Emina Jahović Sandal: Plašila sam se hoću li biti dobra majka

1
Dok opisuje kako je sa suprugom Mustafom Sandalom organizovala proslavu drugog rođendana svod mlađeg sina Javuza, pop zvezda Emina Jahović-Sandal priča o ljubomori starijeg naslednika Jamana, otkriva zašto se odlučivala na estetske operacije i navodi da ni na
Emina Jahović, foto: Privatna arhiva
Emina Jahović, foto: Privatna arhiva

Prihvatanjem sudijske uloge u šou-programu X Factor na TV Pink, pop zvezda Emina Jahović-Sandal (32) promenila je sliku o sebi. Od lepotice sa naslovnih strana, munjevito je prošla put do muzičkog znalca čija reč se poštuje. Ipak, ona tvrdi da joj je talenat bio u zapećku samo zbog toga što se njen uspeh pripisivao njenom poznatom bratu Mirsadu Turkdžanu, ali i suprugu Mustafi Sandalu (44). Dok sumira utiske sa proslave drugog rođendana sina Javuza, upriličene u jednoj istanbulskoj igraonici, atraktivna pevačica za Story otvoreno govori o svom porodičnom životu i karijeri koja je ulogom u X Factoru dosegla potpuno drugačiju fazu.

Story: Kako je protekla proslava Javuzovog drugog rođendana?

- Sve sam organizovala telefonom. Pozvala sam prijatelje i došlo ih je mnogo iako ja u poslednje vreme nemam dovoljno vremena za odlazak na rođendane njihove dece jer sam stalno na putu. Saopštili su mi kako jedva čekaju da se završi X Factor pa da normalno nastavimo da se družimo i da se češće viđamo. Na rođendanu je bilo zaista božanstveno.

Story: Koliko vam je u odnosu na rođenje vašeg prvog sina Jamana dolazak na svet drugog deteta promenio život?

- Nemoguće je da majke razdvoje jedno dete od drugog pa je tako i sa mojim sinovima. Mlađem se u odnosu na starijeg trenutno posvećuje više pažnje, ali Jaman ne sme da trpi jer je ljubomoran zbog dolaska mlađeg brata na svet. Kada sam dobila Javuza, bila sam mnogo svesnija samog tog čina i u njemu sam više uživala pošto sam Jamana rodila kao veoma mlada i bila pomalo uplašena. Prvi porođaj bio je za mene najlepši trenutak, a istovremeno i veliki šok. Plašila sam se hoću li biti dobra majka, a kada sam sve to prošla sa Jamanom, sa Javuzom sam bila znatno opuštenija.

Story: Kakav je njihov odnos?

- Prošle godine Jaman je tražio da se za Javuzovu rođendansku proslavu i njemu kupi jedna torta. Sada smo mu objasnili da tog dana nije njegov rođendan. Pokušavam da ga vaspitam da bude skroman i shvati kako je njegov rođendan jednom godišnje, ali je zato mogao da izabere bratovljevu tortu. Izabrao je jednu u obliku vatrogasnog kamiona, a zvezda tog dana ipak je bio Javuz.

Story: Kako je izgledala dekoracija u igraonici?

- Prvi put ove godine priredili smo rođendanski party u takvom prostoru. Pošto nismo imali vremena da se bavimo uređivanjem kuće za tu priliku, celokupnu organizaciju prepustila sam zaposlenima u jednom prelepom dečjem ambijentu. Bilo je fenomenalno i praktičnije nego da smo zabavu organizovali kod kuće.

Story: Kakve utiske nosite sa koncerta koji je na Dan zaljubljenih u Istanbulu održao vaš prijatelj Željko Joksimović i jeste li Mustafa i vi tog dana stigli da organizujete proslavu u čast ljubavi?

- Meni Dan zaljubljenih nikad nije značio kao praznik jer se trudim da mi svaki trenutak uz supruga bude ispunjen ljubavlju. Ipak, bilo je lepo što smo Mustafa i ja, Jovana i Željko Joksimović, Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić bili zajedno. Na Željkov koncert dovela sam i neke svoje prijatelje koji su, iako ne razumeju naš jezik, bili oduševljeni njegovom interpretacijom. Moj deo nastupa bio je potpuno spontan - izveo me je iz publike i otpevali smo pesmu Žute dunje. Nisam došla kao specijalni gost već sam bila neka vrsta prijateljskog iznenađenja. Drago mi je da sam stekla jednog takvog prijatelja. Od njega mogu da naučim mnogo tehničkih stvari o muzici, naročito kada je reč o koncertnom konceptu muzičkog izražavanja. I Jovana je veoma draga žena i zadovoljna sam što sam upoznala jedan tako divan i skladan par.

Story: Jeste li Jovani davali neke savete o trudnoći?

- Ja sam u toj fazi bila krupnija od nje, a ona sada stvarno prelepo izgleda. Nije se nimalo ugojila i mislim da će se mesec dana posle porođaja vratiti u top formu. Rekla sam joj da se pripremi za ogromnu količinu ljubavi jer je očekuje najlepši trenutak u životu i prvi put će se iskreno zaljubiti. Ja volim svog supruga, ali iskonske i istinske emocije osetila sam tek kada sam rodila dete.

Story: Uskoro ćete lansirati parfem što je jedinstveni primer na našoj muzičkoj sceni. Kako biste opisali njegov miris i kada će se naći u prodaji?

- Nisam se odlučila za komercijalniju varijantu, već na ono što lično volim. Mnogo ulažem u Closer, parfem koji neće biti skup, već će biti dostupan širokoj javnosti i prodavaće se u Lilly drogerijama. Ako se ljudima dopadne, na leto ću izbaciti još kozmetičkih proizvoda.

Story: Da li je reč o urbanoj mirisnoj noti ili ona podseća na cvetna polja pored planinske kuće koju takođe imate u rodnom kraju?

- Odlučila sam se za urbanu, žensku i seksi notu kakve inače volim i koje me inspirišu. Deluje pomalo kao afrodizijak.

Story: Koliko često vam je ono što ste osetili čulom mirisa bilo inspiracija za pisanje pesama?

- U numeri Nedostaješ pevala sam: Miriše proleće na tvoje košulje... Mnogo volim parfeme, često ih menjam i još nisam pronašla idealnu notu. Zato sam se i odlučila da napravim nešto svoje. Većini dama će se svideti, a moći će da se nosi i danju i noću.

Story: Kako to kad Kristina Kovač tvrdi da vi volite da se dopadnete svima?

- Verovatno zbog toga što sam korektna i fina, ja sam dopadljiva svima. Ipak, to ne znači kako biste u životu uvek morali da kažete ono što mislite. Nekada treba razmisliti da li je neophodno da budete iskreni. Ništa nije crno ili belo, uvek postoji neka sredina. To ne znači kako ja sve podjednako volim i da se sa svima privatno družim. Jednostavno, obožavam harmoniju, a ljudi koji to vole, balansiraju stvari. Ne povlađujem mnogo, ali nije mi problem ni da nekome udelim kompliment i pohvalim ga. Nisam ljubomorna ni na koga, već cenim uspešne, nasmejane i srećne ljude oko sebe.

Story: Vaš izgled je ono što se sigurno dopada svima u

šou-programu X Factor.

- I to je diskutabilno. Možda se i ne dopadam svima. Gledam da izgledam najbolje što mogu. Ima mnogo lepših žena od mene, kao i manje lepih, ali ja se trudim da iz sebe izvučem maksimum. Svaka žena treba da se trudi da iz sebe izvuče najviše.

Story: Neki tabloidi objavljuju vaše stare fotografije tvrdeći da ste od ružnog pačeta postali prelepi labud. Da li vas vređaju takve konstatacije?

- Nisam krila da sam operisala nos. Lomila sam ga tri puta i ne samo što nije bio funkcionalan, nego mi se jednostavno nije ni dopadao. Savetujem svim ženama da, kada im nešto smeta, to isprave plastičnom hirurgijom, ali bez preterivanja u intervencijama. Nikada nisam bila ružna iako bi to neki voleli da čuju. Nisam bila ni najlepša, ali ponavljam, nastojala sam da iz sebe izvučem maksimum. Od ružnog čoveka ne možete da naravite lepog, ali uvek sam za neke konstruktivne estetske korekcije.

Story: Da li vam je nakon sukoba koji ste imali sa Kristinom Kovač prijatno da i dalje sedite sa njom za mentorskim stolom?

- Karijeru Kristine Kovač pratila sam samo kao klinka. Nije je bilo u medijima i nisam ni mogla da pratim njen rad. Pošto sam je upoznala, mislim da je OK devojka koja ima svoj način rada i razmišljanja, a u mentorskom poslu vrlo je iskrena i dobra. Razume se u muziku, ali nas dve jednostavno nismo na istoj talasnoj dužini. To je, međutim, ono što je i potrebno za žiriranje u X Factoru. Ne bi bilo dobro da smo svi isti. Produkcija ovog šou-programa uradila je odličan posao jer im je cilj bio da dovedu četiri potpuno različita umetnika koji će pred kamerama imati sladak konflikt. Ne plašim se bilo čijeg lošeg komentara na račun svojih takmičara. Međutim, ne mislim da je na mestu Kristinin komentar kako ja nisam dobar mentor Harisu Ćatu. To je vrlo diskutabilna izjava i veoma velika osuda mog rada. Ipak, smatram da nije bila u potpunosti svesna onoga što je rekla.

Story: Ublažava li tu osudu činjenica kako vas Kristina naziva samo mentorkom i više vas ne oslovljava imenom i prezimenom?

- Lepo se izrazila jer ja na kraju i jesam mentor svojim takmičarima. Da sam joj draža, verovatno bi me zvala imenom. Ima nešto u tom što me neće... (Smeh)

Story: Ima li između vas i Željka udruživanja u žiriranju otkako ste postali prijatelji?

- Ja sam veliki Željkov fan. Još od ranije nas dvoje smo na sličnoj umetničkoj i ljudskoj frekvenciji, ali to nema veze s našim žiriranjem. Recimo, na početku takmičenja jedino sam ja verovala u kandidata Aleksu Perovića, a tek kasnije s tim se složio i Željko. To ne znači kako smo u potpunosti isti i da se šlihtamo jedno drugom.

Story: Ipak, neretko kada prvi komentarišete takmičare, prepuni ste pozitivnih utisaka o njima za razliku od ostalih članova žirija koji ih posle iskritikuju?

- Svesna sam da je reč o takmičenju amatera. Da ocenjujemo profesionalce, moji komentari bili bi sigurno stroži. Radimo sa decom koja imaju trinaest, četrnaest godina pa naviše, ali svakako nisu profesionalci. Ne mogu da im lupam šamare i rušim snove o poslu kojim žele da se bave. Tu sam da ih ohrabrim i ukažem im na greške, ali kroz pozitivan komentar. Nikada se ne kajem zbog onoga što sam im rekla i uvek stojim iza svojih reči.

Story: Da li vam je rad sa tinejdžerima svojevrsna priprema za ono što vas čeka sa sinovima kad još malo porastu?

- Prema njima se stvarno ophodim majčinski iako ni sama nisam mnogo starija. Najteže je raditi sa mladim izvođačima, naročito sa dečacima čiji glasovi još mutiraju. Sve to donosi mnogo izazova i poteškoća. Borila sam se, ali mislim kako ću do kraja uspeti u nameri da ih usmerim na pravi put, naročito Lukijana Ivanovića i Aleksu Perovića. S druge strane, znam i šta me čeka s mojim sinovima i čini mi se da dečaci na određeni način nikada ne odrastu. Imaću dosta posla.

Story: Budući da vas je dobar deo javnosti smatrao samo lepim licem sa naslovnih strana, jeste li svesni koliko ste se ulogom u X Factoru dokazali kao profesionalac?
- Na početku karijere prošla sam Golgotu upravo zato što sam imala uspešnog brata i dečka, budući da sam se zabavljala s Mustafom i pre braka, a potom uspešnog muža. Ljudi su zbog toga mislili da iza mog rada ne stoji talenat već razmaženost. Trebalo mi je vremena da pokažem kako volim ovaj posao i da bih bez obzira na to što imam slavnog brata i supruga, opet radila to isto. Hvala bogu da su mi njih dvojica pomogli u svemu, ali do uspeha sam došla sama. Drago mi je što su svi konačno shvatili da Emina Jahović nije marioneta koja želi da se bavi pevanjem, već kako zaista volim muziku i za nju živim. To mi je doneo X Factor i zahvaljujem Bogu, svom timu i produkciji što sam odabrana da budem sudija.

Story: Da li vas je zabrinula mamina operacija i kako se ona sada oseća?

- Mama mi je trenutno u Novom Pazaru, imala je rutinsku operaciju i sada je, hvala bogu, sve u redu.

Razgovarao: Nikola Rumenić

makonda-tracker