Životna priča

Fredi Merkjuri: Život ispunjen provokacijom

2

Kontroverzan, avangardan i nadasve genijalan, Fredi Merkjuri ostaće upamćen kao čovek koji je pomerao granice. Njegovu pojavu nesvakidašnjom je činilo to što je na sceni često bio na tankoj granici između dobrog ukusa, kiča i šunda, dok je privatno bio na ivici bluda i razvrata koji ga je na kraju i odveo u smrt

 

foto: Profimedia

U višemesečnoj anketi pod nazivom Music of the Millenium koju je sproveo Kanal 4 i VH1, grupa Queen izabrana je za drugu najveću grupu svih vremena, a pesma Bohemian Rhapsody proglašavana je u više navrata, posebno u Velikoj Britaniji, za pesmu decenije, epohe, pa čak i veka. Osim kao član benda, bio je veoma produktivan i samostalno. U svojoj solo karijeri objavio je nekoliko albuma, sarađivao je sa operskom pevačicom Monserat Kabalje na snimanju albuma Barcelona koji je trebalo da bude tema Olimpijskih igara 1992. godine, ali zbog zbog Merkjurijeve smrti i protivljenja fanova to nije bila. Njegova najpoznatija solo pesma je Living On My Own, za koju je snimljen i provokativan spot, na kome su snimci sa Fredijevog 40. rođendana, proslavljenog u Minhenu 1986. godine, i u kome uz Merkjurija učestvuje čitav niz transvestita iz najpoznatijih minhenskih klubova.

 

JEDINI PRAVI PRIJATELJ

 

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka Fredi je otpočeo vezu sa Meri Ostin, koju je upoznao preko Brajana Meja. S njom je proveo pet godina. Živeli su u Vest Kensingtonu, ali su se razišli nakon što je on sredinom sedamdesetih upoznao američkog producenta iz Elektra Recordsa s kojim je započeo romansu. Međutim, Meri i Fredi ostali su veoma bliski tokom čitavog njegovog života, a on ju je kasnije često nazivao svojim jedinim pravim prijateljem. Tokom 1979. godine počeo je da posećuje gej kupatila i klubove, gde je imao veliki broj partnera, a 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa svojim frizerom Džimom Hatonom, s kojim je živeo do smrti. Ostao je upamćen po ekstravagantnosti na sceni, ali i po prilično skrivenom privatnom životu. Po sopstvenom priznanju, bio je biseksualac mada je u poslednjih desetak godina života bio okrenut muškim partnerima. Nikada se nije ženio i nije imao dece.

 

foto: Profimedia

Pošto su se u tabloidima pojavili tekstovi o tome da su neki Fredijevi bivši ljubavnici preminuli od side, novinari su počeli da proganjaju i samog Merkjurija. Prema tvrdnjama njegovog partnera Hatona, oko katoličkog Uskrsa, na proleće 1987. godine, Fredi se testirao na HIV. Rezultat je bio pozitivan i lekari su dijagnostikovali da ima sidu. Taj podatak krio je od javnosti i delimično od ostalih članova grupe.

 

Majkl Džekson i Fredi Merkjuri snimili tri zajednička dueta
 

BORBA SA BOLEŠĆU

 

Pred kraj života stalno su ga pratili paparaci, a tabloid The Sun objavio je seriju članaka tvrdeći da je Merkjuri ozbiljno bolestan. Spekulacije su se naročito intenzivirale u januaru 1991. godine, sa izlaskom video-spota za pesmu These Are the Days of Our Lives, u kome je Merkjuri vidno slab i izuzetno mršav. To je i poslednji video-zapis na kome se on pojavljuje. Dva dana pre smrti Fredi je pozvao menadžera da se dogovore oko izjave za javnost. Sledećeg dana, 23. novembra, objavljeno je u njegovo ime:

Nakon ogromnog nagađanja u štampi tokom poslednje dve godine, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam sidu. Sve do sada smatrao sam kako je ispravno da ne saopštavam ovu informaciju da bih zaštitio privatnost ljudi oko sebe. Međutim, došlo je vreme da moji prijatelji i fanovi širom sveta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim lekarima i svima u svetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost uvek mi je bila važna i poznato je da nisam davao mnogo intervjua. Molim vas da razumete da će se tako i nastaviti."

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker