centar skandaloznih tračeva i intriga na dvoru

Za ovu kraljicu nikad niste čuli, a bacila je na kolena dva kralja: Životna priča demonske žene puna intriga i skandala (FOTO)

0
Opisivali su je kao perpulchra, lat. više nego lepa. Femme fatale - fatalna žena. Eleonora od Akvitanije bila je najmoćnija žena srednjeg veka. Zbog svog uticaja i moći što je bilo neprirodno za jednu srednjovekovnu ženu predstavljena kao kao dijabolična odnosno demonska.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bila je centar skandaloznih tračeva i intriga na dvoru. Njenim stavovima, ponašanjem izazivala bi pravu buru.

 

Uragan Eleonora brisao je pred sobom idiličnu sliku srednjovekovne žene čija je dužnost bila da proizvodi naslednike i da bude pokorna.

 

Ko je Eleonora od Akvitanije?

 

Ona je bila ćerka izobilja i kraljevski dragulj svoje Akvitanije. Rođena je između 1122 i 1124. a preminula je 1. aprila 1204. Doživela je duboku starost za vreme u kome je živela. Može se reći da je živela dva prosečna srednjovekovna života ako se uzme u obzir da je prosečna starost kada su ljudi umirali oko četrdeset godina. Pripadala je dinastiji Ramnulfild.

 

Njihova borba oko prestola ne prestaje: Kraljica i vojvotkinja ponovo ukrstile modna koplja (FOTO)

 

Njen otac je bio Viljem X Sveti ( William X, engl. 1099- 1137 ), a majka joj se zvala Enora od Šatelroa (Aenor de Chatellerault, engl. 1103- 1130). Posle očeve smrti nasledila je najveći i najbogatiji posed Evrope- Akvitaniju. Ime je dobila po svojoj majci ali da bi se razlikovala od svoje majke na latinskom su je nazivali alia Aenor, lat. ili druga Enora pa je tako nastala Eleonora.

 

Eleonora je bila izuzetno inteligentna. S obzirom na vreme u kom je živela primila je sveobuhvatno obrazovanje netipično za žensku osobu tog doba. Osim kućnih poslova, tkanja, predenja znala je da peva, igra, igrala je i šah, svirala je na harfi i znala je latinski jezik. Bogata, lepa, mudra i pametna. Tako bi se u nekoliko reči mogla opisati ova buduća kraljica. Sudbina je za ovu ženu odredila da bude dvostruka kraljica i majka kraljeva. Eleonora je bila vojvotkinja Akvitanije, kraljica Francuske, a potom i Engleske. Ali pre nego što je počeo njen nezaustavljiv uspon i sjaj poput zvezde na tamnom noćnom nebu njen otac Viljem ju je stavio pod zaštitu francuskog kralja Luja VI Debelog ( Louis VI Le Gros, franc. 1108-1137 ). Sastavio je testament po kome će Akvitanije zadržati svoju nezavisnost sve do onog trenutka kada će zajednički potomak njene ćerke i nekog francuskog kralja polagati pravo na Akvitaniju i francuski presto.

 

Ova žena je prekršila šerijatski zakon: Upoznajte saudijsku princezu koja je ceo svet ostavila bez teksta (FOTO)

 

III Krstaški pohod i bračni brodolom

 

Eleonoru je čekao predoređen život za srednjovekovnu ženu: brak, suprug, deca. Francuski kralj je odlučio da oženi bogatu naslednicu, to bi bila dvostruka korist: Francuska bi tim brakom dobila najbogatiji posed - Akvitaniju, a francuski kralj lepu i pametnu ženu.

 

Nastavak priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker