LEPOTA, AFERE I POROCI

Trnovit put Merilinke - od siročeta do seks simbola: Smrt fatalne plavuše i dalje je obavijena velom tajne

0

Njen privatni život, pun trzavica i skandala, dodavao je dimenziju misterije oko nje

Merilin Monro
Merilin Monrofoto: 20th Century Fox - Charles K. Fe / Christophel Collection / Profimedia

U svetu glamura i sjaja, retko koja ikona je uspela da zrači toliko kao Merilin Monro.

 

Rođena kao Norma Džin Mortenson 1. juna 1926. godine, njeno detinjstvo bilo je obeleženo siromaštvom i nestabilnošću. Svoje prve korake ka slavi napravila je kao pin-up model tokom Drugog svetskog rata, a potom je kročila na scenu Holivuda.

 

Uspon ka vrhu nije bio lak. Merilin je prolazila kroz različite uloge i promene imena, ali je upornost bila njen zaštitni znak. Zahvaljujući talentu i šarmu, brzo je osvojila srca publike i kritičara, postavši simbol ženstvenosti i erotike pedesetih godina prošlog veka.

 

Njen privatni život, pun trzavica i skandala, dodavao je dimenziju misterije oko nje. Brakovi,ljubavne afere i borba sa unutrašnjim demonima bili su deo njenog svakodnevnog života.

 

Merliin Monro
Merliin Monrofoto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

Merilin Monro je bila okružena poznatim muškarcima Holivuda, čiji su životi isprepletani sa njenim. Među njima se ističu njeni brakovi sa Džejmsom Doertijem, Džoom Di Mađom i Arturom Milerom.

 

Osim toga, Merilin je bila povezana sa mnogim drugim poznatim ličnostima, uključujući i predsednika SAD-a Džona F. Kenedija, sa kojim se spekuliše da je imala ljubavnu aferu.

 

Njena veza sa Kenedijem ostaje obavijena velom tajne, a mnogi detalji ostaju nepoznati. Pored toga, Merilin je bila povezana sa Klarkom Gejblom, s kojim je sarađivala na filmu "Neprilagođeni", ali i sa drugim holivudskim velikanima poput Džona Vejna i Marlonom Brandomom.

 

 

Bez obzira na sve, Merilin je ostala nedodirljiva figura, čije je ime sinonim za slavu i lepotu.

 

Smrt Merilin Monro, 5. avgusta 1962. godine, potresla je svet.

 

Iako je prvobitno izveštavano da je umrla od predoziranja lekovima, njen uzrok smrti ostao je obavijen velom tajne. Autopsija je pokazala da je uzrok smrti bio prekomerna doza barbiturata, ali je smrt zvanično proglašena sumnjivom.

 

Ostavila je za sobom pitanja bez odgovora i teorije zavere koje nikada nisu potpuno razjašnjene. Ipak, njen uticaj na svet kinematografije i popularne kulture ostaje neprolazan.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker