na njegovom CD-u.
Story: Zašto on nije ništa pisao za vaš novi CD, kao što je bio slučaj na prethodnom?
- Zato što se pomalo udaljio od muzike, pa je svoj album prepustio timu koji za njega radi. Posvetio se boksu i intenzivno se bavi tim sportom. To je, međutim, samo jedna od njegovih faza jer je pre tri godine želeo da postane pilot, u šta nisam verovala, pa me je razuverio dozvolom za pilotiranje. Potom se nakratko zanimao fotografisanjem, a trenutna okupacija mu je boks. Čekam da odluči čime će se baviti sledeće godine jer on nije kao ja. Ja ostavljam stvari napola, a on ih završava i tu se nas dvoje dopunjujemo.
Story: Kako Mustafa doživljava vaše bavljenje muzikom?
- On je konzervativan lik i misli da bi trebalo da budem posvećena samo porodici, a da je muzika nešto čime se povremeno zabavljam. Čak bi više voleo da gradim karijeru u Turskoj i ne shvata da mi je najveći gušt da čujem svoj tekst dok ga izvodim. Zato volim Srbiju i na našim prostorima sam najkompletniji izvođač koji će jednog dana raditi samo kao autor za druge kolege. U svoju karijeru ulažem kako bih sa trideset i pet godina postala muzički producent, a ne pevačica koja se skida ili preko novina traži muža. Našla sam ljubav svog života, ne volim da se šminkam i izlazim po fensi mestima i to svakako nije cilj mog bavljenja muzikom.
Story: Kako ste reagovali na priče da vam suprug neće dozvoliti da se bavite pevanjem nakon udaje?
- Mustafa je jak muškarac i kao svaki uspešan pripadnik jačeg pola voli da je žena negde u njegovoj pozadini. I ja mislim da samo slabići žele moćnu ženu ispred sebe. Jasno mi je stavio do znanja da on zarađuje dovoljno za celu porodicu i shvatio je da iz ljubavi radim svoj posao, kao i da bi se ogrešio o Boga da mi nije dozvolio da pevam.
Story: Da li sukobljavate mišljenja sa mužem i bratom u vezi sa tokom vaše karijere?  
- Na nedavno bratovljevo negodovanje što nastavljam sa pevanjem jer on smatra da mi pare nisu potrebne, rekla sam mu: Kako bi se ti osećao da si sve ove godine košarku trenirao isključivo iz ljubavi? Uzvratio mi je da nismo u istoj poziciji i da ja imam supruga koji radi za mene. Objasnila sam mu da novac, iako mi možda ne treba, doživljavam kao nagradu za sav moj trud koji ulažem u karijeru.
Story: Obojica su, dakle, konzervativni?
- Na kraju svake rasprave dominantan utisak mi je da su i Mirsad i Mustafa istog konzervativnog mišljenja: da bi kao žena trebalo da sedim kod kuće. Da sam lekar, radila bih u bolnici, ali pošto sam to što jesam, postoje okviri u kojima teče moja karijera i toga ne želim da se odreknem. Nisam se udala zbog novca, već iz ljubavi i za sada u mom braku postoji tolerancija. Priča o zabranama pomalo je medijski preuveličana jer meni niko ništa u životu ne može da zabrani.
Story: Koliko je vaš suprug ljubomoran?
- Ne znam kakav bi to brak bio da nije ljubomoran.
Story: A da li ta njegova osobina ugrožava vaš brak?
- Ne, ali je sklon da mi vrlo jasno stavi do znanja kada mu se ne sviđa neki moj postupak, naročito kada je reč o oblačenju i u takvim situacijama uvek mu izađem u susret. Ako me vidi u nekoj kombinaciji koja mu se ne dopada, ja se presvlačim i tu je kraj priče, sve se završi između naša četiri zida. Ne voli prekratke i preterano izazovne stvari i smatra da lepa žena ne bi trebalo da ističe svoje ženske atribute. Kada sam se doselila iz Beograda, imala sam nekih frik varijanti i u više navrata je morao da interveniše, kao na primer kada sam obula bele čizme sa metalnom štiklom, pa me je upitao: Jesi li to krenula na mačevanje? Mada, Mustafino mišljenje o modi uvek uzimam sa rezervom jer je on cool lik koji uvek nosi samo jednu majicu i jedne farmerke.
