prošla je mnogo toga

Rodila se i umrla na isti dan, za jedne je bila svetica, za druge bludnica: Životna priča najlepše žene sveta

0

Njen put od siročeta do jedne od najuspešnijih glumica na svetu nije bio posut laticama 

ŽIVOTNA PRIČA INGRID BERGAM
ŽIVOTNA PRIČA INGRID BERGAM foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Ingrid Bergman. Koja je prva reč koja vam padne na pamet kada čujete ovo ime?Za neke je to „lepota“, za neke „talenat“, za neke „Kazablanka“. Njen talenat, njena ličnost, njena lepota i njen život su bili fascinantni. Ingrid Bergman je bila jedna od najtalentovanijih glumica na svetu.

 

Ingrid je takođe imala talenat da glumi na mnogim jezicima: švedskom, engleskom, nemačkom, italijanskom, pa čak i francuskom!  Ingrid Bergman nas je napustila i na dan svog 67. rođendana 29. avgusta 1982. Imala je samo 67 godina i bolovala je od teškog raka dojke.

 

Ingrid Bergman sigurno nije imala lak život. Srećom, bila je jaka i hrabra žena. Rođena je u Stokholmu 1915. Njena majka Nemica umrla je kada je imala samo dve godine, a njen otac, švedski fotograf, umro je kada je još bila prilično mlada.

 

Pošto je bila siroče, morala je da živi sa svojim tetkama i ujacima. Ingrid je oduvek bila zainteresovana za glumu. U nekoliko intervjua objašnjava da se, kada je bila mlada, pretvarala da je neko drugi i stvarala priče svojom velikom maštom.

 

Kada je prvi put otišla u pozorište, otkrila je da je to što radi gluma. Ingrid Bergman je započela studije glume na Kraljevskoj školi dramskog pozorišta u Stokholmu. To ju je dovelo u svet bioskopa. Glumila je u svom prvom filmu 1935: Munkbrogreven.

 

Godine 1936. glumila je u originalnoj švedskoj verziji Intermeca. Dok je bila u Švedskoj, glumila je u desetak filmova, uključujući Žensko lice i Junske noći, a onda je njen talenat primetila holivudska filmska industrija. Dejvid O’Selznik joj je dao njenu prvu ulogu u američkom filmu: Intermeco: Ljubavna priča (1939).

 

INGRID JE PLENILA NESVAKIDAŠNJOM LEPOTOM
INGRID JE PLENILA NESVAKIDAŠNJOM LEPOTOM foto: Profimedia

Kada je stigla u Holivud, Ingrid je morala da se suoči sa izazovom da ne govori dobro engleski. Naravno, naučila je i kako. Takođe je morala da se suoči sa holivudskom industrijom koja je želela da joj promeni ime i izgled (koji nije u skladu sa standardima lepote Holivuda), ali Ingrid, koja je znala šta želi, rekla je da će se vratiti u Švedsku ako se usude da samo pokušaju da menjaju njen izgled i ime.

 

Mnogi su shvatili da je napravila dobru odlku jer je, prvo, bila jedna od najlepših žena na Zemlji, a drugo, njeno ime je postalo legendarno. Dakle, Ingrid je svoju holivudsku karijeru započela sa Intermecom, što ju je dovelo do niza ozloglašenih remek-dela: For Vhom the Bell Tolls, Casablanca (verovatno njen najpoznatiji film), Gaslight (za koji je dobila svog prvog Oskara), The Bell's of St. Mari's, itd.

 

KROZ ŽIVOT INGRID JE PROŠLA SVAŠTA
KROZ ŽIVOT INGRID JE PROŠLA SVAŠTA foto: Profimedia

Takođe je postala jedna od Hičkokovih plavokosih muza i glumila je u tri njegova filma: Spellbound, Notorious i Under Capricorn.

 

Tokom 40-ih, Ingrid Bergman je bila jedna od najcenjenijih zvezda u Holivudu, ali to nije potrajalo...

 

Ingrid se 1937. udala za doktora Petera Lindstrema sa kojim je dobila ćerku Piju. Razveli su se 1950. i njihov brak je prekinut zbog jednog od najpoznatijih ljubavnih skandala u Holivudu.

INGRID JE LUDO VOLELA ROSELINIJA
INGRID JE LUDO VOLELA ROSELINIJA foto: Profimedia

Ingrid Bergman je primetila rad Roberta Roselinija i očajnički je želela da glumi u jednom od njegovih filmova. Zato mu je poslala pismo u kojem mu je objasnila svoje interesovanje. Na njenu sreću, njen san se ostvario i imala je priliku da glumi u Roselinijevom neorealističkom filmu Stromboli.

 

Tokom snimanja ovog filma, Roberto i Ingrid su se zaljubili jedno u drugo i započeli aferu, što je izazvalo skandal u Sjedinjenim Državama jer je ona bila udata i dobila ćerku.

 

Ingrid je tada već tražila od Petera razvod, ali on nije pristao na to. Zbog ovog skandala Ingrid više bila dobrodošla u Sjedinjenim Državama pa se vratila u Italiju.

INGRID SE UDAVALA TRI PUTA
INGRID SE UDAVALA TRI PUTA foto: SVENSK FILMINDUSTRI / Entertainment Pictures / Profimedia

Konačno se razvela od Petera 1950. godine, ali ovaj je učinio sve da Ingrid ne može da viđa svoju ćerku Piju. Naravno, bila je veoma tužna, a priliku da je ponovo vidi dobila je mnogo godina kasnije.

 

Ingrid Bergman se udala za Roberta Roselinija 1950. Imali su troje dece: Roberta (rođenog van braka) i bliznakinje Izabelu i Ingrid Izotu. Izabela Rosellini, model i glumica, bila je Ingridino najpoznatije dete. I, baš kao i njena mama, ona je je bila izuzetna lepa žena. Tokom godina u Italiji, Ingrid je snimila pet filmova pod režijom svog supruga: Stromboli, Evropa ’51, Viaggio in Italia, Giovanna d’Arco al rogo i La Paura.

BILA JE NESUNJIVO JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA SVETA
BILA JE NESUNJIVO JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA SVETA foto: Profimedia

Nakon šest godina izgnanstva osim u Sjedinjenim Državama, Ingrid Bergman se vratila u američku filmsku industriju i glumila u Anastaziji (koja je zapravo snimana u Engleskoj). Ovo je bio uspeh i ona je osvojila svog drugog Oskara.

 

Razvela se od Roberta Roselinija nedugo zatim 1957. Njen poslednji muž bio je Lars Šmit. Ostali su u braku od 1958. do 1975. Tada je glumila u cenjenim filmovima kao što su Indiskretno, Krčma šeste sreće, Zbogom ponovo, Žuti rol Rojs, itd. Ekpress. Poslednji film Ingrid Bergman bio je TV film Žena zvana Golda (Alan Gibson, 1982). Bergman je 1980. objavila svoju autobiografiju: Moj život, koja je postala bestseler. Umrla je 1982. na svpk 67. rođendan.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Srpska lepotica svetskih razmera 

 

 

makonda-tracker