oduševio ju je znanjem i energijom

NJU je zvao pred smrt, a njena ćerka veruje da joj je on otac: U kakvim su odnosima bili Kenedi i čuvena Srpkinja?

0

Pre nego što je ubijen u Dalasu 1963. godine, nekadašnji predsednik Amerike Džon F. Kenedi navodno je dvaput pokušao da kontaktira s jugoslovenskom i srpskom princezom

Džon F. Kenedi 1961. godine prilikom jednog govora
Džon F. Kenedi 1961. godine prilikom jednog govorafoto: - / Universal images group / Profimedia

Džon F. Kenedi, 35. američki predsednik i žrtva najpoznatijeg atentata u američkoj istoriji, mlad je ušao u politiku i stekao mnoga poznanstva sa svetskim političarima i pripadnicima kraljevskih porodica, pa je tako bio blizak i s jednom jugoslovenskom princezom.


U pitanju je princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je jednom prilikom ispričala da je on pokušao da kontaktira s njom neposredno pre svoje smrti.


Kenedi je ubijen u Dalasu 22. novembra 1963. godine, a princeza Jelisaveta otkrila je jednom prilikom da je on želeo da razgovara s njom pred put.

Pre polaska za Dalas, predsednik me je pozvao telefonom, ali ja nisam bila u stanu – ispričala je svojevremeno. – Policija je kasnije proveravala pozive iz Bele kuće. Pitali su me ko mi je telefonirao sa tog broja, ali ja sam im iskreno odgovorila da ne znam.

 

Princeza Jelisaveta Karađorđević
Princeza Jelisaveta Karađorđevićfoto: Sonja Spasić

Ona ne tvrdi da je bila poslednja osoba koju je Kenedi zvao telefonom pre atentata, a žali što nisu uspeli da razgovaraju tom prilikom.


Nisam sigurna da li je to bio poslednji Kenedijev poziv, ali u policiji su mi rekli da me je tog dana predsednik dva puta zvao iz Bele kuće. Nažalost, tada nisam pričala s njim. Razgovarali smo dan, dva ranije – istakla je.


Odnos princeze Jelisavete Karađorđević i Džona F. Kenedija


Kako je podelila za 52.rs, Kenedi joj je priznao da mu se ne ide u Dalas, a osvrnula se i na glasine da je između njih postojalo nešto više od prijateljstva.

 

Džon Kenedi bio je u braku sa Žaklinom, poznatijom kao Džeki Kenedi
Džon Kenedi bio je u braku sa Žaklinom, poznatijom kao Džeki Kenedifoto: KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia - sa Kenedijem

Rekao mi je kako uopšte ne želi da ide u Teksas. Kenedi je bio inteligentan čovek fascinantne energije i moj prijatelj, ali nikada nismo bili intimni, iako su postojale brojne spekulacije – objansila je i rekla šta ju je fasciniralo kod predsednika Amerike.

Upoznali smo se na Floridi, na večeri kod jednog kolekcionara umetničkih dela. Impresionirao me je znanjem, jer sam dotad uglavnom sretala Amerikance koji su mislili da je Jugoslavija glavni grad Čehoslovačke – ispričala je.


Bilo je raznih glasina o prirodi odnosa i prijateljstvu jugoslovenske princeze i Kenedija, a pre nekoliko godina su se one pojačale jer je Kristina Okseberg, ćerka koju je princeza dobila s Hauardom Oksenbergom, tvrdila da joj je majka rekla da je ona zapravo ćerka nekadašnjeg predsednika Amerike.

 

Princeza Jelisaveta Karađorđević
Princeza Jelisaveta Karađorđevićfoto: Katarina Drajic/ATAImages

Razgovor je počeo tako što je moja majka rekla: "Postoji jedna stara izreka  uvek znaš ko je tvoja majka, ali nikada ne možeš da budeš sigurna ko ti je otac". Sve što mi je majka rekla i moja reakcija su duga priča, zato što pamtim svaku reč. U stanju šoka moguće je da memorija funkcioniše kao uređaj za snimanje. Rekla mi je da sam ćerka Džona Kenedija i da ne kažem nikome jer će me ubiti; ljudi vole da ubijaju Kenedijeve – ispričala je ona za Telegraf.rs.


Bila sam užasnuta, ali sam osećanja sačuvala za sebe. Znala sam da će da prestane da govori ako pokažem bilo koji znak uznemirenosti. Zato sam saslušala sve što je imala da kaže i naterala sam je da poveruje da sam srećna zbog tih vesti. Slagala sam je i rekla sam joj da je to dobra vest jer objašnjava zašto se Hauard Oksenberg ponašao sadistički prema meni – rekla je Kristina Oksenberg.


Princeza Jelisaveta, međutim, nikada nije potvrdila ove tvrdnje.

 

BONUS VIDEO

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

 

makonda-tracker