diva

Bila je NAJGRACIOZNIJA jugoslovenska glumica: Majka Marka Janketića je dobro poznato lice, a porodica je njen ponos

1

Jedan od omiljenih domaćih glumaca sin je dvoje velikana jugoslovenske i srpske scene

Marko i Miša Janketić
Marko i Miša Janketićfoto: Vladimir Šporčić

Popularni glumac Marko Janketić (41) spada u najcenjenije glumce svoje generacije, a u poslednje vreme je u žiži zbog maestralno odigrane uloge Isa Lere Džamba u filmu "Nedelja", koji se bavi mladošću čuvenog pevača Džeja Ramadanovskog.


Janketić u svojoj karijeri ima veliki broj zapaženih uloga, između ostalih u serijama "Ubice mog oca", "Toma", "Pevačica", "Južni vetar: Na granici", "Bunar", "Močvara"... Gledali smo ga i u brojnim filmovima i predstavama u beogradskim pozorištima.


Popularni glumac poseduje redak dar, a uz njegov naporan rad, prste je u njegovo stvaralaštvo umešala i genetika, budući da je sin čuvenih glumaca.

Zbog prezimena je mnogima jasno da je on sin legendarnog Mihaila Miše Janketića, ali kako se glumac i njegova porodica nikada nisu eksponirali privatnim životom, nije toliko poznato da je majka Marka Janketića slavna glumica Svjetlana Knežević.

 

Svjetlana Knežević je od 1972. bila u braku s Mišom Janketićem
Svjetlana Knežević je od 1972. bila u braku s Mišom Janketićemfoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Jedna od najlepših devojaka Jugoslavije i čuvena balerina, koju je Start 1971. opisao i kao "najgraciozniju", prvu ulogu na filmu je zabeležila 1970. godine, a najširu prepoznatljivost stekla je igrajući u TV seriji "Grlom u jagode". Nastupala je decenijama i u pozorištu, gde je ostavila dubok trag.


U prvim godinama karijere pronašla je ljubav svog života u Mihailu Janketiću, za kog se udala 1972. godine, a par je potom dobio četvoro dece. Kruna njihove ljubavi su Marko i Milica, koji su poznati glumci, kao i ćerka Iva Ćirić, koja je odabrala balet kao životni poziv, i Radomir Janketić, jedini član porodice koji se ne bavi umetnošću.

 


Kako je Svjetlana istakla jednom prilikom, nije uvek bilo jednostavno paralelno graditi veliku karijeru i veliku porodicu. Ipak, na jedno je ponosnija.


Nije bilo lako pogotovo ne u našem društvu, ali i to je prošlo. Imam dobru osobinu da sve što je ružno zaboravim. Pamtim samo ono lepo, a deca i unuci su moje najvažnije dostignuće – rekla je glumica.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Prikazan trejler filma “Nedelja”

 

makonda-tracker