Kalina Kovačević: Svi kažu da Miona liči na tatu

3
U prvom intervjuu posle rođenja svoje mezimice, glumica Kalina Kovačević – Ćaldović otkriva kako je podnela visokorizičnu trudnoću, opisuje na koji način je ćerki izabrala ime i navodi da nije prošla kroz period postporođajne depresije
foto: Luka Šarac, Petar Đorđević, Ivan Dobričić
foto: Luka Šarac, Petar Đorđević, Ivan Dobričić

Kada se 27. februara zaklela na večnu vernost fudbalskom agentu Radetu Ćaldoviću, talentovana glumica Kalina Kovačević (27) već je bila u poodmakloj trudnoći i maštala o trenutku kada će u naručje prvi put uzeti svoju bebu. To se i desilo pre tri i po meseca kada je na svet donela zdravu i lepu ćerkicu Mionu. Devojčica je svoju mamu već pri prvom susretu kupila za sva vremena, a u zamenu za svu ljubav koju od roditelja dobija, preslatka devojčica vraća im time što je izuzetno mirna kao beba. U prvom intervjuu nakon porođaja, zvezda filma Miris kiše na Balkanu priča o svojim prvim danima majčinstva kojima se obradovala nakon perioda visokorizične trudnoće.

Story: Koliko vas je majčinstvo promenilo?

- Mislim da trudnoća i rođenje deteta utiče na svaku ženu. Presrećna sam i ispunjena.

 

Story: Kako ste podneli blagosloveno stanje?

- Nažalost, imala sam visokorizičnu trudnoću koju sam morala da održavam u bolnici i uz nadzor lekara. Ležala sam u Višegradskoj na Odeljenju za humanu reprodukciju gde radi izvrsna ekipa stručnjaka, a naročito moram da zahvalim doktorki Kontić, kao i doktorki Ivanovski iz Instituta za majku i dete.

 

Story: Šta ste osetili kada ste prvi put uzeli ćerkicu u naručje?

- To je zaista čudan osećaj. U tom momentu zaboravite na porođaj i sve muke kroz koje ste prošli jer vam je u naručju jedno malo i krhko stvorenje koje je tek došlo na ovaj svet.

 

Story: Kako je protekao porođaj i da li je prisustvovao vaš suprug Rade?

- S obzirom na to da sam imala visokorizičnu trudnoću, doktori su morali ranije da me porode carskim rezom i Rade nije mogao da bude prisutan, ali on je bio prvi koji je video bebu. Iako sam želela prirodan porođaj, zbog cele situacije morala sam da se porodim carskim rezom.

 

Story: Ko je smislio ime za vašu mezimicu?

- Kupila sam knjigu sa imenima i izvukli smo nekoliko koja su nam se dopala. Ime Miona svidelo se i meni i mom mužu, pa smo se zato i opredelili za njega. Nežno je i milo, a takva je upravo i naša ćerka.

 

Story: Na koga Miona najviše liči?

- Još je mala da bi se to baš videlo, mada prijatelji i rodbina kažu da liči na mog muža.

 

Story: Pomaže li vam suprug oko menjanja pelena i ostalih obaveza oko ćerke?

- Naravno, mislim da je sve stvar dobre organizacije. Dopunjujemo se i pomažemo jedno drugom. Sve zavisi koliko ko ima poslovnih obaveza, ali Miona nam je na prvom mestu.

 

Story: Budi li vas beba noću i koliko uopšte imate sna pored svoje ćerkice?

- Imam tu sreću da je Miona baš mirna bebica, tako da se noću malo kada budi. Dobro smo prošli jer znam roditelje čije se bebe bude na svakih pola sata. Naša ćerkica je spavalica, tako da smo i mi odmorni.

 

Story: Nakon porođaja uspeli ste da povratite devojačku liniju. Kako vam je to pošlo za rukom?

- Tokom prva četiri meseca trudnoće zbog mučnina izgubila sam četiri, a potom sam se, iako sam morala konstantno da ležim pet meseci, ugojila samo deset kilograma. Nakon porođaja sve je nestalo i vratila sam se na staru kilažu. Jednostavno, takva mi je građa, a i genetika.

 

Story: Jeste li bili razmažena trudnica?

- Nisam. Bila sam preplašena jer sam veći deo trudnoće bila u bolnici pa nisam imala vremena da se razmazim. Samo sam želela da sve prođe kako treba i da izguram trudnoću do kraja, što sam na kraju, hvala Bogu, i uspela.

