promene su neophodne

Došlo je vreme da i ONE ISPRIČAJU SVOJE PRIČE: Anđela Jovanović o položaju žena u današnjem i u vremenu Nečiste krvi

3

"Čovek nije 'čovek i žena' nego je i muškarac i žena", ističe glumica koja je oživela lik Tašane 

foto: Milan Maricic/ATAImages
foto: Milan Maricic/ATAImages

Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine nesumnjivo je "Nečista krv - Greh predaka" Milutina Petrovića, koji je već zasnovan na priči o precima junakinje romana Bore Stankovića "Nečista krv" i koji nam, kako to obično biva sa svetom i atmosferom Stankovićevih dela, donosi složene i hrabre likove, posebno ženske. Jedan od njih ― Tašanu, odigrala je glumica Anđela Jovanović

 

Na nedavno održanoj premijeri filma "Nečista krv - Greh predaka" u Kombank dvorani ona se za Glossy osvrnula na svoj lik, ali i na položaj žena, kako u Tašaninom društvu i vremenu, tako i u današnjem.

 

Anđela Jovanović
foto: A.K./ATAImages

 Žene apsolutno nisu ravnopravne s muškarcima. Ne možemo da se pravimo da razlike ne postoje. Pođimo od nekih činjeničnih stvari, na primer od toga da na svaki dolar koji muškarac zaradi žena zaradi oko 10 odsto manje, samo zato što je žena. Naravno, imamo i neke druge situacije gde uvek žene ispaštaju, gde su one žrtve, za šta imamo primer sve ovo šta se dešava u Avganistanu — istakla je glumica.

 

Anđela Jovanović
foto: Milan Maricic/ATAImages

Kroz svoju ulogu Тašane zarobljene u patrijarhalnom drušvu, ona će uspeti i da prenese model nezavisne žene koja je spremna da se zauzme za sebe i preuzme odgovornost za svoje postupke. U ovoj ulozi Anđela je videla i veliki značaj za društvo.

 

 Mislim da je vreme da počnemo jedni druge da gledamo kao ljudska bića i da vidimo čoveka prekoputa sebe, a ne muškarca i ženu, ne Azijata, Afroamerikanca ili bilo koga drugog, nego da vidimo konačno ljude prekoputa sebe i da shvatimo da smo svi mi isti i da svaki čovek proživljava uvek iste stvari — da želi da voli, da pati, da je tužan i da želi da bude srećan. Iako postoje kulturološke razlike, ili se s nekim dobro ne razumemo, ili je mentalitet drugačiji, ovo su osnovne čovekove potrebe. Mi smo homosapijansi. Mi smo jedna vrsta. Čovek nije "čovek i žena" nego je i muškarac i žena. Ovaj projekat ima nameru da kultiviše ljude i da prikaže ozbiljan problem koji danas imamo — dodaje Anđela za Glossy.

 

Anđela Jovanović
foto: Milan Maricic/ATAImages

U prošlosti je odnos između uloga koje dobijaju muškarci i žene bio takav da su većinu postava na setu činili muškarci. Ovakva situacija se u poslednje vreme menja tako što se snimaju serije i filmovi gde su ženski likovi i ženske priče u centru, što je glumica istakla kao pohvalnu stvar.

 

 Naravno da ne smatram da treba da odemo skroz na drugu stranu lestvice i da samo igraju žene, recimo ranije je na svakih deset muških uloga bilo dve ili tri ženske koje su bile samo u funkciji muških likova. Sada je došlo vreme da damo i ženama da ispričaju svoje priče zato što žene u sebi imaju svašta: žene su hrabre jake i časne kao i lik Tašane u ovom filmu — ističe Jovanovićeva. 

 

U filmu je intimne scene ocenila kao umetničke i da joj nije bilo neprijatno da učestvuje u njima, ali se i osvrnula na razliku između golih ženskih grudi u odnosu na muške.

 

 Vreme je da prihvatimo da to golo žensko telo. Muške grudi je normalno videti na plaži. Svi su bez majice i svi mi na to reagujemo najnormalnije, ali ne daj Bože da neko vidi ženske grudi  to je tabu tema — zaključila je glumica. 

 

 

 

makonda-tracker