jedinstvena i neponovljiva

Bila je FILMSKA i POZORIŠNA DIVA, a umrla sama i zaboravljena: Životna priča velike zvezde jugoslovenskog filma

0

Svima je govorila da je "službenica"

LJILJANA JE UMRLA SAMA I ZABROAVLJENA A BILA JE DIVA JUGOSLOVENSKOG FILMA
LJILJANA JE UMRLA SAMA I ZABROAVLJENA A BILA JE DIVA JUGOSLOVENSKOG FILMA foto: Youtube Printscreen

Iako je ostavila neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, glumica Ljiljana Krstić je nakon svoje smrti brzo zaboravljena. Tokom blistave glumačke karijere mnogi su primetili njen neosporan talenat, ali uprkos svemu mnogi je ne pamte.

 

Rođena je 31. oktobra 1919. godine, proslavila se brojnim ulogama na daskama koje život znače, bila prvakinja beogradske pozorišne scene.

 

Najveći broj uloga odigrala je u "Ateljeu 212", a mnogi su je zapazili u ulozi Joke u kultnoj seriji reditelja Živka Nikolića "Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo”, zatim kao svekrvu u “Petrijinom vencu”, staricu u “Spasitelju” sa Denisom Kvejdom i drugima.

 

 

Iako veoma popularna Ljiljana nikada nije isticala da je glumica. 

 

- Ja sam glumica tamo, na sceni, izložena sam očima publike. Tamo se odvija moj život, koji može biti predmet interesovanja javnosti. Oduvek sam mislila da je to dovoljno. Da tu ljudi mogu da saznaju o meni sve što ih zanima, da sami stvore nekakav sud. Izvan scene nisam glumica. Izvan scene, mislila sam, svako interesovanje za mene je nepotrebno. Mnogo sam putovala i nikad, bilo u zemlji ili inostranstvu, dok bih popunjavala neki upitnik u hotelskim recepcijama nije se desilo da u rubrici “zanimanje” napišem da sam glumica. Umesto toga, redovno naznačim: “službenica”. Ali, ne što se stidim svog poziva, ne što mislim da je nedostojno biti u jednoj takvoj profesiji, nego, čini mi se, glumica je nepotrebno isuviše izložena - rekla je Ljiljana za "Yugopapir".

Njeni savremenici i oni koji su je dobro poznavali kažu da je bila skromna i veoma dobar čovek.

PUBLIKA JU JE OBOŽAVALA
PUBLIKA JU JE OBOŽAVALA foto: Youtube Printscreen

- Ljiljana Krstić je jedina naša glumica, a jedna od malobrojnih u svetu, koja u raskošnom buketu životnih uloga, ima ne samo pet već i petnaestak opojnih cvetova. Jednom rečju, Ljiljana Krstić je glumica veća od svoje slave. Razlog: urođena skromnost, preterana i antiglumačka, kao što priliči nesuđenoj pravnici iz porodice intelektualaca – otac dr Marko, filozof i pedagog, majka Desanka učiteljica. Ova knjiga na najlepši način uzdiže sjajnu umetnicu na zasluženi pijedestal. “Pravda je spora, ali…” nastavak i vrapci znaju - napisao je Dušan Mihailović predstavljajući Monografiju o Ljiljani Krstić.

 

Ljilja je preminula 12. aprila 2001. godine u 82. godini života, a o njoj niko ništa nije znao.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Koje je pravo ime Eve Ras?

 

makonda-tracker