velika karijera

Svet je bacila u groznicu, 18 godina je bila udata za slavnog fudbalera: Najpoznatija Grkinja vratila se lepša nego ikad

0

Tokom braka sa čuvenim sportistom, popularna pevačica se neko vreme povukla iz javnosti, a potom se prošle godine vratila i podsetila na svoje slavne dane.

Grčka pevačica Despina Vandi danas slavi 55. rođendan
Grčka pevačica Despina Vandi danas slavi 55. rođendanfoto: Embassy One, Youtube Printscreen

Grčka muzika uvek je bila veoma omiljena na našim prostorima, a mnoge domaće zvezde obradile su najveće grčke hitove. Ipak, jedna od neprevaziđenih po popularnosti do danas je ostala Despina Vandi, uprkos dugoj pauzi koju je napravlia.


Slavna grčka pevačica, koja danas slavi 55. rođenda, izgradila je veliku i zavidnu karijeru, a i danas važi za vodeću superzvezdu, pa je neretko nazivaju jedinom tamošnjom muzičkom divom koja je u savremeno doba doživela svetsku slavu.


Velika karijera Despine Vandi


Muzikom je počela da se bavi veoma mlada, a najpre se predstavljala kao Eli Mara, nakon čega je počela da koristi pseudonim Despina Vandi kako bi od svojih roditelja sakrila da se upustila u muzičke vode.

 

Grčka pevačica Despina Vandi danas slavi 55. rođendan
Grčka pevačica Despina Vandi danas slavi 55. rođendanfoto: VandiFans/YouTube Printscreen

Pevanjem je počela da se bavi početkom devedeseetih, a 1994. objavila je svoj debitantski album "Gela Mou", koji je odmah privukao mnogo pažnje, pa je 1996. objavila i "Esena Perimeno", na kom se izdvojilo više hitova, kao što su "Esena Perimeno", "Den Pethainei I Agapi" i "Efiges".

U mejnstrim grčke muzike ušla je 1997, kada je počela saradnju sa Fibusom, koji je uradio i mnoge pesme za srpske izvođače, a ovaj period obeležili su albumi "Deka Entoles", koji je prodat u više od 100.000 primeraka širom Grčke, kao i "Profities", koji je dobio zlatni status već na dan izlaska albuma, a dva dana kasnije i platinasti, da bi vremenom postao trostrukoplatinasti, s više od 150.000 prodatih kopija i hitovima "Apapa", "To Giatriko", "To Koritsaki sou" i "Sta Dosa Ola".

 

Despina Vandi u spotu za pesmu 'Gia'
Despina Vandi u spotu za pesmu "Gia"foto: Embassy One, Youtube Printscreen

Između ova dva albuma se okušala i u glumi, kada je igrala u televizijskoj seriji "Dva stranca", ulogu pevačice u malom mestu koja pokušava da promeni orijentaciju jednog gej junaka, a kritici i publici dopalo se kako Despina se snašla.


Do danas joj je najveći međunarodni hit "Opa Opa", kao i pesme "Gia" i "Come Along Now", koje su bile visoko plasirane na svetskim top listama.

 


Ipak, Despina je odlučila da napravi veliku pauzu, a prošle godine se vratila pesmom "Habibi", kojom je ponovo oduševila svoju publiku.

 


Privatni život Despine Vandi


Rođena je kao Despina Malea u Nemačkoj, u Tibingenu, ali Despinina porodica potiče iz mesta Kavala, gde su se vratili kada je ona imala šest godina. Zbog toga nikada nije naučila nemački jezik i maternji joj je grčki, na kom je kasnije studirala psihologiju i filozofiju na Univerzitetu u Solunu.

Odrasla je kao najmlađe od troje dece u porodici srednjeg staleža.

 

Grčka pevačica Despina Vandi danas slavi 55. rođendan
Grčka pevačica Despina Vandi danas slavi 55. rođendanfoto: VandiFans/YouTube Printscreen


U avgustu 2008, pevačica se našla u velikoj opasnosti nakon saobraćajne nesreće u kojoj se njen automobil, zbog klizavog puta, zabio u kamion. Despina je izvučena iz vozila i hitno prevezena u bolnicu, gde se ispostavilo da joj je sreća bila naklonjena i da ima samo manje povrede.


Od 2003. do 2021. godine bila je u braku s Demisom Nikolaidisom, poznatim grčkim fudbalerom koji je nastupao za nekoliko poznatih klubova, uključujći AEK iz Atine i Atletiko Madrid, a igrao je i za grčku fudbalsku reprezentaciju.

 

Despina Vandi i Demis Nikolaidis zajedno imaju dvoje dece
Despina Vandi i Demis Nikolaidis zajedno imaju dvoje decefoto: EPA PHOTO EPA/IN TIME/lg


Despina je s njim dobila ćerku Melinu i sina Jorgosa, a par je važio za jedan od najpopularnijih u Grčkoj, pa je nastavlo veliko iznenađenje kad su saopštili da se rastaju. Oni su, inače, spadali i u najimućnije parove grčke javne scene, a u jednom momentu je njihovo bogatstvo procenjeno na 45 miliona evra.

 

Despina Vandi na koncertu u maju 2024.
Despina Vandi na koncertu u maju 2024.foto: Eibner-Pressefoto/Alexander Neis / imago stock&people / Profimedia


Od 2021, Despina je u vezi s grčkim glumcem Vasilisom Bibikisom.

 

 

Pre nekoliko dana, Despina se našla u žiži evropske javnosti nakon što je odbila da nastupi na koncertu u Turskoj jer je na sceni bio portret Ataturka.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako teče sezona u Grčkoj?

 

makonda-tracker