Ili Holivud ili ja

Osvetlili su me reflektorima, kamere su počela da zuje... : Sjaj zvezde Ite Rine (FOTO, VIDEO)

0
Ita Rina - ime je koje već mehanički upisujemo u ukrštene reči na pomen "prve srpske filmske dive", ali ona nije završila tako slavno.
foto: Youtube screenshot
foto: Youtube screenshot

Ita Rina je rođena kao Italina Lida - Ida Kravanja 1907. godine, u Divači. Umrla je kao Tamara Đorđević, 1979. u Budvi. Po izbijanju Prvog svetskog rata, s porodicom se preselila u Ljubljanu, upisala gimnaziju, da bi se posle zaposlila u banci. Nije bila dobra učenica, ali je redovno posećivala pozorišne i bioskopske predstave, i maštala da postane glumica ili balerina.

 

Do prekretnice u njenom životu došlo je 1926, s konkursom za mis u organizaciji američke distributerske kompanije “Fanament”. Međutim, iako je izabrana za jednu od sedam najlepših takmičarki, Ida je odbila da učestvuje u finalu u Zagrebu, na nagovor majke, koja je smatrala da je za svaku poštenu devojku najvažnije da završi školu i da se uda.

 

Da li ih se sećate? Pogledajte kako danas izgledaju glumci iz serije Treći kamen od sunca (FOTO)

 

Uprkos tome, njene fotografije su tajno prosleđene berlinskom filmskom producentu Peteru Ostermajeru. Njena lepota brzo joj je obezbedila poziv iz Berlina za probno snimanje, ali majka joj ni to nije dozvolila. Ida je pobegla od kuće i uputila se u Nemačku.

Osvetlili su me reflektorima. Kamere su počela da zuje... Govorili su mi da vrištim, da se smejem, da mašem, plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama gde sam plakala... Bilo je dovoljno samo da pomislim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku”, pričala je kasnije.

Posle ove probe potpisala je prvi ugovor. Njeno ime, Ida Kravanja, prvi put je zabeleženo na špici filma “Šta deca kriju od roditelja” režisera Franca Ostena, a posle niza epizodnih uloga, kritika je primećuje u filmu “Poslednja večera” Marija Bonara (1928).

 

U međuvremenu je, na nagovor producenata, već uzela pseudonim Ita Rina, koje će sledeće godine svi dobro zapamtiti - zbog glavne uloge u, za to vreme vrlo eksplicitnom, filmu "Erotikon" (1929).

 

makonda-tracker