Story: Ima li u Istanbulu dosta zabrađenih žena?
- To u Istanbulu ne postoji jer se u Turskoj ne živi kao u Saudijskoj Arabiji. Tamo su žene slobodnije nego u Srbiji i modernije nego u mom Novom Pazaru, gde vladaju čvršće moralne norme i stroža pravila oblačenja. Verujte mi, ja sam najkonzervativnija žena u Istanbulu.
Story: Izlazite li sa mužem u noćne provode?
- Otkako se rodio Jaman ne vidim svrhu pojavljivanja na takvim mestima. U novoj pesmi Nastavljamo dalje pevala sam da srećni ljudi sede kod kuće, a da oni koji nemaju mnogo uspeha u ljubavi stalno izlaze, uvek nekog traže i vraćaju na ta prokleta mesta na kojima im je sve već poznato.
Story: Pijete li alkohol?
- Vrlo retko, ja ponekad neko kvalitetno crno vino, a Musti još ređe.
Story: Kako provodite dane sa sinom?
- Mnogo se bavimo njime i srećom nemamo poslove vezane za fiksno radno vreme, pa ne moramo da ga ostavljamo samo sa dadiljom do kasnih popodnevnih časova. Potpuno smo mu posvećeni i zato je on srećna beba koja se stalno smeje i nema odbojnost prema nepoznatim ljudima i svemu što percipira iz spoljnog sveta. Volim da se on druži sa svim ljudima iz okoline i nisam od onih majki koje stalno uzvikuju: Nemoj ovo, nemoj ono.
Story: Je l’ izgovorio svoju prvu reč?
 - Još nije izgovorio nijednu reč, jer u kući vlada prava konfuzija pošto se priča na srpskom, turskom i engleskom jeziku. Baš me zanima šta će prvo reći. Inače, nedavno su mu nikla dva zubića.
Story: Planirate li drugo dete?
- Htela bih četvoro ili petoro dece, ali moj muž želi da se zaustavimo na broju tri, kako bismo im se bolje posvetili. Volela bih da Jamanu podarim batu ili seku, ali Bog zna kada će mi se druga trudnoća dogoditi. I kada god da mi se to desi, dobrodošlo je bez obzira na to kog će pola biti beba. Kao majka, na specifičan način sam vezana za sina, iako Mustafa ponekad tvrdi da je Jaman više njegov nego moj (smeh).
Story: Pisalo se da ste ugradili posebno konstruisani balon u želudac, zarad regulisanja telesne težine?
- Taj tekst u jednom tabloidu napisao je neko ko nema apsolutno nikakvu predstavu o medicini. Kaže se još i da sam to uradila u toku trudnoće, pod blagom anestezijom, a dobro je poznato da se sve hirurške intervencije tada izbegavaju upravo zbog eventualnih komplikacija. Nikada nisam bila debela, imam brz metabolizam, aktivna sam i u mojoj porodici nema gojaznih, pa nema nijednog razloga da se podvrgavam takvim metodama  mršavljenja. Čak i da ima, nikakav balon ne bih ugradila u želudac.
Story: Novi album posvetili ste deki, maminom tati.
- Da, jer se njemu zaista najviše divim. Fascinira me kodeks deda Ademovog ponašanja i odnos koji ima u braku sa mojom nanom Mehdijom. Ima neverovatno držanje i sa svojih osamdeset i pet godina. Način na koji voli baku, to kako je podigao moju mamu i mog ujaka - nešto je čime sam zadivljena.
Story: Da li biste voleli da i vaš sin jednog dana bude takav muškarac?
