rok zvezda

Tragično je IZGUBIO DVOJICU SINOVA i nikad se nije oporavio: Bolan život Nika Kejva, koji je Beograđane doveo do suza

1

Australijski muzičar Nik Kejv (66) sinoć je u Beogradu održao koncert za pamćenje.

Nik Kejv je decenijama jedna od najvećih rok senzacija
Nik Kejv je decenijama jedna od najvećih rok senzacijafoto: EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Pevač Nik Kejv (66) sinoć je svojim raskošnim baritonom raspametio beogradsku publiku i na noge podigao krem srpskog društva, na čelu sa Novakom Đokovićem.

 

Rođen 1957. godine kao Nikolas Edvard Kejv,  ovaj muzičar, pisac i glumac nadaleko je poznat po svom nestvarnom glasu.

 

Njegova muzika obojena je prenaglašenim emocijama, a malo ko zna uzbudljive detalje intrigantnog života frontmena rok grupe "Nick Cave and Bad Seeds".

Rani život

 

Svoje detinjstvo proveo je u ruralnim predelima rodne Viktorije u Australiji, sa roditeljima Donom i Kolinom Kejvom, sestrom i dva brata. Otac mu je bila školska bibliotekarka, dok je otac predavao engleski jezik i matematiku u lokalnoj tehničkoj školi.

 

Nikolasu je otac odmalena čitao klasike svetske književnosti, poput "Rata i mira" i "Lolite", a stariji brat mu je preneo ljubav prema rok muzici. Bendovi poput "King Krimsona" i "Pink Flojda" bili su mu omiljeni.

 

Kejvova prva ljubav iz detinjstva upoznala ga je sa Leonardom Koenom, kog će kasnije tokom svoje karijere Nik opisati kao "najvećeg tekstopisca svih vremena".

 

Nik Kejv važi za legendu rok muzike
Nik Kejv važi za legendu rok muzikefoto: Profimedia

Sa samo devet godina buduća rok zvezda postala je deo crkvenog hora u lokalnoj Katedrali Svetog Trojstva, da bi već sa 13 bio izbačen iz škole koju je pohađao i poslat u Melburn. Ubrzo se cela porodica preselila u veliki grad.

 

Svoj dalji obrazovni put Kejv nastavlja upisivanjem studija slikarstva na Institutu za tehnologiju u Kolfildu 1976. godine, ali ubrzo odustaje od akademske karijere zarad ostvarivanja snova na polju muzike. 

 

Muzička karijera

 

Tri godine pre toga, mladi Nik već je zaronio u svet roka kada je osnovao bend sa univerzitetskim kolegama. Njihov rad bazirao se na obradama popularnih hitova legendarnih izvođača kao što su Alis Kuper, Aleks Harvi i Dejvid Bouvi.

 

Nakon napuštanja fakulteta, tada već četvoročlani bend 1977. godine usvaja ime Momci iz komšiluka (The Boys Next Door) i počinje da nastupa sa svojim pesmama. Naredne godine ekipi se kao peti član priključuje gitarista i tekstopisac Roland S. Hauard.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheet Noise (@sheetnoise)

 

Krajem 70-ih bend postaje lider na australjiskoj pank sceni, a 1980. menjaju ime u "Rođendanska zabava" (Birthday party) i Melburn menjaju za London, pa za Berlin. Kejvova tadašnja devojka i muza Anita Lejn pratila ih je u stopu.

 

- Zanimala nas je samo umetnost, ali ne i sport, pa su nas smatrali homoseksualcima - otkrio je jednom prilikom Nik.

 

Nik je oduvek imao sjajan smisao za humor, što se ogledalo u tekstovima pesama kao što su "Nick the Stripper" i "King Ink". Nakon godina uspešnih svirki širom sveta, bend se raspao 1983. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 50ftquennie (@50ftquennie)

 

To za Nikolasa predstavlja novi početak, pa se već 1984. ponovo našao u ulozi frontmena, ovoga puta rok grupe "Nick Cave and the Bad Seeds"sa kojom i dan danas nastupa.

 

Paralelno sa ovim bendom, Nik danas nastupa i sa grupom "Grinderman"koju je u nešto drugačijem sastavu formirao 2006. godine. 

