NJENA PRIČA JE UZNEMIRUJUĆA

''Osećala sam se poniženo i silovano'', rekla je: Slavna glumica se okrenula narkoticima, pa mučno skončala život

0

Čuveni film i najkontroverznija scena imali su veliki uticaj na život mlade glumice sa kojim nije umela na pravi način da se izbori i nosi

Marija Šnajder, francuska glumica
Marija Šnajder, francuska glumicafoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Marija Šnajder, francuska glumica ostala je najpoznatija po ulozi u velikom naslovu Poslednji Tango u Parizu iz 1973. godine, italijanskog reditelja Bernarda Bertolučija.

 

Bila je vanbračna ćerka glumca Danijela Želena koji je nikada nije priznao, a sa samo 15 godina je pobegla u Pariz zbog svađe sa majkom gde je brigu o njoj ubrzo preuzela glumica Bridžit Bardo.

 

Kao mlada je uplovila u glumačke vode koje nisu donele glamur i sjaj kao većini glumaca, već joj je jedna od prvih velikih uloga u ne tako nemiran život donela oluju.

 

Reč je o filmu Poslednji tango u Parizu koji je prošle godine proslavio pola veka postojanja, a film prate kontroverze nakon šokantnih otkrića o njegovoj najzloglasnijoj sceni.

 

Erotska drama Bernarda Bertolučija, prati mladu ženu iz Pariza, glumila ju je pokojna Marija Šnajder, koja započinje anonimnu seksualnu vezu sa starijim američkim udovcem (Marlon Brando).

 

Šnajder, koja je imala samo 19 godina kada je snimila film sa 48-godišnjim Brandom, rekla je u intervjuu iz 2007. za dailymail, da jedna šokantna scena silovanja nije bila u originalnom scenariju, ali da je Brando došao na ideju da je simulira i rekao joj pre nego što su morali da snime taj deo.

 

- Bila sam tako ljuta, rekla je. Marlon mi je rekao: „Marija, ne brini, to je samo film“, ali tokom scene, iako ono što je Marlon radio nije bilo stvarno, plakala sam prave suze.

 

Marija Šnajder i Marlon Brando u filmu ''Poslednji tango u Parizu''
Marija Šnajder i Marlon Brando u filmu ''Poslednji tango u Parizu''foto: Profimedia

 - Osećala sam se poniženo i da budem iskrena, osećala sam se malo silovano, i od Marlona i od Bertolučija. Nakon scene, Marlon me nije utešio niti se izvinio. Srećom, postojao je samo jedan pokušaj.

 

Kanije se pojavio snimak na društvenim mrežama gde je italijanski reditelj opisao kako su on i Brando došli na ideju da koriste puter u scenariju silovanja, ali nije rekao Mariji „šta se dešava, jer sam želeo njenu reakciju kao devojke, a ne kao glumice“.

 

- Želeo sam da reaguje poniženo, rekao je.

 

Nakon što je snimak objavljen i brojne novine su objavile da je Šnajder silovana na snimanju, Bertoluči je objavio izjavu u kojoj je pojašnjavao da je to bila simulirana scena seksa.

 

- Neko je mislio, i misli, da Marija nije bila obaveštena o nasilju nad njom. To je laž. Marija je sve znala jer je pročitala scenario, gde je sve bilo opisano. Jedina novina bila je ideja o puteru, tvrdio je reditelj.

 

Marija Šnajder
Marija Šnajderfoto: EPA/ANGEL MEDINA G.

 

Marija Šnajder nije umela da se nosi sa svetlima reflektora i naslovnicama, pa je naivno i nesmotreno bila previše iskrena za novine, a kako bi uopšte mogla da podnese slavu, glumica se okrenula narkoticima i nekoliko puta je pokušala da izvrši samoubistvo.

 

Marija je preminula 2011. godine od raka, ne dočekavši izvinjenje za brutalnu scenu koja je uticala na njen život.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker