ODLAZAK NAJVEĆE

Mira Stupica, diva koja je zadužila srpsko glumište: Sudbina je nije mazila, ali se nikad nije predavala

0

Samo dva dana nakon devedeset trećeg rođendana koji je dočekala u staračkom domu u Beogradu, dramska umetnica Mira Stupica izgubila je životnu bitku i nakon drugog moždanog udara pridružila se glumačkim doajenima koji su se pre nje vinuli u legende

foto: Vladimir Šporčić, Story press
foto: Vladimir Šporčić, Story press

Jedna od najboljih srpskih glumica svih vremena, čije su uloge u pozorištu, na filmu i televiziji obeležile domaću scenu, Mira Stupica, preminula je 19. avgusta u Beogradu. Samo dva dana ranije proslavila je 93. rođendan u društvu najužih članova porodice koje je, kako se kasnije ispostavilo, videla poslednji put. Nakon što je 2015. godine doživela moždani udar, glumica je smeštena u Dom za stare u Beogradu gde je provodila dane u čitanju i prihvatanju takvog stanja.


- Ne samo da sam prihvatila starost ja njom upravljam. Prihvatila sam i ovaj dom, bez unutrašnjeg protesta. Dok mi ovde bude lepo i prijatno, trudiću se da odgovorim toj prijatnosti. Najčešće razmišljam o proteklim susretima s porodicom i prijateljima. Sa svakim imam drugu vrstu razgovora. Ljudi dolaze kad usklade obaveze. Vreme brzo prolazi. Imam pažnju, ali i želju za samoćom. Imam potrebu da pozovem u posetu one koje želim, a dovoljno je i onih koji će na poziv odgovoriti. Sve biram sama. Poslednjih godina morala sam da suzim krug kontakata. Počelo je da me zamara... Tokom života bilo je za mene i previše zainteresovanosti. Ipak, ne preko mere, nikada me ta radoznalost nije uvredila. Valjda sam za prijatelje birala ljude takvog dara – rekla je krajem prošle godine glumica koja je rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gde su joj roditelji službovali u gimnaziji kao profesori. Bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić, iz Livna.

 

 

foto: Vladimir Šporčić, Story press

Nastavak teksta i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker