Otac i sin na umetničkoj klackalici

Rade i Danilo Šerbedžija: Posvađamo se, ali brzo se smirimo

0
Voljen i slavljen, glumac Rade Šerbedžija preneo je raskošni talenat i na svoju decu, a o tome kako su porodično snimali film i uticali jedan na drugog, govori zajedno sa sinom Danilom
foto: Amer Kuhinja za SFF
foto: Amer Kuhinja za SFF

Umetnost je sasvim izvesno u krvi porodice Šerbedžija, o čemu svedoči i njihovo novo zajedničko ostvarenje, film Oslobođenje Skoplja, koji su uradili proslavljeni glumac Rade (70) i njegova deca iz prvog braka sa koreografkinjom Ivankom Cerovac, sin Danilo (45) i ćerka Lucija (43).

 

Film je pretpremijerno prikazan na Sarajevo film festivalu, gde su se na crvenom tepihu pojavili otac i sin, koji zajedno potpisuju režiju. Danilo Šerbedžija s ponosom priča o tome da je uživao u radu sa ocem i kako su se lako složili oko mnogih važnih stvari iako su neke odluke donosili samostalno.


- Glavnog glumca izabrali smo na kastingu, na kome je učestvovalo mnogo dečaka. Gledali smo njihove snimke odvojeno i obojica izabrali istog, malog Davida Todosovskog – kaže Danilo, a Rade dodaje da su isti pogled imali i na glavnu žensku ulogu, koju tumači njegova ćerka.


- Dao sam ulogu mojoj Luciji, a Danilo se složio s tim da je ona baš za to. Možda sam subjektivan kao otac, a nadam se da nisam, ali mislim da je ona posebna baš za ovu rolu jer ima najsetnije oči na filmu posle Sonje Savić. A meni su trebale baš takve oči koje nose neku setu, tajnu, zbog odnosa između junaka u filmu.


Porodični odnosi ni na koji način nisu uticali na atmosferu tokom snimanja.


- Na setu je cela filmska ekipa porodica, intenzivno se dužimo mesec dana i zaista se razvije bliskost. Nije mi bilo čudno da snimam sa sestrom, isto sam se odnosio prema njoj i Silviji Stojanovskoj. Isto je i s Radetom. Tokom snimanja znaju se pravila i ona moraju da se poštuju, kao u vojsci, pa tu porodični odnosi ne menjaju ništa. Tačno se zna ko je glavni i ko je na kom stepenu zapovedanja. Ako nije tako, stvari ne funkcionišu – objašnjava Danilo, dok Rade ima samo reči hvale za svoju decu kao saradnike.


- Bilo mi je veoma lepo lepo da radim s njima – kratko ali jasno kaže stariji Šerbedžija, a njegov sin objašnjava kako je to izgledalo u praksi:

 

Nastavak priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker