SVE JE REKAO U PESMI

Pobednik Evrovizije prošao je kroz težak i dug proces: Kako je Nemo otkrio svoju nebinarnost?

1

Na ovogodišnjoj Evroviziji je bilo svega i za svačiji ukus, a pobedu je odnela Švajcarska, odnosno njen predstavnik Nemo Metler

Nemo Metler - pobednik Evrovizije 2024. godine
Nemo Metler - pobednik Evrovizije 2024. godinefoto: nearchos / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nemo, Švajcarac koji je pobedio na Pesmi Evrovizije 2024, opisao je put ka ostvarenju nebinarnog rodnog identiteta u veoma ličnoj pesmi "The Code".

 

Nemo Metler je prva nebinarna osoba koja je pobedila na Evrovizji, a njegov puta ka otkrivanju rodnog identiteta je bio pravi proces ka spoznaji.

 

- "The code" govori o putu koji sam započeo spoznajom da nisam ni muškarac ni žena“, rekao je Nemo za Barrons. - Pronalaženje sebe je bio dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koju sam stekao shvativši da sam nebinarna osoba.

 

Nemo je opisao pesmu na engleskom jeziku kao "umetnički manifest ličnog putovanja; prepoznatljivo muzičko delo koje kombinuje rep, drum and bass i operu".

 

 U novembru prošle godine, umetnik je na Instagramu objavio:

 

- Ne identifikujem se ni kao muškarac ni kao žena. Ja sam samo Nemo -  dodajući: - Moja zamenica je "oni". Volim da razmišljam o rodu kao o galaksiji, zamišljam sebe kao malu zvezdu, kako lebdi negde unutra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nemo (@nemothings)

 

Nemo je počeo da svira klavir, violinu i bubnjeve kao malo dete.

 

Uloge u mjuziklu dobio je sa 13 godina, a javni proboj je usledio 2016. godine kada je snimak tinejdžera koji repuje na nemačkom, na jednoj švajcarskoj internet radio stanici za mlade postao viralan na društvenim mrežama.

 

Nemo, čije je puno ime Nemo Metler, rođen je 1999. godine i potiče iz Bjena, malog švajcarskog grada udaljenog oko sat vremena vožnje vozom od Bazela.

 

Nemo je pobedio na takmičenju, koje ima značajan kulturni značaj u mnogim evropskim zemljama (sa oko 162 miliona gledalaca 2023.) izvodeći „The Code“ koja je pretekla Hrvatsku u konačnom broju glasova.

 

Kombinacija gledalaca i unapred određenog žirija izabrali su pobednika nakon takmičenja održanog u Malmeu u Švedskoj.

 

Kao aktuelni pobednik, Švajcarska će sada biti domaćin događaja sledeće godine.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker