intervju sa Jugoslavom

PAMTIMO JE KAO ĐINU KOJA JE UŠLA U NAŠA SRCA: Jugoslava Drašković za Glossy ispričala da prati znakove kraj puta

1

Glumica Jugoslava Drašković vratila se na male ekrane novim ulogama i time odlučila da nastavi tamo gde je stala 

foto: screenshot, k1
foto: screenshot, k1

Proslavljena glumica domaće scene Jugoslava Drašković odavno je iza sebe ostavila ulogu Đine iz "Srećnih ljudi" kada je ona ušla u srca širokog auditorijuma.

Danas ona uživa u novim ulogama, u novim poslovnim prijektima i drugačijem životu.  

 

Od prvog emitovanja serije "Srećni ljudi" 1993. godine prošlo je 28 godina. Kada razmislite o svemu, da li je teže biti Đina tog vremena ili starija Đina, dakle Jugoslava ovog vremena?

Ja sam Đinu davno ostavila iza sebe, da spava u nekim drugim vremenima. Ona živi u glavama i srcima gledalaca koji gledaju reprize serije toliki niz godina. Svako vreme nosi svoje breme, a način na koji posmatraš život, u mnogome određuje i kvalitet njegovog življenja. Biram da mi bude dobro.

"Srećni ljudi" govore o tome kako je naš narod neuništiv, da mogu sve da prežive i nastave dalje. U vezi sa tim, kako ste se vi borili sa nedaćama koje život nosi?

 

Može čovek svašta da izdrži, pitanje je samo koje su granice ispod kojih ne sme da ide da bi živeo kvalitetan život. A ja sam uvek imala svoj mikrokosmos u kojem su rad i ljubav bile osnovne konstante. Tako sam se borila.

 

Jugoslava Drašković
foto: Printscreen

Dugo se niste pojavljivali na malim ekranima, pri čemu ste u jednoj emisliji izjavili kako niste dovoljno obratili pažnje na svoje talente i da je došlo vreme za to. Šta Vas danas inspiriše da nastavite započeto u glumačkim vodama?

 

Iskreno, inspiriše me prilika koja mi se ukazala. Smatram da se ništa u životu ne dešava slučajno i da je sada pravo vreme da nastavim tamo gde sam stala.

 

Pesnika Miroslava Antića se upoznali 1986. godine u Apatinu. Vaša omiljena knjiga je "Tako zamišljam nebo". Kakva osećanja se prepliću u Vama dok čitate pesme Mike Antića?

 

Drago mi je što je baš Miroslav Antic bio taj znak pored puta u mom zivotu. On me je usmerio da nastavim da negujem svoj talenat i odredio dalji tok mog života. Jako je važno da mlad čovek koji još uvek traži sebe, ima sreće da naiđe na osobu koja će mu pomoći u životnom izboru.

 

 

Jedna od Vaših omiljenih pesama je "Besmrtna pesma" Mike Antića. Kada je iznova pročitate, menja li se Vaš osećaj interpretacije iste?

 

Interpretacija je uvek ista, ali i drugačija. Zavisi kome posvećujete pesmu dok je govorite ili je čitate samo za svoju dušu.

 

Jugoslava Drašković
foto: Damir Dervišagić

Vi ste poslovna žena, bavite se distribucijom filmova, glumica ste i majka. Kako uspevate da sve izbalansirate?

 

Par dana u nedelji se bavim svojim osnovnim zanimanjem, tj glumom i to hrani moje umetničko biće. Ostalim danima sam u firmi koja se bavi kreativnim plasmanom domaćeg bioskopskog filma i to je izazov svoje vrste u kojem uživamo svi koji tamo radimo. A moja ćerka Maša, radi u istoj firmi, tako da mi ne nedostaje kvalitetnog vremena provedenog sa njom.

 

 

Nadahnuti lepotom života, uz mnogo savladanih bitki i sa novom energijom koju nosite, kakav biste recept dali drugima za dane sa osehom?

 

Neću biti prva koja će reći da nam priroda daje sve što nam je potrebno da bi se osećali dobro. Važno je samo da krenete, pešačite, trčite, plivajte, ako imate gde. Baveći se svakodnevno umerenim fizičkim aktivnostima, vaše će telo biti zdravije, a um bistriji. Tako krećete u bolji život. Sve ostalo je nadogradnja.

 

Jugoslava Drašković
foto: printscreen prva tv

U seriji "Igra sudbine" igrate Božidarku Šubarević Brzutku, koja je pronicljiva i inteligentna i kako se u narodu kaže "žmuri" na očigledne probleme. Koliko njene osobine imaju sličnosti sa Vama?

 

Meni je taj segment ove uloge najinspirativniji. Zašto Božidarka žmuri i ne vidi ono što je očigledno? Svakodnevno snimajući seriju, pokušavam da nađem odgovore i da opravdam njeno ponašanje.

 

 

makonda-tracker