 

Svet filma i Holivud

 

Veliki broj Kejvovih pesama pronašao je svoj put do Holivuda, te se tako u raznim serijama i filmovima poput "Dosijea-X", "Vriska" i "Glup i glupljimogu čuti upravo njegove muzičke teme.

 

 

Pesma "Red right hand" mnogima je poznata kao tema planetarno popularne serije Peaky Blinders, a glavna glumačka zvezda ovog ostvarenja Kilijan Marfi otkrio je da je sam Nik odobrio korišćenje ovog hita za svrhe serije nakon što je pogledao epizode pre zvaničnog emitovanja.

 

Poroci i porodična tragedija

 

Sa karijernim usponom, došlo je i odavanje najozloglašenijem poroku svih rokera tog doba – heroinu. Kejv se neko vreme borio sa zavisnošću, a najbolnije iskustvo koje je doživeo u ranoj mladosti ostaće mu zauvek urezano u pamćenje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sheet Noise (@sheetnoise)

 

Naime, jednom prilikom kada je kao devetnaestogodišnjak uhapšen i priveden u policijsku stanicu zbog sitne krađe, Kejv saznaje da mu je otac poginuo u saobraćajnoj nesreći.

 

- Tada sam otišao iz Australije. Dugo nisam osećao ništa, samo sam se isključio. Tamo jednostavno nisam mogao da budem miran. U tom razdoblju za mene je sve bilo zbunjujuće - rekao je i priznao da sada, kada ima svoju decu, mnogo bolje razume svog oca, koga je ranije smatrao čudnim. 

 

Sve ljubavi Nika Kejva

 

Od kasnih 70-ih pa sve do sredine 80-ih, Kejv se zabavljao sa Anitom Lejn, koja je bila njegova velika ljubav i muza. Ona ga je na putu najveće slave pratila u stopu, a nekoliko puta su i poslovno sarađivali.

 

Nakon što se preselio u Sao Paolo, Nik 1990. godine upoznaje svoju prvu suprugu – Vivijen Karnero. Brazilska novinarka rodila je muzičaru sina Luka već naredne godine.

 

 

Samo 10 dana pre Lukovog rođenja, na svet je došao Kejvov prvi sin Džetro, kog je dobio sa ljubavnicom Bo Lejenbi. Svog najstarijeg sina Nik dugo nije priznavao i upoznao ga je tek kada je dečaku bilo 7 ili 8 godina.

 

- Najviše se kajem što u prvim godinama njegovog života nisam dovoljno viđao Džetra, ali na sreću, danas imamo sjajan odnos - pričao je pevač.

 

Džetro je preminuo 2022. godine u 31. godini života, a od tog udarca pevač se nikada nije oporavio. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mel Bain (@bainmel)

 

Sa svojom drugom suprugom, manekenkom Suzi Bik, Nik je 2000. godine dobio dvoje blizanaca.  Jedan od njih, Artur, tragično je preminuo u 15-oj godini života, od posledica pada sa litice u blizini Brajtona. 

 

Muzičar nije mnogo pričao o svojim tragedijama, a nakon jedne od njih je istakao da ima osećaj da je sin uvek uz njega.

 

Osećam prisustvo svog sina, svuda, ali on možda nije ovde. Čujem ga kako mi priča, vaspitava me, vodi me, iako možda nije ovde. Posećuje Suzi u snu redovno, razgovara sa njom, teši je, ali možda nije ovde. Duhovi su ideja u suštini. Kao i ideje, tako su i duhovi mogući. Prati svoje ideje, jer sa druge strane ideje se nalazi promena, rast i kajanje. Stvori sopstvene duhove. Pozovi ih. Oživi ih. Razgovaraj sa njima. Njihova ruka nas vraća u svet na koji smo osuđeni – rekao je u jednom intervjuu.

 

Koncert u Beogradu

 

Legendarni Nik Kejv sinoć je u srpskoj prestonici održao koncert za pamćenje, a mnoge poznate ličnosti bile su prisutne.

 

Od Novaka i Jelene Đoković do Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića, predstavnici domaće javne scene uživali su u muzičkom spektaklu o kom će se dugo govoriti.

 

U nastavku pogledajte ko je sve prisustvovao jučerašnjem koncertu Nika Kejva.

1 / 10 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koncert Ramštajna, fanovi

 

 

makonda-tracker