 

Story: Jeste li odlučili da dojite i tako svojoj ćerki pružite psiho-fizički razvoj?

- Dojenje je najbolji mogući izbor i bilo bi divno kada bi svaka žena mogla da doji. Žao mi je što u našim bolnicama ne postoji nikakva obuka, to jest edukacija oko dojenja, jer nadolaženje mleka i sam početak tog procesa nije nimalo jednostavna stvar. Dosta žena izgubi mleko upravo zbog toga što nema nikog da im objasni šta i kako treba da rade. U Srbiji je porodilja, nažalost, od samog početka prepuštena sama sebi i od nje se očekuje da sve odmah zna. Kada je o tome reč, imam velike zamerke na naš zdravstveni sistem.

 

Story: Kako ste se snašli u novoj životnoj ulozi?

- Imam veliku podršku svoje porodice i to mi mnogo znači. Kao što sam i rekla, sve je stvar dobre organizacije.

 

Story: Suočavate li se sa simptomima postporođajne depresije koja je karakteristična za novopečene majke?

- Žena je najosetljivija i najemotivnija nakon porođaja i tu je presudno razumevanje supruga i okoline. Na moju veliku sreću, ja je imam, tako da nisam imala takvih problema.

 

Story: Čini li vam se da je vaš brak sa Radetom još čvršći i plemenitiji otkako ste dobili ćerku?

- Svakako, i zaista verujem da je dete kruna svake ljubavi.

 

Story: Da li se Radetu dopala odluka da se odmah vratite na posao?

- On me u svemu podržava i zna da ću biti srećna ako ponovo počnem da radim. Napravila sam pauzu od godinu dana i nema razloga da sada ne krenem sa poslom.

 

Story: Da li je Radeta uloga oca dodatno raznežila ili je oduvek bio pažljiv i brižan muškarac?

- Zaista je poseban odnos između oca i ćerke. Koliko trudnoća i rođenje deteta utiču na ženu, toliko se i muškarac menja. Iako je Rade oduvek bio brižan i nežan, sigurno da nas je rođenje Mione dodatno oplemenilo.

 

Story: Ko će čuvati Mionu kad počne pozorišna sezona? Hoćete li unajmljivati dadilju ili bake i deke jedva čekaju da priteknu u pomoć?

- Imam tu sreću da je moje radno vreme specifično jer predstave traju oko dva sata, a za to vreme pričuvaće je moj muž ili baka servis.

 

Story: Protekle nedelje premijerno je prikazan film Miris kiše na Balkanu. Po čemu ćete pamtiti ulogu u tom ostvarenju?

- Priznajem da sam bila veoma uzbuđena pred premijeru. Lik Nine koji tumačim veoma je složen i zahtevan, tako da sam morala dobro da se informišem oko svega u vezi sa sefardskim Jevrejima, njihovom načinu života, običajima... Bilo je veoma interesantno i edukativno obilaziti muzeje po Beogradu i Berlinu. Svaku svoju ulogu veoma ozbiljno shvatam i volim kad početak snimanja dočekam maksimalno spremna.

 

Story: Rekli ste da volite sadržajne uloge i kako vam, prilikom odlučivanja da zaigrate u nekom ostvarenju, nije bitno da li je reč o glavnoj roli. Šta je presudilo da prihvatite ponudu Ljubiše Samardžića za ovu ulogu?

- Divan tekst, odlična priča i Ljubišina ideja kako to treba da izgleda. Zaista sam presrećna što sam deo ove ekipe i imam ovako značajan projekat u svojoj biografiji.

Story: Budući da kažete kako vam je najteže da sarađujete sa majkom Ljiljanom Blagojević, da li vam je bila otežavajuća ili olakšavajuća okolnost to što s njom igrate u ovom filmu i istoimenoj seriji?

- To sam rekla u šali. Zar zaista mislite da bi mi bilo teško da sarađujem sa rođenom majkom. Ona mi je uvek bila podrška i presrećna sam što smo zajedno sarađivale na ovako velikom i značajnom projektu.

 

Story: Jeste li iznenađeni uspehom serije na području Hrvatske, gde je ona i zvanično najgledanija?

- Pored Hrvatske, serija je doživela veliku popularnost i uspeh u Bosni i Hercegovini, što je samo dokaz da smo uradili odličan projekat i zbog toga sam veoma ponosna i srećna.

 

Nikola Rumenić

makonda-tracker