- Volela bih jer je moj deda čovek koji je u svemu disciplinovan. Čitavog života bio je na visokim, direktorskim funkcijama, a ostao je prizeman. U svakoj sferi njegovog života vlada red. Prema svemu se odnosi sa poštovanjem: u njegovom prisustvu moraš da sediš pravilno, da se pristojno ponašaš i razgovaraš na kulturan način.
Story: Je l’ mu vaš suprug nalik?
- Deda mi je u detinjstvu zajedno sa bratom, nadomestio očinsku ljubav, a sada mi taj životni nedostatak, na određeni način, nadoknađuje suprug sa kojim sam već veoma dugo. Mustafa je nenametljive prirode kao moj pokojni tata Nusret i ima pritajeni autoritet koji nikada ne prerasta u agresiju. I takvo njegovo ponašanje ima mnogo jači efekat na mene, nego kada bi, recimo, vikao po kući. Kod mog supruga se jednostavno zna šta možeš, a šta ne možeš.
Story: Prija li vam ta vrsta ograničenja u ljubavnom odnosu?
- Od onih sam žena koje se penju na glavu svom partneru, kada im on pusti, i tako bi sigurno bilo i sa Mustafom da mi to dozvoljava. Dovoljno je međutim, samo da raširi oči i preko me pogleda, odmah se zaustavim u ostvarivanju neke svoje namere koja mu eventualno nije po volji.
Story: Kakav je vaš suprug kad plane?
- Nikada ga srećom nisam videla takvog. Znala bih da neće izaći na dobro, kada bi se to desilo. Za sada se odlično kontrolišem i to je jedan od razloga što zapravo nema povoda za promenu u njegovom ophođenju prema meni.
Story: Da li biste mu oprostili da vas udari?
- Mislim da moj muž to nikada ne bi uradio. Odlika iskompleksiranih ljudi je da tuku slabije, a naročito žene. Lako je prebiti nekoga, ali za mene su takvi muškarci daleko od pravog i idealnog, kakav je u mom životu moj muž.
Story: Dakle, ne biste mogli da pređete preko batina u braku?
- Možda bih i mogla da pređem preko toga jer čovek u životu nikada ne zna šta će sve jednog dana oprostiti. Ali, jednostavno, muškarca koji bi digao ruku na mene posmatrala bih kao slabića i sva moja ljubav prema njemu odmah bi se izgubila.
Story: Kakav je vaš stav o vernosti supružnika?
- Dok nisam imala dete, mislila sam da ću napustiti Mustafu čim pogleda neku drugu, ali stvari su se znatno promenile kada je na svet došao plod naše ljubavi. Šta sada da radim ako ga uhvatim da mu luta pogled? Da li bi trebalo da svom detetu zbog toga uništim život? Naravno, kada bi s njegove strane došlo do neke paralelne veze sa drugom ženom znala bih da je strast prema meni utihnula i našla bih način da se povučem iz braka. Ne daj Bože nikome, i nikada ne reci nikad, ali pretpostavljam da bismo se u tom slučaju muž i ja rastali na fin način zbog deteta. Moj suprug zna da sam karakterna i da preko takvih stvari ne bih prešla i ako uradi nešto slično - biće gotovo između nas.
Story: A jeste li vi u potpunosti verni?
- Ja nikada ne bih prevarila svog muškarca, jednostavno sam taj tip žene.
Story: Šta se dešava kada ipak primetite da vaš suprug obraća pažnju na neke druge žene?
- Tri dana mu zvocam zbog toga. Doduše, to sam do sada primetila dva puta u životu. Ne bih mu nikada napravila scenu na javnom mestu, a imala sam prilike da vidim takve stvari kod drugih, već sve nesuglasice sa mužem rešavam kod kuće.
Story: Jeste li vi tada imali poriv da ga iz besa ošamarite?
- Definitivno ne, pa mene su i devojčice tukle u školi (smeh). Sećam se jedne koja je htela da me prebije jer sam joj bila antipatična. Čak i u takvoj situaciji sam se uplašila, a odgovorno tvrdim da nikoga ne mogu fizički da ugrozim. Uvek sam ona koja beži i svađam se samo preko telefona.

Nikola Rumenić

makonda-tracker