Životna priča

Olivija de Hevilend: Usponi i padovi jedne stogodišnjakinje

0
Jedina preživela diva zlatnog doba Holivuda, legendarna Olivija de Hevilend, koju publika pamti po ulozi u filmu Prohujalo sa vihorom, prvog jula proslavila je stoti rođendan, ponosna na blistavu karijeru koju je ostvarila uprkos privatnim lomovima kao što su bili razvod roditelja, sukobi sa rođenom sestrom, krah prvog braka i smrt drugog supruga


- Želela sam da budem ono što mi je kao učenici srednje škole rekao nastavnik istorije i građanskog vaspitanja, a to je da budem dobra Amerikanka, u šta su automatski uključeni i interesi vlade – govorila je glumica kojoj je savet školskog profesora kasnije umnogome odredio razmišljanje tokom ratnih godina.

 

foto: Profimedia

PRVI GLUMAČKI KORACI


Po završetku školovanja, Olivija je izjavila kako želi da se bavi glumom, zbog čega ju je očuh izbacio iz kuće. Igrom sudbine, njegovo grubo i bezosećajno ponašanje dalo joj je slobodu. Olivija odlazi da živi kod svoje prijateljice i već sa osamnaest godina debituje u filmu San letnje noći u kome joj je režiser Maks Rejnhart poverio ulogu Hermije. Nakon te role, sa studiom WB potpisala je ugovor na sedam godina. U periodu do 1941. godine snimila je seriju kostimiranih avanturističkih i vestern ostvarenja s njenim dugogodišnjim partnerom, najvećim filmskim gusarom Erolom Flinom. Taj duo ostaće upamćen kao najveći holivudski par sa ukupno osam zajedničkih nastupa. U tom nizu, posebno se izdvajaju Kapetan Blad iz 1935. i Robin Hud iz 1938. godine. Popularnost u ovim ostvarenjima donela joj je status filmske zvezde, ali nije joj obezbedila sigurnu budućnost u kompaniji s kojom je potpisala ugovor. Nekoliko njenih narednih projekata nisu naišli na uspeh kod publike. Privlačna, krhke figure, blagih smeđih očiju i prijatnog ponašanja, Olivija je u tom periodu mahom igrala ulogu dobre prijateljice, koja svojom staloženošću, razumevanjem i dostojanstvom pruža moralnu podršku muškim protagonistima.

 

foto: Profimedia


- Tridesetih godina prošlog veka bilo je zaista teško igrati ulogu dobre devojke. Mnogo je jednostavnije tumačiti likove onih koje su loše, ali takva gluma je dosadna i uvek sam imala više sreće sa drugačijim rolama koje podrazumevaju da pružite maksimum svog glumačkog umeća – govorila je Olivija.

 

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker