Milić Vukašinović: Gubitak bebe nas neće obeshrabriti

1
Taman kada su pomislili da će nakon tri spontana pobačaja ipak uspeti da dobiju zajedničko dete, muzičar Milić Vukašinović i njegova supruga Suzana suočili su se sa velikim bolom. Samo nekoliko dana posle svega, tvrde da ih optimizam ne napušta baš kao ni želj
Foto: Vladimir Šporčić
Foto: Vladimir Šporčić

Uvek je zadovoljstvo razgovarati sa onima iz čijeg odnosa isijava plamen srećne ljubavi. A par koji pleni svojim optimizmom bez obzira na prošlonedeljno suočavanje sa teškim bolom zbog ponovnog gubitka bebe, muzičar Milić Vukašinović (63) i njegova supruga Suzana (38), svakako spada među takve ljude. Intenzitet uzajamne ljubavi i strasti pomaže im da se lakše suoče sa problemom.

- Kad smo prvi put videli srčanu aktivnost bebe, misleći da je sve u redu počeli smo da stvarno vizije. Zamišljali smo naše dete, a počeli smo čak da razmišljamo i o imenima jer je izgledalo da je sve u redu. Potom je iznenada došlo do gubitka ploda. Bilo nam je veoma teško, dramatično i stresno, pogotovo Suzani u kojoj se probudio majčinski instinkt - priča muzičar koji je bio kraj svoje drage kada im je saopšteno da su izgubili bebu.

- Doktorka koja me je prva pregledala rekla je kako je sve u najboljem redu i da treba da nastavimo praćenje trudnoće. Međutim, ja sam primetila krvarenje koje je ona protumačila kao sekret, objasnivši da je to normalna pojava kod žena u blagoslovenom stanju. Ne mogu da krivim nikoga, ali da je nemarnost negde postojala, jeste. Na sledećoj kontroli saopštila mi je kako odjednom gesticionog mehura nema pa je čak i mene pitala gde mi je tačkica koju sam ja uočila prošli put. Rekla mi je da ću verovatno dobiti ciklus i kako će se sve završiti samo od sebe, ali ja sam i dalje osećala trudničke simptome i nakon nekoliko dana ponovo sam uradila dva testa i oba su pokazivala trudnoću. Na klinici Dragiša Mišović doktor Zoran Lončar uradio mi je ultrazvuk i zajedno smo gledali kako se embrion razvio i kako srce najnormalnije kuca. Pomislila sam da je logično da se iz ovolike naše ljubavi ipak izrodi plod - opisuje Suzana dodajući kakav šok su Milić, ona, ali i ceo kolegijum lekara doživeli kada je samo desetak dana kasnije došla na kontrolu.

- Isti lekar koji mi je potvrdio trudnoću bio je šokiran. Plod se razvio, ali srčane reakcije nije bilo. Moj beta hcg pokazivao je pun kapacitet, to jest kako je sve najnormalnije. Ponovo sam dobila rezultate koji su bili u redu i nikome nije bilo jasno zašto nema srčane aktivnosti. Doktor Lončar i načelnik odeljenja zajedno su me pregledali nadajući se da će iz nekog ugla uhvatiti zvuk srčanog ritma. Međutim, lekar mi je ubrzo saopštio da zbog mogućnosti da dobijem sepsu plod mora da se odstrani - priča Suzana dok je Milić izrazio optimističan u nadi da će rezultati patogeneze potvrditi uzroke Suzaninih čestih spontanih pobačaja, budući da je ovo četvrti otkako su u braku.

- Stalno smo išli zajedno na preglede jer nisam želeo da ijedan prođe bez mene. Optimisti smo i nećemo dozvoliti da nas sve ovo obeshrabri. Sledeći put razumnije i pouzdanije ući ćemo u priču oko potomstva. Čovek mora da bude izgrađena ličnost, ali ako izgubi svoje dostojanstvo, ni njega više nema. Sve drugo može da izgubi, ali ako zadrži dignitet, ostao je svoj i ništa nije izgubio - kaže Milić koji ne odustaje od ideje da sa Suzanom dobije dete.

- Otkako smo počeli da živimo zajedno i kad su se emocije među nama učvrstile, najspontanije se rodila želja da naša ljubav ima izdanak, bebu, koja će naše dve genetike spojiti u jednu. Problem je što ja imam dvadeset pet odsto živih spermatozoida, a u vreme kada sam pre trideset godina pravio ćerku Maju, imao sam ih četrdeset. Sa dvanaest godina počeo sam da budem seksualno aktivan, živeo sam raskalašno i možda je i to doprinelo činjenici da bude teško da dobijem decu - zaključuje muzičar.

 

Piše: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker