in memoriam

18. mart je za njih dvojicu bio koban: Jeste li znali da je omiljeni televizijski tandem preminuo istog dana?

0
Žiku Milenkovića i Dušana Počeka mlađa publika zna u tandemu - u "Srećnim ljudima" bili su drugari Garac i Ilija Pandurović, kasnije, u filmu "1 na 1" nerazdvojni džangrizavi penzioneri koji samo prave probleme. Upravo to je bila poslednja uloga Žike Milenkovića.
foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Živojina Žiku Milenkovića pamtimo po sporednim ulogama u kultnim jugoslovenskim filmovima i serijama. Pojavljivao se u najrazličitijim epizodama, ali njegovo lice uvek je izazivalo laki smešak publike - bilo da ga je prepoznala kao ujaka Soću u Vrućem vetru, ministra u filmu Kako sam sistematski uništen od idiota, ili inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma Kako je propao rokenrol. Široj publici se, doduše, najjače pali lampica na pomen Garca u Srećnim ljudima i deda Trajka u seriji Porodično blago, ali - svi znaju o kome je reč.

 

Poznati glumci za koje niste znali da su rođena braća i sestre (FOTO)

 

Žika iza sebe ima više od 30 filmova, više od 300 TV emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava - bio je deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u nekom momentu i upravnik.

 

Važio je za narodnog glumca starog kova, jednostavnog nastupa i humora bliskog širokim narodnim masama. Možda su ga baš zato i zaobilazila priznanja, po pravilu rezervisana za one koji pomeraju granice.

 

Nije imao problem s tim - jednom prilikom je navodno izjavio kako bi voleo da ostane upamćen kao glumac koji u karijeri nije dobio nijednu nagradu.

 

 

- Da, mislim da se Žika (ne mogu ga ni sada zvati krštenim imenom jer ga je njime, koliko mi je poznato, malo ko oslovljavao a, potom, u srpskoj pozorišnoj tradiciji uvrežilo se to tepanje, prisvajanje glumaca) upravo tako osećao a znam da ga je beogradski pozorišni milje u vreme mog ulaska u pozorište takvim i smatrao: narodnim glumcem. Razlika je bila samo u tome što se Žika time ponosio a što smo mi taj kvalifikativ upotrebljavali pomalo pežorativno... Žika je svoj privatni nadimak pozajmio svom estradnom liku (Žika i Živka u Selu veselom), odatle i rašireno uverenje da se sa njim poistovećuje. Verovatno je zato i u pozorištu Milenković doživljavan kao Žika, prostodušni srpski seljak, dobrodušni hedonista ali vispreni, lukavi komentator života okolo - naveo je Miloš Lazin, reditelj, dramaturg i glumac.

 

Znala je kako diše: Lepa Lukić otkriva detalje druženja s legendarnim Tomom Zdravkovićem (FOTO)

 

Milenković je preminuo je na današnji dan 2008. godine. Imao je 80 godina.

 

- Volim život i mislim da on brzo prođe. Baš je kratak - rekao je jednom.

 

foto: Story Arhiva

Neobična slučajnost je da je šest godina kasnije, takođe 18. marta, u 82. godini preminuo i Dušan Poček, s kojim je Milenković, osim u popularnim serijama, sarađivao i u BDP-u, gde su obojica igrali od početka karijere, pa do penzije.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker