Ili Holivud ili ja

Osvetlili su me reflektorima, kamere su počela da zuje... : Sjaj zvezde Ite Rine (FOTO, VIDEO)

0
Ita Rina - ime je koje već mehanički upisujemo u ukrštene reči na pomen "prve srpske filmske dive", ali ona nije završila tako slavno.

 

Raskošna Ita

 

foto: Youtube screenshot

Publici se svidela - bukvalno ju je na rukama nosila posle premijere u Parizu, a kritika je hvalila njenu "fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene“.

Raskošna Ita Rina svojom jugoslovenskom lepotom i velikim glumačkim talentom ubrajaće se uskoro u najbolje filmske zvezde", pisale su novine.

U sledećem momentu igrala je češkom klasiku “Tonka zvana vešala”, prostitutku koja ispunjava poslednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje... To se smatra njenom najuspešnijom ulogom, mada je u to vreme delovalo da je za nju tek početak - Holivud ju je zvao!

 

Međutim, na vrhuncu slave, 1931, Ita Rina se udala za inženjera Miodraga Đorđevića iz Beograda. Zbog njega je promenila i veru, prešavši u pravoslavlje i posle venčanja u Beogradu, po drugi put u životu dobija novo ime – Tamara Đorđević. Navodno je upravo njen muž postavio ultimatum: "Holivud ili ja".

 

Da li se sećate Fren iz Neplaniranog venčanja: Evo kako ona izgleda danas (FOTO + VIDEO)

 

Pred izbijanje Drugog svetskog rata, 1939. godine, prihvata ulogu u filmu nemačke produkcije, “Centrala Rio”, a nakon toga se vraća su Srbiju i povlači iz javnosti. Rodila je dvoje dece i tokom rata je muku mučila da ih prehrani, prodajući sve što ima. Posle rata je radila administrativne poslove u filmskim kućama i nadala se novim ulogama, ali njih nije bilo.

 

Poslednja uloga Ite Rine bila je mala epizoda u filmu “Rat” Veljka Bulajića iz 1960. Sredinom šezdesetih se preselila u Budvu, gde je preminula u maju 1979, za vreme katastrofalnog zemljotresa. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

 

foto: Youtube screenshot

 

makonda-tracker