neke stvari se ne menjaju

Miloš Petrović Trojpec: Ljubav nije nešto što možeš da nađeš ― ona se desi

0

Navikao nas je na uloge negativaca, a sada mladi glumac pred publiku staje kao lik kakvog ranije nije imao priliku da igra ― kao epizoda i injekcija iskrenosti u ljubavnom životu Štefice Cvek. Kako on ističe, iako je ova priča napisana pre više od tri decenije, ljudsko traganje za ljubavlju nije se mnogo promenilo

foto: Antonio Ahel/ATA Images
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Miloš Petrović Trojpec (35) proteklih godina je među najzapaženijim glumcima svoje generacije i ostvario je više zapaženih uloga u popularnim serijama, pre svega u "Senkama nad Balkanom", "Klanu i "Pevačici". Kao i veliki broj naših glumaca, on sve vreme paralelno radi i u pozorištu, gde smo ga gledali u predstavama "Baal", "Tiho teče Misisipi" i "Crna kutija".

 

Njegova najnovija uloga u Beogradskom dramskom pozorištu je među važnijima u glumčevoj dosadašnjoj karijeri, budući da je on deo ekipe koja je mesecima vredno radila na predstavi koja će, bez sumnje, privući mnogo pažnje pozorišne publike ― "U raljama života". U predstavi režisera Andreja Nosova Šteficu Cvek igra Iva Ilinčić, dok je Miloš dobio ulogu Intelektualca, kog je u čuvenom filmu Rajka Grlića odigrao Rade Šerbedžija. Iako je u pitanju još jedno neprijatno iskustvo i Štefičin ljubavni promašaj, Miloš ističe za Glossy da njegov Intelektualac ne mora nužno da bude nedopadljiv lik i naglašava da je on nenalik njegovim ranijim ulogama.

 

Miloš Petrović Trojpec
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Intelektualac je još jedan lik koji verovatno neće biti upamćen kao preterano simpatičan. Čezneš li za ulogom heroja ili ti je udobno u svim ovim manje ili više negativnim likovima?


Naravno, svaki glumac čezne i za jednim i za drugim. Meni su uglavnom ti antiheroji zapadali, uglavnom sam igrao takve likove. Mislim da Intelektualac ne može nužno biti... Možda će on nekome biti i dopadljiv! Od svih likova u predstavi on je najiskreniji, sve što priča je tačno, istina je. Međutim, način i ono iz koje emocije to kreće je negativna emocija prema supruzi koja ga je prevarila i ostavila. Onda to jeste diskutabilno. Mislim da se Intelektualac razlikuje od svih likova koje sam do sad igrao, i u pozorištu i na filmu. U svakom slučaju će to biti novo i ne mora da znači da će biti negativan. Možda će se neko povezati s njim.


S obzirom na to da je tekst nastao osamdesetih, pre tri decenije, misliš li da se nešto suštinski promenilo u potrazi za ljubavlju ili je ona uvek ista?


Ista. Mislim da je manje-više isto. Drugačiji su načini, svako vreme ima svoj pečat i specifičnosti, ali u suštini se osnovne ljudske borbe i potrebe ne menjaju. Vekovima je tako i neće se menjati.

 

Miloš Petrović Trojpec
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glavni lik u predstavi je žena i govori se o ženskim mukama na putu ka ljubavi i obično se literatura i filmovi više bave tom stranom priče. Misliš li da je muškarcima jednako komplikovano?


I muškarcima je isto, tako je svakom ljudskom biću koje traga... Bar je meni život pokazao da ljubav nije nešto što možeš da nađeš, koliko god da tragaš, ona mora da se desi. Kad je tražiš, češće se desi da je ne nađeš, a pojavi se kad je ni ne očekuješ. To je više sudbinska stvar, stvar situacije, momenta. Svakako je muška borba ista kao ženska, samo se muškarci na drugačiji način bore s tim.

 

Miloš Petrović Trojpec, Miloš Petrović
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Na čemu sve radiš u ovom trenutku?


Još mesec dana nam je ostalo do kraja snimanja druge i treće sezone "Klana", to mi je zauzelo sve moguće slobodne termine. Imam neke najave o kojima još ne bih govorio jer nije definitivno "zatvorena priča". Dobro bi mi došlo i da, kad nam prođe ova premijera i kad završim "Klan", odmorim makar 15 dana, da nemam ni snimanja ni probe i da samo radim predstave.
 

 

makonda-tracker