oni su njegov ponos

Gluma im je u genima: Miša Janketić je imao POTRESNO DETINJSTVO, a SIN i ĆERKA su njegova slika i prilika

1

Po njegovoj životnoj priči može da se snimi film

foto:  Stefan Tomasevic/ATAImages
foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Legenda srspkog glumišta Mihailo Miša Janketić ostao je upamćen po velikom broju maestralno odigranih uloga, koje su mu donele slavu i popularnost. 

 

Uprkos tome što je važio za jednog od naših najboljih glumaca, Miša o svom privatnom životu retko kada je želeo javno da govori. Osim glume, koja je bila njegova najveća ljubav i pasija, Miša je veoma bio privržen porodici.

 

Jedan od razloga zbog čega je to bilo tako jeste i to što je kao mali ostao bez majke. Naime, u tim teškim ratnim godinama, Miša je doslovno molio da mu majku poštede, ali je ona ubijena, nakon čega je on ostao da se stara o mlađoj sestri. 

 

 

Njegovu majku ubio je njen školski drug, a Janketiću se tada život promenio iz korena.

 

- Majka je radila na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane. Da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena - ispričao je Janketić jednom prilikom za TV Novosti.

 

- Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče:­ 'Cile, mene će da ubiju'. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini. Nije se više vratila moja majka Milica. Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku. Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca, s drugim partizanskim ženama. Njih devet - ispričao je Janketić.

 

Mihailo Miša Janketić ima sina i ćerku koji su krenuli njegovim stopama
Mihailo Miša Janketić ima sina i ćerku koji su krenuli njegovim stopama foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Glumac je u jednom svom intervjuu došao do zaključka da kada nečiji život počne tako velikom tragedijom, u mladosti ga prati strah.

 

- Teško se s tim živi i pozorište je bilo idealno mesto da oporavim duhovnost, da se rasteretim i da se, hajde da malo budemo i patetični, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako da sam ja u pozorištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i uporedo ostvarujući svoju porodicu. Zapravo, sa svoje četvoro dece sam uspeo da povratim moju mrtvu familiju. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja deca bila dug prema nestaloj mojoj porodici. I povratio sam je, tako da su moja deca sada i unuci - priznao je Miša Janketić svojevremeno u intervjuu za Blic.

 

- Ja sam od života dobio mnogo više nego što sam se nadao, a nešto manje nego što sam mogao. Kasno sam stao na noge. Morao sam da krećem ne od nule nego iz dubokog minusa, tako da je moj skor pozitivan - rekao je on svojevremeno, pa priznao da postoji i jedna želja koja mu je ostala neispunjena.

 

 

- Ostala mi je žalost što nemam još jedan život da ga provedem na zemlji i od zemlje. Priroda je moj ambijent, ona mi bogati dušu, tek na zemlji sam svoj na svome. Rasprodao sam sve onih teških devedesetih godina, imao sam alate.

 

Janketić je bio i više od 20 sati talac otmice aviona koja se desila 1981. godine, kada su tri naoružana muškarca otela avion tadašnjeg JAT-a.

 

- Ja to tada nisam doživeo kao neku opasnost, već kao neku avanturu, nešto nesvakidašnje... Mi smo glumci malo deformisani što se toga tiče - rekao je Miša Janketić u jednom intervjuu.

 

- Leteli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanezburg. Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima 'Ne otimajte Jugoslovenima avione', 'Putnici kidnapovali kidnapere'. Jedino o čemu sam brinuo je da li ću stići na predstavu 'Tramvaj zvani želja' u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. I stigao sam. A kada se zavesa podigla, publika me je dočekala velikim aplauzom. Bio je to najčudniji aplauz koji sam dobio u životu. Njima je bilo drago da sam živ, a ja to uopšte nisam tako doživljavao - rekao je Miša Janketić svojevremeno.

 

Milica Janketić bila je crnogorska učiteljica koju je ubio pop Milorad Vukojičić zvani pop Maca iz Pljevalja. Ubijao je ljude macolom i zbog toga je i dobio takav nadimak. Rođena je 1913 godine u porodici Dajović iz Bijele, odnosno Tušine, odakle su njeni doselili u Pljevlja.

 

Miša je u trenutku kada su mu ubili majku imao samo 4 godine.

 

Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani pop Maca, je bio crnogorski sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine.

 

Prema svedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke crne trojke koja je klala i ubijala civile u Pljevljima, često žene i decu, porodice partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. aprila 1944, u vreme nemačkog garnizona u Pljevljima, Vukojčićeva "crna trojka" je krenula u hapšenje žena partizana i simpatizera pokreta otpora.

 

 

Glumac Mihailo Miša Janketić u dugogodišnjem je bio u braku sa suprugom Svjetlanom Knežević, glumicom i balerinom, od koje je stariji 12 godina.

 

Njihova ljubavna priča počela je u Sarajevu, a Svjetlana je tada bila zaljubljena u drugog mladića. Upoznali su se kada ju je on tešio zbog raskida sa tadašnjim izabranikom. A on je jednom prilikom tim povodom rekao:

 

- Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16, a ja 28 godina. Bila je veoma lepa devojčica. I dan-danas je lepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovek, dosta rano sam delovao autoritativno. Hteo sam brže da ostarim. Oni su se razišli, pa sam je tešio - ispričao je on i objasnio:

 

 

- Govorio sam joj se se ne sekira, da ću se, kada bude odrasla, oženiti njom. Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo, uzeo je i oženio se. Održao sam obećanje. Istina, u međuvremenu je bilo nekih malih pesmica i nekih pisama, jer ona je tad učila baletsku školu u Sankt Petersburgu, u Lenjingradu, a ja sam bio ovde, pa smo se malo dopisivali. I, eto, tako, i tu prođe 40 godina, maltene - ispričao je ovako Miša Janketić pre nekoliko godina za domaće medije.

 

Svjetlana i Miša su u braku bili 46 godina. Izrodili su četvoro dece Radomira, Ivu, Marka i Milicu. Osim Radomira sva deca su im umetnici, Iva, koja je udata za vaterpolistu Aleksandra Ćirića, krenula je maminim stopama, a Marko i Milica su uspešni glumci. U domu Janketića danas se čuje graja jer su unučići najdraži gosti. A Miša se podsetio kako je osvajao svoju dragu.

 

 

 

makonda-tracker