iskustvo koje menja život

Imala je 12 godina i igrala – prostitutku : Oskarovka se prisetila kako je preplašila najveća imena u svetu filma

0

Nakon što je njena majka shvatila da glumica neće moći zauvek da igra u dečijim filmovima, došlo je ostvarenje za koje ona kaže da joj je promenilo život

Džodi Foster i Robert de Niro u filmu 'Taksista'
Džodi Foster i Robert de Niro u filmu "Taksista"foto: COLUMBIA / AFP / Profimedia

Američka glumica Džodi Foster (61) izgradila je veliku karijeru, osvojila dva Oskara i brojne druge nagrade, igrala u nekim od najvažnijih ostvarenja u istoriji kinematografije, a ostvarila se i kao producentkinja i režiserka.


To je mnogo više od onoga o čemu je mogla da mašta kao devojčica, kada je tek ušla u svet glume.


Prvi put se pred kamerama pojavila s tri godine, kada je snimila reklamu za kremu za sunčanje Coppertone, a u njoj je završila sasvim slučajno. Majka je želela da sreću okuša njen stariji brat Badi, ali je na audiciju povela i Džodi, koju su agenti odmah primetili i pružili još šansu.

 


Uskoro su stizale nove ponude, nove prilike, pa je Džodi Foster do 1975. već imala iza sebe zavidnu karijeru. Pravi proboj je, međutim, doživela s ulogom u "Taksisti" Martina Skorsezea, u kom je igrala pored Roberta de Nira.

Džodi Foster o snimanju "Taksiste"


Kako je nedavno ispričala za časopis W, Skorseze i De Niro "nisu znali šta da rade s njom" na setu.


Do trenutka kada sam imala 12 godina, snimila sam mnogo više filmova nego De Niro i Skorseze. Oni su me se definitivno plašili. "Šta da radimo s dvanaestogodišnjakinjom?" – prisetila se glumica. – Nosila sam vruće pantalone i corkies, ili kako su se već zvale te platforme.

 


Džodi je do tada uglavnom igrala slične dečije likove, često u dečijim filmovima. Njena majka je bila zabrinuta da će se Džodina karijera završiti kada preraste uzrast za koji su je ranije zvali, pa je odlučila da vodi ćerku na audicije za filmove namenjene odraslima. Nakon što je imala manju sporednu ulogu u Skorsezeovoj "Alis više ne stanuje ovde", režiser je pozvao Džodi da u "Taksisti" igra devojčicu koja se bavi prostituisanjem.


Budući da je bila tek dete, Fosterova je najpre morala da prođe kroz psihijatrijsku procenu, a na setu je sve vreme uz nju bio socijalni radnik. Što se tiče seksualno sugestivnih scena, njih je umesto Džodi igrala njena sestra Koni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)


Iako je ova uloga definitinivno nešto nezamislivo za dete od 12 godina, glumica je kasnije za magazin Interview objasnila da je "mrzela ideju da svi misle da će, ako je dete glumica, morati da igra Širli Templ ili nečiju mlađu sestru".


Tokom snimanja Džodi se sprijateljila s Robertom de Nirom, koji je u njoj video "ozbiljan potencijal" i posvetio vreme vežbanju scena s njom.
Kako je glumica ispričala, "Taksista" je za nju bio iskustvo koje joj je promenilo život.

To je bio prvi put da me je neko zamolio da stvorim lik koji nisam ja – istakla je oskarovka. – To je bio prvi put kada sam shvatila da gluma nije samo hobi, nešto što samo radiš, već ozbiljna veština.

 

Džodi Foster u filmu 'Taksista'
Džodi Foster u filmu "Taksista"foto: COLUMBIA / AFP / Profimedia

Ovaj film je potom osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu, a Džodi je tada ponovo impresionirala filmski svet i javnost, kada je uskočila u ulogu prevodioca s francuskog jezika da bi pomogla kolegama. Fosterova je potom nominovana za Oskara za sporednu glumicu u "Taksisti", a osvojila je dve BAFTA nagrade i još nekoliko priznanja. Ono što je usledilo je velika karijera koja traje i danas.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nina Seničar ekskluzivno za ELLE otkriva kako se pripremala za dodelu Oskara

 

makonda-tracker