Suzan Bojl: Sada znam šta nije u redu sa mnom

0
Nesvakidašnje vokalne sposobnosti pevačice Suzan Bojl zaslužne su što je javnost više ne vidi samo kao osobu ometenu u razvoju. Ipak, ona je otkrila da boluje od Aspergerovog sindroma koji je sličan autizmu.
Suzan Bojl. Foto: Guliver
Suzan Bojl. Foto: Guliver

Pošto ju je majka rodila sa 47 godina, neobična britanska pevačica Suzan Bojl (52) imala je predispoziciju da bude natprosečno inteligentna ili ometena u razvoju. Skromna Škotlanđanka godinama je verovala u to da je zdravstvene probleme imala zato što je pri rođenju ostala bez dotoka kiseonika, dok je njeno okruženje komentarisalo da boluje od Daunovog sindroma. U školi su je ismevali i nazivali je pogrdnim imenima, a tri decenije kasnije, kada se domaćica iz gradića Blekburn 2009. godine pojavila u šou-programu Ja imam talenat, slično je reagovala i publika. Nakon što je pred strogim žirijem i milionskim auditorijumom otpevala pesmu I Dreamed a Dream iz mjuzikla Jadnici, Suzan je preko noći postala internet zvezda. Snimak na kome ova debeljuca svojim izuzetnim glasom oduševljava sve prisutne, u jednom danu pogledalo je više od dvadeset miliona ljudi, dobila je poziv za večeru sa Barakom Obamom, pevala je papi, njen debitantski album postao je bestseler, prihvatila je ponudu da snimi autobiografski film, a za svoje klupske nastupe bila je plaćena neverovatnih devet hiljada funti po minuti... Danas, u trenucima kada njena instant popularnost bledi, Suzan je prethodne nedelje odlučila da sa javnošću podeli detalje u vezi sa svojom bolešću. U intervjuu za britanski Observer priznala je kako su joj lekari dijagnostikovali Aspergerov sindrom koji predstavlja neurološki poremećaj iz spektra autizma i karakterišu ga poteškoće u društvenoj interakciji, kao i ograničeni interesi i aktivnosti.

- Sada znam šta nije u redu sa mnom i osećam olakšanje zbog toga. Aspergerov sindrom ne određuje moje ponašanje u potpunosti. Ne deprimira me, ali moram da naučim da živim sa tim. Verujem da će od sada ljudi lakše razumeti ko sam ja i zašto radim to što radim - priznala je pevačica u intervjuu za Observer i najzad otklonila nagađanja u vezi s njenom bolešću. Pevačica je ovo saznala pre gotovo godinu dana pošto je posetila lekara specijalistu. Tom prilikom doktor joj je rekao i kako je natprosečno inteligentna. Suzan trenutno snima album božićnih pesama i veruje da će pronaći dečka koji će je voleti i paziti.

- Mnogo vremena provodim sama, a još nije naišao niko poseban. Moram da priznam kako sam dobila nekoliko ponuda od muškaraca, a neki od njih zaista su zgodni. Stigle su mi čak i neke fotografije, ali njihov sadržaj ipak je previše za mene - rekla je ona u jednom intervjuu, te dodala da je jedina osoba koja joj se zaista sviđa pevač Doni Ozmond, ali veza s njim je nemoguća jer je oženjen.

Piše: Stefan Tošović

 

 

makonda-tracker