Životna priča

Fredi Merkjuri: Život ispunjen provokacijom

2

Kontroverzan, avangardan i nadasve genijalan, Fredi Merkjuri ostaće upamćen kao čovek koji je pomerao granice. Njegovu pojavu nesvakidašnjom je činilo to što je na sceni često bio na tankoj granici između dobrog ukusa, kiča i šunda, dok je privatno bio na ivici bluda i razvrata koji ga je na kraju i odveo u smrt

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Da je poživeo, jedan od najintrigantnijih pevača druge polovine prošlog veka Fredi Merkjuri na današnji dan proslavio bi svoj 72. rođendan. Rođen je 5. septembra 1946. kao Farok Bulsara na ostrvu Zanzibar, današnja Tanzanija. Njegovi roditelji, Džer i Bomi Bulsara, ekonomisti po struci, bili su zaposleni u britanskoj kolonijalnoj službi u Sultanatu Zanzibar.

 

Porodica Bulsara pripada Parsima, narodu koji živi u Indiji i ispoveda zoroastrizam, ali on sam za života nije pridavao veliki značaj tome. Imao je osam godina mlađu sestru Kašmiru za koju je bio veoma vezan. Farok je vaspitavan u tradicionalnom duhu, a kada je stasao za školu, roditelji su ga poslali kod bake u malo mesto Pančgani u Indiji nedaleko od Mumbaja. Upisao je školu Sveti Petar i ubrzo je počeo da postiže odlične rezultate, pre svega u sportu, a posebno u stonom tenisu. Bio je izvrstan sportista i vrlo nadaren muzičar. Već sa 12 godina osnovao je prvi školski bend. Na predlog učitelja, Merkjurijevi roditelji rešili su da ga upišu na dodatne časove klavira, jer su primetili da dečak poseduje izuzetan talenat.

Skoro svi u našoj familiji bili su advokati ili računovođe, ali Fredi je pričao kako nije dovoljno pametan i da hoće da svira i peva", ispričala je njegova majka Džer ranije i dodala: " Moj suprug i ja mislili smo da je to samo faza koju će prerasti. Svakog dana čekali smo da se prizove pameti i upiše neki ljudski fakultet. To se nije desilo."

Nedugo zatim startovao je i u školskom horu i dramskoj sekciji. Po završetku osnovne škole, Bulsara junior upisao je srednju školu Sveta Marija u mestu Magazon pokraj Mumbaja. Tu je prvi put pristupio nekom muzičkom sastavu, školskom bendu The Hectics. Jedan član grupe dao mu je nadimak Fredi pošto nikako nisu uspevali pravilno da izgovore njegovo ime. Taj nadimak prihvatili su i njegovi roditelji i rodbina.

 

EKSTRAVAGANTAN NA SCENI

 

Kada mu je bilo sedamnaest godina, pred početak Zanzibarske revolucije porodica Bulsara pobegla je iz zemlje. Konačno odredište bilo im je London gde je upisao studije umetnosti na West Thames Collegeu, ali je diplomu iz umetnosti i grafičkog dizajna stekao na koledžu Ealing Art. Nakon diplomiranja radio je više poslova, između ostalog prodavao je polovnu odeću i bio zaposlen na Aerodromu Hitrou. Godine 1969. osnovao je grupu Ibex, koja je ubrzo promenila ime u Wreckage. Nakon neuspeha tog benda pridružio se sastavu Sour Milk Sea, ali se početkom sedamdesetih i ova grupa raspala. U aprilu 1970. Fredi je upoznao Brajana Meja i Rodžera Tejlora, koji su pre tog susreta bili članovi benda Smile. Pošto im se 1971. pridružio i Džon Dikon, nastala je grupa Queen, a uprkos neslaganju ostalih članova, Merkjuri je odabrao ime koje je godinama kasnije prokomentarisao rečima: Naravno da sam bio svestan gej konotacije, ali to je samo jedna strana. U tom periodu zvanično je promenio i svoje ime. Fredi je u grupi, osim što je pevao, svirao i klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama komponovao je baš na tom instrumentu. Gitarista grupe Brajan Mej tvrdio je da je Merkjuri zapravo odličan gitarista i da ima stil nalik Hendriksovom. Komponovao je mnogo pesama za grupu, a više od pola pesama na njihovom prvom albumu, koje su postali veliki hitovi, njegovo su delo. Najslavnije numere su: Bohemian Rhapsody, We Are the Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody to Love.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker