neverovatna priča

Pre 20 godina današnjeg OSKAROVCA otkrio je — SRPSKI REDITELJ! Ovo je trenutak kad ulazi na VELIKA VRATA u svet filma

0

Od ovog filma Kilijan počinje da dobija sve značajnije uloge, između ostalih to je uloga Tomija Šelbija u seriji "Peaky Blinders" i Openhajmera u filmu Kristofera Nolana, zahvaljujući kojoj je pokupio najznačajniju nagradu u karijeri jednog glumca.

Kilijan Marfi na dodeli Oskara 2024. godine
Kilijan Marfi na dodeli Oskara 2024. godinefoto: Michael Baker / ADMedia / Profimedia

Malo je poznato da je trenutno jednog od najtraženijih svetskih glumaca Kilijana Marfija među prvima primetio naš pokojni režiser Goran Paskaljević, koji mu je 2001. godine poverio značajnu ulogu u svom filmu Kako je Hari postao drvo.

 

Ovaj film je te 2001. godine bio u trci za Zlatnog lava, koji mu je ipak izmakao, ali je dobio mnogo pohvala kritičara.

 

To je bila godina kada je Kilijan krenuo putem slave, ali i godina kada je Časopis Varajeti svrstao Paskaljevića u pet najboljih režisera godine.

Od tog trenutka Kilijan dobija iz godine u godinu sve značajnije uloge, između ostalih u filmovima Denija Bojla i Kristofera Nolana.

 

Sa ulogom Tomija Šelbija u seriji Peaky Blinders, ustoličio se među vodeće svetske glumce.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Movies (@fuckinggoodmovies)

Priča filma Kako je Hari postao drvo zasnovana je na kineskoj narodnoj priči, scenariju koji je prvo pisan na srpskom, a potom prevođen na engleski, i sniman uz podršku italijanskog producenta u Irskoj, a podjednako je priča o balkanskom koliko i o irskom mentalitetu.

 

O čemu se radi u filmu?

 

Film govori o Hariju koji uzgaja kupus u jednom malom selu u Stiltonu i pokušava da izađe na kraj sa tragičnim gubitkom sina u ratu sa Engleskom, a nedugo potom i žene, koja je preminula od tuge.

 

Dok on odlučuje da se odrekne ljubavi i mržnju koristi kao gorivo koje će ga održati u životu, iznova mu se vraća san u kom se pretvara u drvo, koje zatim iseku, kako bi napravili mrtvačke kovčege.

 

Film Gorana Paskaljevića - "Kako je Hari postao drvo"

 

"Čovek je odraz svojih neprijatelja", kaže on svom jedinom preostalom, naizgled ograničenom sinu Gasu koga glumi Kilijan Marfi.

 

Naime, Kilijan glumi mladog Gasa kog otac Hari Maloni stalno mentalno i verbalno zlostavlja, a potom koristi kao sredstvo osvete, a sve se dešava u ruralnoj Irskoj dvadesetih godina prošlog veka.

 

Na 96. dodeli Oskara Kiljan Marfi je osvojio svog prvog Oskara za ulogu Roberta Openahjmera u režiji Kristofera Nolana.


Film je apsolutni pobednik Oskara, dobio je čak sedam Oskara: za najbolji film, režiju, glavnog glumaca, montažu, orginalnu muziku, za sporednog glumaca i za kinematografiju.

 

Kilijan Marfi osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu 'Openhajmer' na 96. dodeli Oskara
Kilijan Marfi osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu "Openhajmer" na 96. dodeli Oskarafoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na dodeli, preuzimajući Oskara za najboljeg glumca Marfi je izjavio:

- Šokiran sam... Pred vama večeras stoji jedan veoma ponosni Irac.

 

Potom se zahvalio reditelju Nolanu i producentkinji Emi Tomas na:

 

..najluđem, najuzbudljivijem i najkreativnijem putovanju na koje ste me odveli..

 

- Napravili smo film o čoveku koji je stvorio atomsku bombu, i u dobru i u zlu, svi mi živimo u Openhajmerovom svetu i želeo bih da nagradu posvetim svim mirotvorcima širom planete, ovim je Marfi završio svoj govor preuzevši nagradu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO:

OPENHAJMER JE PROUČAVAO UTICAJ BOGINJE ŠIVE! Mlakar: Atomsku bombu napravili su fizičari jevrejskog porekla, A STALJIN JE ZNAO SVE

 

makonda-tracker