Životna priča

Nikola Tesla: Čudesan put nenadmašnog genija

0
Desetog jula svet obeležava 160 godina od rođenja čuvenog naučnika Nikole Tesle koji se, uprkos velikim nepravdama, hrabro borio za svoje ideje i do kraja ostao dosledan svojim idealima, ali i odluci da se nikada ne oženi
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slavni naučnik Nikola Tesla rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika 1856. godine, u selu Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, koja je u to vreme bila u sastavu Austrougarske monarhije. Na svet je došao 10. jula negde oko ponoći, a prema porodičnoj priči, te noći besnela je strašna oluja i babica je rekla da je to loš znak. Njegovi roditelji, Georgina i Milutin, dali su mu ime Nikola po dedi s očeve strane, a osim njega, imali su još troje starije dece: Daneta, Angelinu i Milku, kao i najmlađu ćerku Maricu. Nikola je u rodnom mestu proveo najbezbrižnije godine svog života, ali nakon nesrećnog slučaja u porodici Tesla, kad je poginuo sin prvenac Dane, preselili su se u Gospić gde je nastavio školovanje.

 

foto: Profimedia


- Tek u zrelom dobu shvatio sam da sam izumitelj. Za to ima nekoliko uzroka. Kao prvo, imao sam izuzetno nadarenog brata, jednu od retkih pojava ljudske prirode koju biološka istraživanja nisu uspela da objasne. Njegova prerana smrt učinila je moje roditelje neutešnim. Imali smo konja kao poklon od dragog prijatelja. Bila je to sjajna životinja arapske rase, gotovo ljudske inteligencije, koju je cela porodica mazila i pazila pošto je jednom prilikom spasao život mom ocu pod neverovatnim okolnostima. Taj isti konj bio je kriv za povrede moga brata od kojih je on i umro. Bio sam svedok tragedije i mada je od tada prošlo 56 godina, slika toga događaja ni do danas nije izbledela – zapisao je Tesla u svojoj autobiografiji koju je nazvao Moji izumi, objavljenoj 1919. godine.

 

- Sećanje na ono što je on postigao činilo je svaki moj pokušaj bezvrednim u poređenju s njim. Ma šta vredno da sam radio, to je samo dovodilo do toga da moji roditelji još jače osećaju svoj gubitak. Tako sam rastao s malo poverenja u sebe – zabeležio je Nikola kome su u ranoj mladosti počele da se javljaju slike propraćene bleštavom svetlošću, koja mu je maglila pogled na stvarne prizore i predmete. Objašnjavao je da to nije halucinacija, već da u tom momentu stvarno može da uoči slike, u toj meri jasne i živopisne da nekada nije mogao da razjasni šta je stvarnost, a šta nije. Kasnije je tu moć pokušao da iskoristi i prilikom svog rada i stvaranja.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker